Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Παρωδία» το συνέδριο

Σημαντικές καταστατικές παραβιάσεις από την φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης, ενισχυμένη η ΕΣΑΚ από τις αρχαιρεσίες

Σε παρωδία εξελίχθηκε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, η οποία προχώρησε ακόμα και σε καταστατικές παραβιάσεις για να «μαγειρέψει» τους συσχετισμούς δυνάμεων και να τους χρησιμοποιήσει για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν ξεκινήσει το συνέδριο, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία κρατούσε «μυστικό» τον κατάλογο των αντιπροσώπων, εμποδίζοντας τις άλλες παρατάξεις να διαμορφώσουν εικόνα για τον αριθμό, τη νομιμότητα και την εκπροσώπηση των σωματείων. Επιπλέον, μόλις στο «παρά πέντε» συγκάλεσε την ολομέλεια της απερχόμενης διοίκησης, κάτω από την πίεση που άσκησε η ΕΣΑΚ. Στο συνέδριο δε μοιράστηκαν στους αντιπροσώπους τα έντυπα του απολογισμού και του προγράμματος δράσης όπως έπρεπε και δε συζητήθηκαν τα οικονομικά του Εργατικού Κέντρου, αφού ούτε οικονομικός απολογισμός έγινε, ούτε έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής παρουσιάστηκε, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δεν το έκριναν απαραίτητο!

Μιλώντας στο συνέδριο ο Στέφανος Γούλας , απερχόμενος πρόεδρος και αποτυχών υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να εξωραΐσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τη λεγόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή. Παρουσίασε, δε, ως σωτηρία των ανέργων τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης και ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νομού θ' αντιμετωπιστούν... με την ολοκλήρωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής! Δεν είπε, όμως, κουβέντα για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του νομού και της χώρας, για τη διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, για την κατάργηση του 8ωρου, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Τη στάση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης κατήγγειλαν στις παρεμβάσεις που έκαναν στο συνέδριο οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο ο Τάκης Τσιόγκας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισε: «Η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους εργαζόμενους, για τις οποίες οι ίδιοι ποτέ δεν ενημερώθηκαν, δε ρωτήθηκαν εάν τις αποδέχονται. Η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι έχουν ήδη έτοιμα τα νομοσχέδια για την καταπάτηση των κεκτημένων της εργατικής τάξης, αρχής γενομένης από το 8ωρο, το οποίο με νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 1998 θα εξαλειφθεί από την εργασιακή ορολογία». «Πρέπει να μας βρουν μπροστά τους - κατέληξε - πριν να είναι αργά, πριν διαλύσουν και το ασφαλιστικό μας σύστημα, που κέρδισε η εργατική τάξη με αγώνες και θυσίες».

Ενισχυμένη η ΕΣΑΚ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις καταστατικές παραβιάσεις και τις αλχημείες της ΠΑΣΚΕ, στις εκλογές που διεξήχθησαν στο συνέδριο για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, η παράταξη της ΕΣΑΚ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της και κατέλαβε 4 έδρες από 3 που είχε. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε 6 έδρες, η «Εργατική Πρωτοπορία» 1 έδρα, ενώ η ΔΑΚΕ δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, χάνοντας τις δύο έδρες που είχε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ