Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Κανένα έργο προστασίας του λαού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια σημειώθηκαν 14 μεγάλοι σεισμοί με 255 νεκρούς και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ωστόσο, τα έργα που μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή μένουν «στα χαρτιά»!

Ζημιές στο Λύκειο του Θέρμου από τον περσινό σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία

Eurokinissi

Ζημιές στο Λύκειο του Θέρμου από τον περσινό σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία
Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας - ευτυχώς χωρίς θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές λόγω μεγάλου εστιακού βάθους - φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν κάνει κανένα ουσιαστικό έργο αντισεισμικής θωράκισης για την προστασία της ζωής του λαού.

Και είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτές, καθώς στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, από το 1973 ως το 2008 είχαμε 14 μεγάλους σεισμούς έντασης άνω των 5,9 Ρίχτερ. Δηλαδή τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε ένα μεγάλο σεισμό κάθε 2,5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε 255 νεκρούς (143 μόνο το 1999 στην Αθήνα) και, φυσικά, είχαμε τεράστιες υλικές καταστροφές.

Στην κυριολεξία, όπως απέδειξε ο σεισμός σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, στη χώρα μας δεν υπάρχουν ζώνες που να κινδυνεύουν λιγότερο.

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε πρόσφατα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών» το 75% των κτιρίων της χώρας (μεταξύ αυτών το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 50% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου Κανονισμούς) και επομένως πρέπει να ελεγχθούν ως πλέον ευάλωτα σε ενδεχόμενο σεισμό και, όπου αποδειχθεί ότι χρειάζεται, θα πρέπει να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με την ίδια αυτή μελέτη ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός θα επέφερε μεγαλύτερα πλήγματα (λόγω παλαιότητας των κατασκευών, υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και άλλων παραμέτρων) σε ζωές ή τραυματισμούς ανθρώπων και κόστος επισκευών ή ανακατασκευών στους κατοίκους της Ευρυτανίας, της Σάμου, της Φωκίδας, των Κυκλάδων, της Αρκαδίας, της Λευκάδας και της Λακωνίας και τις μικρότερες στην Κορινθία, στη Δράμα, στα Δωδεκάνησα, στον Πειραιά, τη Βοιωτία, στην Ημαθία, στην Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

«Στα χαρτιά» οι προσεισμικοί έλεγχοι

Την αδήριτη αυτή ανάγκη, για έλεγχο και ενίσχυση των κτιρίων, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την έχουν γράψει στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει τον προσεισμικό έλεγχο των 80.000 δημόσιων και κοινωφελών κτιρίων μέχρι το τέλος του 2001, η εξαγγελία αυτή έμεινε ουσιαστικά «στα χαρτιά»: Εγιναν έγκυροι προσεισμικοί έλεγχοι μόνο σε 4.000 δημόσια κτίρια, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε κανένα η ενίσχυσή τους, εκτός από κάποιες που έκανε ο ΟΑΣΠ. Ετσι όπως προχωρούν τελικά οι έλεγχοι δε θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε σε 50 χρόνια...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν καν θεσμοθετηθεί οι απαραίτητοι Κανονισμοί Επέμβασης και Ενίσχυσης των υφιστάμενων κατασκευών, με βάση τους οποίους οι μηχανικοί θα μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλιά...

Πέρα, όμως, από τα δημόσια κτίρια με τη στενή έννοια, υπάρχουν μια σειρά άλλα κτίρια που συχνάζει η νεολαία (φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κέντρα διασκέδασης κ.ά.) ή και επαγγελματικά κτίρια που πρέπει επίσης να εξεταστούν, αλλά γι' αυτά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε καν στις εξαγγελίες! Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση γι' αυτά το αποδεικνύουν τα στοιχεία από το σεισμό της Αθήνας, όπου 1 στα 10 κτίρια που έπαθαν ζημιές και ένα στα δύο που κρίθηκαν κατεδαφιστέα αποτελούσαν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.ά.).

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι χτες είχαν πραγματοποιηθεί 72 αυτοψίες από συνεργεία μηχανικών στην περιοχή του Λεωνιδίου, από τις οποίες διαπιστώθηκαν: Μία ολοσχερής καταστροφή εγκαταλειμμένης κατοικίας («κόκκινο»), 13 κτίρια προσωρινά μη κατοικήσιμα («κίτρινα») και 58 κτίρια κατοικήσιμα με ελαφρές βλάβες. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και σήμερα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ