ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξική και ενωτική Πρωτομαγιά!

Την Κυριακή 7 Μάη η κεντρική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, σύσκεψη για την προετοιμασία τη Δευτέρα 17 Απρίλη, στο Συνδικάτο Οικοδόμων  Αθήνας

Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Σε ταξικό ενωτικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς με συγκέντρωση την Κυριακή 7 Μάη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά), αλλά και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καλεί το ΠΑΜΕτου οποίου η Γραμματεία συνεδρίασε χτες.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Βασική επιδίωξη του ΠΑΜΕ είναι η ενδυνάμωση του αγωνιστικού μετώπου ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα όμως, εναντιώνεται και στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων. Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι είναι ακόμη πιο αναγκαία η συσπείρωση των εργαζομένων και για την προώθηση του στόχου της ανασυγκρότησης και της αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε επίσης να καλέσει, τη Δευτέρα 17 Απρίλη, συνδικάτα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος (Βερανζέρου 1) στο 2ο όροφο, στις 6 το απόγευμα, για την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων στους εργασιακούς χώρους και της μεγάλης ταξικής συγκέντρωσης.

Στην ανακοίνωση του Μετώπου, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «στη φετινή Πρωτομαγιά θα πρέπει με τον πιο έντονο τρόπο οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στα εργασιακά, κοινωνικό - ασφαλιστικά δικαιώματά τους και συνολικά στο βιοτικό τους επίπεδο».

Ηδη η κυβέρνηση, με το νέο της σχήμα που χθες παρέλαβε αρμοδιότητες, έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την υλοποίηση της πολιτικής της. Στο υπουργείο Εργασίας, η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση, ο οποίος όχι μόνο γνωρίζει αλλά και έχει συμβάλει από πρώτο χέρι τόσο στις επεξεργασίες για το ασφαλιστικό όσο και στον «κοινωνικό διάλογο» και στα διαβόητα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση, δίνει το «στίγμα» για το τι θα ακολουθήσει.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του, ότι θα πρωτοστατήσει ώστε να αναδειχτεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους το ταξικό περιεχόμενο και ο διεκδικητικός χαρακτήρας στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των ευρωμονοδρόμων της ΟΝΕ και των πολεμικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού».

Το ΠΑΜΕ, θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στο χώρο του Πολυτεχνείου και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Παρωδία» το συνέδριο

Σημαντικές καταστατικές παραβιάσεις από την φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης, ενισχυμένη η ΕΣΑΚ από τις αρχαιρεσίες

Σε παρωδία εξελίχθηκε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, η οποία προχώρησε ακόμα και σε καταστατικές παραβιάσεις για να «μαγειρέψει» τους συσχετισμούς δυνάμεων και να τους χρησιμοποιήσει για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν ξεκινήσει το συνέδριο, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία κρατούσε «μυστικό» τον κατάλογο των αντιπροσώπων, εμποδίζοντας τις άλλες παρατάξεις να διαμορφώσουν εικόνα για τον αριθμό, τη νομιμότητα και την εκπροσώπηση των σωματείων. Επιπλέον, μόλις στο «παρά πέντε» συγκάλεσε την ολομέλεια της απερχόμενης διοίκησης, κάτω από την πίεση που άσκησε η ΕΣΑΚ. Στο συνέδριο δε μοιράστηκαν στους αντιπροσώπους τα έντυπα του απολογισμού και του προγράμματος δράσης όπως έπρεπε και δε συζητήθηκαν τα οικονομικά του Εργατικού Κέντρου, αφού ούτε οικονομικός απολογισμός έγινε, ούτε έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής παρουσιάστηκε, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δεν το έκριναν απαραίτητο!

Μιλώντας στο συνέδριο ο Στέφανος Γούλας , απερχόμενος πρόεδρος και αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να εξωραΐσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τη λεγόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή. Παρουσίασε, δε, ως σωτηρία των ανέργων τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νομού θ' αντιμετωπιστούν... με την ολοκλήρωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής! Δεν είπε, όμως, κουβέντα για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του νομού και της χώρας, για τη διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, για την κατάργηση του 8ωρου, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Τη στάση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης κατήγγειλαν στις παρεμβάσεις που έκαναν στο συνέδριο οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο ο Τάκης Τσιόγκας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισε: «Η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους εργαζόμενους, για τις οποίες οι ίδιοι ποτέ δεν ενημερώθηκαν, δε ρωτήθηκαν εάν τις αποδέχονται. Η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι έχουν ήδη έτοιμα τα νομοσχέδια για την καταπάτηση των κεκτημένων της εργατικής τάξης, αρχής γενομένης από το 8ωρο, το οποίο με νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 1998 θα εξαλειφθεί από την εργασιακή ορολογία». «Πρέπει να μας βρουν μπροστά τους - κατέληξε - πριν να είναι αργά, πριν διαλύσουν και το ασφαλιστικό μας σύστημα, που κέρδισε η εργατική τάξη με αγώνες και θυσίες».

Ενισχυμένη η ΕΣΑΚ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις καταστατικές παραβιάσεις και τις αλχημείες της ΠΑΣΚΕ, στις εκλογές που διεξήχθησαν στο συνέδριο για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, η παράταξη της ΕΣΑΚ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της και κατέλαβε 4 έδρες από 3 που είχε. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε 6 έδρες, η «Εργατική Πρωτοπορία» 1 έδρα, ενώ η ΔΑΚΕ δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, χάνοντας τις δύο έδρες που είχε.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παράνομο το ωράριο στο «Village Park»

Ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μ. Σορώτου - Τσανάκη για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του « Village Park» στο Ρέντη, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑ, «η συγκεκριμένη απόφαση και παράνομη είναι και σε παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί».

Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα του «Village Park» λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή και μέχρι τις 9 το βράδυ τα Σάββατα. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες και μετά τις αντιδράσεις σωματείων και μαζικών φορέων, που έχει προκαλέσει η απόφαση της νομάρχη Πειραιά, η διοίκηση της εταιρίας έχει προχωρήσει στον εκβιασμό και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα στο «Village Park», έτσι ώστε να δεχτούν σε ατομική βάση το νέο, παράνομο και αυθαίρετο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Οσον αφορά τη νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη υπέγραψε τη σχετική απόφαση στις 27 του Μάρτη. Το θέμα δε συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και δε ζητήθηκε η γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών που πρέπει και να συμφωνήσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι το ωράριο αυτό ξεπερνά και τα ανώτερα όρια που έχουν θεσπιστεί και νομοθετικά, με τη συμφωνία των εμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων, ενώ ανοίγει την πόρτα και για άλλες παραβιάσεις της λειτουργίας των καταστημάτων, όπως, π.χ., την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέο εργατικό ατύχημα

Τραυματίστηκε επιθεωρητής ασφαλιστικής εταιρίας σε επισκευαζόμενο πλοίο στην Κυνοσούρα

Με σπασμένο το δεξί χέρι και σακατεμένη τη μέση ο επιθεωρητής Στράτος Λαζάρου βρισκόταν επί δύο περίπου ώρες αβοήθητος στον πάτο του αμπαριού του φορτηγού πλοίου «ΜΕΝΤ ΓΙΟΥΝΙΤΙ» με σημαία Παναμά, το οποίο επισκευάζεται στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας. Το χτεσινό νέο εργατικό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των σωματείων των εργατοτεχνιτών ότι η Κυνοσούρα αποτελεί χώρο ακατάλληλο για επισκευαστικές εργασίες, αφού δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο επιθεωρητής επιβιβάστηκε στο πλοίο λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να ελέγξει, για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας του πλοίου, τις επισκευαστικές εργασίες που εκτελούνται. Οταν θέλησε να κατέβει και στο ένα από τα αμπάρια του πλοίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γλίστρησε από τη σκάλα και από ύψος περίπου 4 μέτρων βρέθηκε στον πάτο του αμπαριού. Σε αυτόν τον επισκευαστικό χώρο δεν υπάρχουν δυνατότητες για παροχή πρώτων βοηθειών. Ετσι ο άνθρωπος βρισκόταν στο αμπάρι, σφαδάζοντας από τους πόνους, επί δύο ώρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε πλωτό σκάφος του λιμενικού να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στη Γερμανική Σκάλα Περάματος και από εκεί να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κώστας Φάκαρος, σχολιάζοντας το ατύχημα, επισήμανε: «Συνάδελφοι μας είπαν ότι άκουγαν για δύο ώρες τις φωνές του ανθρώπου. Η καθυστέρηση στη μεταφορά του ήταν μεγάλη. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν ήταν βαριά τραυματισμένος. Είναι ανάγκη να πάρουν τα πλοία που "πιάνουν" τους ντόκους της Ζώνης για να ξεχειμωνιάσουν, με αποτέλεσμα πλοία που πρέπει να επισκευαστούν να πηγαίνουν το χώρο της Κυνοσούρας, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για ασθενοφόρο ή γιατρούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ