ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Μάχη για κουκούλωμα δίνει η κυβέρνηση

Τρόπους απεγκλωβισμού από την υπόθεση Ζαχόπουλου αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, καθώς πληρώνει βαρύ πολιτικό τίμημα από την παραμονή της υπόθεσης στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Εχοντας από την πρώτη στιγμή «αθωώσει» την πολιτική της που παράγει πάσης φύσεως σκάνδαλα και εμμένοντας σταθερά στην προβολή της ροζ εκδοχής, η βασική έγνοια της κυβέρνησης είναι να «μείνει απέξω» από την υπόθεση ο Κ. Καραμανλής.

Από την άποψη αυτή ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει βγάλει προς τα έξω την εικόνα ενός πρωθυπουργού που δε γνώριζε το παραμικρό για τη διακίνηση και το περιεχόμενο του επίμαχου DVD. Ολη τη «δουλιά», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, τη διεκπεραιώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, ερήμην μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος στην ερώτηση αν ο Γ. Ανδριανός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πριν παραδώσει το DVD στη Δικαιοσύνη. «Ο κ. Ανδριανός, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ένας άνθρωπος ενήλικας, ο οποίος έχει μια εμπειρία στη ζωή, έχει μια θέση στην κοινωνία και έπραξε όπως έπρεπε να πράξει», είπε ο εκπρόσωπος, για να επανέλθει αμέσως μετά και να προσθέσει: «Σ' αυτή την κυβέρνηση τα στελέχη τα οποία διακρίνονται για το ήθος τους και γιατί σέβονται τον εαυτό τους, δε χρειάζεται να πάρουν άδεια για να κάνουν κάτι νόμιμο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει εμπνεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Γ. Ανδριανός θα πάει στον ανακριτή αν τον καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες, υπήρχαν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν πρέπει να αποκαλύψει το όνομα του δημοσιογράφου που του παρέδωσε το DVD, προκειμένου να φύγει η πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Σε σεναριολογία δεν μπαίνω», απάντησε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τα όσα ακούγονται περί μυστικής συμφωνίας με τον δημοσιογράφο ο οποίος έδωσε το DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπέρ της αποκάλυψης του ονόματος του δημοσιογράφου από τον Γ. Ανδριανό τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Καραμάριος, δηλώνοντας (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ): «Κατά την άποψή μου ο κύριος Ανδριανός δεν έχει να χάσει και τίποτα να πει "ναι, μου το έδωσε ο τάδε", αντίθετα σώζει την κατάσταση». Επίσης, εκτίμησε ότι «κακώς αναμείχθηκε ο κύριος Ανδριανός». Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα «αν στην πορεία των υποθέσεων εξακριβωθεί ότι υπήρχε κακοδιαχείριση από την άποψη των αρμοδιοτήτων του».

  • «Τέτοιες συμπεριφορές κάνουν κακό στον Καραμανλή και το έχω πει πολλές φορές. Αλλωστε, προ καιρού έχω μιλήσει για πρίγκιπες και χανουμάκια». Τα παραπάνω δήλωσε σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης.
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Ανούσια καυγαδάκια με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου

Νέο «καυγαδάκι» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τους χειρισμούς στην υπόθεση Ζαχόπουλου προστέθηκε χτες με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση να χαρακτηρίζει «λανθασμένη» την πρόταση του Αλ. Αλαβάνου να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η Χαριλάου Τρικούπη μετά την επίθεση φιλίας και τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση «φόρουμ διαλόγου» με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από δυο μήνες, το τελευταίο διάστημα συντηρεί μια ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. «Θεωρούμε ότι η πρόταση, η τοποθέτηση του κ. Αλαβάνου, είναι εξ ολοκλήρου λανθασμένη. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον κ. Καραμανλή να προσέλθει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο κ. Αλαβάνος αυτό να το αρνείται», δήλωσε ο Γ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θέλει να δώσει την εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι συμβάλλει στην προσπάθεια κουκουλώματος και συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης. Γι' αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλάβει σύντομα το λάθος του ο κ. Αλαβάνος και θα το διορθώσει. Διότι δεν είναι δυνατόν ο Συνασπισμός να αρνείται μια βαθιά κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου, για μια τόσο πολύ σοβαρή υπόθεση που απασχολεί τον ελληνικό λαό τόσες βδομάδες, με πάρα πολύ μεγάλο βάθος και πάρα πολλές προεκτάσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Ραγκούσης σχολίασε τις δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε δήθεν «άνοιγμα» προς το ΚΚΕ, αφού πρώτα υποστήριξε ότι για «να αλλάξει το ΚΚΕ πρέπει να ηττηθεί», υποστηρίζοντας: «Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι το μέλλον του κόμματός του είναι μέσα απ' την ταύτισή του με το ΚΚΕ, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση και κανένα σχόλιο. Ας τοποθετηθεί το ΚΚΕ. Αλλά είναι προφανές ότι προς τα εκεί βλέπει ο κ. Τσίπρας».

Εξάλλου, ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», με τον τίτλο «από τον Ζαχόπουλο... όπισθεν στο Βενιζέλο», που αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι φάκελοι του υπουργείου Πολιτισμού από το 1996, υποστηρίζοντας ότι «αν επιδίωκε η εφημερίδα αυτό το πρωτοσέλιδο, να έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα, τότε θα έπρεπε να ξεκινάει από το πρόσωπο του κ. Ζαχόπουλου και να καταλήγει στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή».

ΕΣΗΕΑ
«Μισόλογα» για το δημοσιογραφικό απόρρητο

Με ...ήξεις αφήξεις απαντά η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, στο θέμα της υπόθεσης Ζαχόπουλου και στις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου για το δημοσιογραφικό απόρρητο. Με μία γενικόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για το θέμα, μετά από τη συνεδρίασή του, αναφέρει από τη μία πλευρά ότι το ΔΣ της Ενωσης δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημοσιογραφικού απορρήτου, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό. Παράλληλα, σημειώνει ότι «είναι αυτονόητο ότι το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την κάλυψη παράνομων ενεργειών και παραλείψεων».

Συγχρόνως, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή του δηλώνει ότι το μείζον πολιτικό θέμα που έχει δημιουργηθεί δε θα επιτρέψουν να μετακυληθεί στις πλάτες των δημοσιογράφων, όπως αυτό επιχειρείται τις τελευταίες μέρες. Καταγγέλλει δε, την απαράδεκτη στάση του Θ. Ρουσόπουλου και επισημαίνει, ότι «πολύ αργά θυμήθηκε να παραδίδει μαθήματα δεοντολογίας». Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πέρασε με τις γνωστές πλέον ψήφους των παρατάξεων Σόμπολου - Τσαλαπάτη.

Το ενδεχόμενο να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου εξετάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παράνομη είσοδο του βουλευτή στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του αγώνα Ηρακλή - Ολυμπιακού.

Ο Β. Φλωρίδης παρήγγειλε από το αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης σχηματισμό δικογραφίας για παράνομη είσοδο του βουλευτή σε αγωνιστικό χώρο με βάση το νόμο 2725 του 1999 περί αθλητισμού.

Μάρτυρας διαψεύδει την 35χρονη

Την 35χρονη πρώην συνεργάτιδα του Χρήστου Ζαχόπουλου διέψευσε χτες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΣΔΟΕ) και πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Σπύρος Κλαδάς. Η ήδη προφυλακισμένη για εκβίαση στον Κορυδαλλό είχε ισχυριστεί ότι του έστειλε δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας τη μονιμοποίησή της και ότι εκείνος της υποσχέθηκε ότι θα της έβρισκε αλλού εργασία, καθώς και ότι σε συνάντηση που είχαν την ενημέρωσε ότι οι επιδόσεις της στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ήταν πολύ καλές, ωστόσο προηγούνταν κάποιοι άλλοι. Ο ίδιος ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης, επιβεβαιώνοντας μόνο την ύπαρξη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η κατάθεση του Κλαδά δόθηκε παρουσία εισαγγελέα Πρωτοδικών, κάτι που δεν απαγορεύεται, αλλά δεν είναι σύνηθες, εκτός και αν για την υπόθεση ενδιαφέρεται ο Αρειος Πάγος. Την πόρτα του ανακριτή πέρασαν χτες άλλοι τρεις μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας ήταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.

Στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά τα οικονομικά πεπραγμένα του υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών του Ζαχόπουλου, κατέθεσαν ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μια υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και ο δημοσιογράφος Αρης Σπίνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ