ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Κανένα έργο προστασίας του λαού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια σημειώθηκαν 14 μεγάλοι σεισμοί με 255 νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ωστόσο, τα έργα που μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή μένουν «στα χαρτιά»!

Ζημιές στο Λύκειο του Θέρμου από τον περσινό σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία

Eurokinissi

Ζημιές στο Λύκειο του Θέρμου από τον περσινό σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία
Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας - ευτυχώς χωρίς θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές λόγω μεγάλου εστιακού βάθους - φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν κάνει κανένα ουσιαστικό έργο αντισεισμικής θωράκισης για την προστασία της ζωής του λαού.

Και είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτές, καθώς στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, από το 1973 ως το 2008 είχαμε 14 μεγάλους σεισμούς έντασης άνω των 5,9 Ρίχτερ. Δηλαδή τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε ένα μεγάλο σεισμό κάθε 2,5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε 255 νεκρούς (143 μόνο το 1999 στην Αθήνα) και, φυσικά, είχαμε τεράστιες υλικές καταστροφές.

Στην κυριολεξία, όπως απέδειξε ο σεισμός σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, στη χώρα μας δεν υπάρχουν ζώνες που να κινδυνεύουν λιγότερο.

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε πρόσφατα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών» το 75% των κτιρίων της χώρας (μεταξύ αυτών το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 50% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου Κανονισμούς) και επομένως πρέπει να ελεγχθούν ως πλέον ευάλωτα σε ενδεχόμενο σεισμό και, όπου αποδειχθεί ότι χρειάζεται, θα πρέπει να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με την ίδια αυτή μελέτη ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός θα επέφερε μεγαλύτερα πλήγματα (λόγω παλαιότητας των κατασκευών, υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και άλλων παραμέτρων) σε ζωές ή τραυματισμούς ανθρώπων και κόστος επισκευών ή ανακατασκευών στους κατοίκους της Ευρυτανίας, της Σάμου, της Φωκίδας, των Κυκλάδων, της Αρκαδίας, της Λευκάδας και της Λακωνίας και τις μικρότερες στην Κορινθία, στη Δράμα, στα Δωδεκάνησα, στον Πειραιά, τη Βοιωτία, στην Ημαθία, στην Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

«Στα χαρτιά» οι προσεισμικοί έλεγχοι

Την αδήριτη αυτή ανάγκη, για έλεγχο και ενίσχυση των κτιρίων, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχουν γράψει στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει τον προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων μέχρι το τέλος του 2001, η εξαγγελία αυτή έμεινε ουσιαστικά «στα χαρτιά»: Εγιναν έγκυροι προσεισμικοί έλεγχοι μόνο σε 4.000 δημόσια κτίρια, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε κανένα η ενίσχυσή τους, εκτός από κάποιες που έκανε ο ΟΑΣΠ. Ετσι όπως προχωρούν τελικά οι έλεγχοι δε θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε σε 50 χρόνια...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν καν θεσμοθετηθεί οι απαραίτητοι Κανονισμοί Επέμβασης και Ενίσχυσης των υφιστάμενων κατασκευών, με βάση τους οποίους οι μηχανικοί θα μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλιά...

Πέρα, όμως, από τα δημόσια κτίρια με τη στενή έννοια, υπάρχουν μια σειρά άλλα κτίρια που συχνάζει η νεολαία (φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κέντρα διασκέδασης κ.ά.) ή και επαγγελματικά κτίρια που πρέπει επίσης να εξεταστούν, αλλά γι' αυτά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε καν στις εξαγγελίες! Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση γι' αυτά το αποδεικνύουν τα στοιχεία από το σεισμό της Αθήνας, όπου 1 στα 10 κτίρια που έπαθαν ζημιές και ένα στα δύο που κρίθηκαν κατεδαφιστέα αποτελούσαν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.ά.).

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι χτες είχαν πραγματοποιηθεί 72 αυτοψίες από συνεργεία μηχανικών στην περιοχή του Λεωνιδίου, από τις οποίες διαπιστώθηκαν: Μία ολοσχερής καταστροφή εγκαταλειμμένης κατοικίας («κόκκινο»), 13 κτίρια προσωρινά μη κατοικήσιμα («κίτρινα») και 58 κτίρια κατοικήσιμα με ελαφρές βλάβες. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και σήμερα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παναγροτική κινητοποίηση στις 9 του Φλεβάρη

Παναγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 του Φλεβάρη στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την «Αγρότικα». Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, και τα ακόμη σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζει η ΕΕ σε βάρος τους.

Οπως εξήγησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η κατάσταση για τους αγροτοκτηνοτρόφους θα γίνει ακόμη χειρότερη με τον «έλεγχο υγείας» και τη διόρθωση της νέας ΚΑΠ, που συζητά αυτή την περίοδο η ΕΕ, επειδή θα αποδεκατιστούν και άλλες δυναμικές καλλιέργειες και θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις των εργατοαγροτών οι οποίοι έχουν λιγότερα από 10 στρέμματα. Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα ενισχυθούν οι εισαγωγές γεωργικών και ζωοκομικών προϊόντων, ενώ σημαντικά ποσά των επιδοτήσεων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων θα μεταφερθούν στο δεύτερο πυλώνα για να τα πάρουν διάφοροι αετονύχηδες επιχειρηματίες.

«Στην αντιαγροτική πολιτική, που η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι διοικήσεις ΣΥΔΑΣΕ-ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ την προβάλλουν σαν μονόδρομο, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να αντισταθούν και να την ανατρέψουν. Μονόδρομος για την ΠΑΣΥ είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των αγροτών», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας. Ακόμη, ανέφερε ότι οι αγρότες θα διεκδικήσουν στο συλλαλητήριο ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές, δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών, κλπ.

«Στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει, μέχρι να τις καταργήσει, τις επιδοτήσεις. Η ενδιάμεση συμφωνία δεν τελειώνει εδώ. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αποδεκάτισε σημαντικές καλλιέργειες, όμως η σκληρότερη επίθεση έρχεται», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι αγρότες και εργαζόμενοι θα πρέπει από κοινού να αποκρούσουν την αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική τόσο στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, κλπ.

«Πρώτος βηματισμός στη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων είναι η συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 22 του Γενάρη στην πύλη του λιμανιού, ενώ το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο των αγροτών που οργανώνει η ΠΑΣΥ στη διάρκεια της "Αγρότικα"», δήλωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος.

«ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» ΕΒΡΟΥ
Να φύγει το πεδίο Βολής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη στις 9.30 το πρωί, φορείς και κάτοικοι του Εβρου, που αντιδρούν στη λειτουργία και την επέκταση του πεδίου βολής «Ψηλός Στάλος» στον κεντρικό Εβρο. Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση που αφορά στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αγροτικών εκτάσεων για την επέκταση του πεδίου βολής, από τα 31.000 στρέμματα που είναι σήμερα, σε 60.000 στρέμματα.

Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών αντιδράσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου αποφάσισε και εξέφρασε την αντίθεσή του στη λειτουργία και οποιαδήποτε επέκταση του πεδίου βολής.

Στη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εβρου που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Διδυμότειχο, παρουσία φορέων και κατοίκων, αποκαλύφθηκαν οι ευθύνες των αιρετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην τοποθέτησή του, ο Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ Στ. Γκατζίδης θύμισε ότι τον Ιούνη του 1998, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν ομόφωνα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την παραχώρηση των 31.000 στρεμμάτων για τη δημιουργία του πεδίου βολής στον «Ψηλό Στάλο». Επίσης, αποκάλυψε πως ακόμη και όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2006 αποφασίστηκε η επέκταση του πεδίου βολής στα 60.000 στρέμματα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν αξιοποίησε την προθεσμία 60 ημερών που είχε για να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

Τέλος, ο Σ. Γκατζίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα του αγωνιζόμενου λαού της περιοχής που διεκδικούν: Να μη γίνει καμία αναγκαστική απαλλοτρίωση ή επίταξη των εκτάσεων, όπως εναλλακτικά προτείνει το υπουργείο Αμυνας. Να σταματήσει η λειτουργία του πεδίου βολής και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απομακρυνθεί. Ο στρατός να αναζητήσει άλλους χώρους για τη λειτουργία πεδίου βολής, μακριά από οικισμούς και γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ