Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Θέλουμε τη γη μας πίσω»
  • Δυναμική αντίδραση των κατοίκων μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεπουληθούν χιλιάδες στρέμματα στη Μονή Βατοπεδίου
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μία από τις εκτάσεις (Πόρτο Λάγος) στην οποία η Μονή Βατοπεδίου ήθελε να προχωρήσει τις ...ιερές μπίζνες
Μία από τις εκτάσεις (Πόρτο Λάγος) στην οποία η Μονή Βατοπεδίου ήθελε να προχωρήσει τις ...ιερές μπίζνες
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής στην Ουρανούπολη, απαιτώντας να μην προχωρήσει η διαδικασία ανταλλαγής δημόσιων, δασικών και ιδιωτικών εκτάσεων μεταξύ κυβέρνησης και μοναστηριών της Χαλκιδικής. Ειδικότερα για το Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου, όπου ανήκει η Ουρανούπολη, απαίτησαν να μη δοθούν τα 8.608 στρέμματα στη Μονή Βατοπεδίου.

Η Μονή Βατοπεδίου δεν κρύβει τα επιχειρηματικά της σχέδια για τα 8.608 στρέμματα. Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει από «θρησκευτικό τουρισμό» μέχρι μεταπτυχιακές σπουδές και πανεπιστημιακή σχολή... Τα 8.608 στρέμματα είναι ένα από τα κομμάτια του ανταλλάγματος που δίνει η κυβέρνηση στη Μονή Βατοπεδίου, μετά την άρση των διεκδικήσεών της για το οικοσύστημα της λίμνης Βιστωνίδας (80.000 στρ.). Η Μ. Βατοπεδίου διεκδικεί οικόπεδα στο Δήμο Καλλικράτειας και αλλού (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Καβάλα). Συνολικά 82.000 στρέμματα διεκδικούν οι Μονές Βατοπεδίου, Ξενοφώντος, Διονυσίου, Κουτλουμουσίου, επικαλούμενες ιδιοκτησιακά δικαιώματα από βυζαντινούς, οθωμανικούς χρόνους.

«Κάτω τα χέρια από τη γη μας!» βροντοφώναξαν εκατοντάδες οργισμένοι χωριάτες από τον Αγιο Νικόλα, τη Συκιά, την Ωρμύλια, την Ουρανούπολη, τη Μεταμόρφωση, τη Νικήτη, ξεκινώντας τη διαδήλωση από την αγορά της Ουρανούπολης με κατεύθυνση το «σύνορο» του Αγίου Ορους.

Στη διαδρομή, οι κάτοικοι κουβεντιάζουν το πρόβλημα: «Διώξαμε τους τσιφλικάδες, μας τους φέρνουνε πάλι», «Τουρκοκρατία και μοναστήρια. Μόνο το χρώμα στο φέσι άλλαξε», «Ηρθαμε από τη Μ. Ασία πρόσφυγες αφήνοντας πίσω τις περιουσίες μας. Εδώ μας δώσανε ένα χωράφι και τώρα το παίρνουνε πίσω», «"θρησκευτικός τουρισμός" στην καθαρεύουσα...».

Η δυναμική διαδήλωση με πανό, πλακάτ και πολλά συνθήματα έφτασε στο «σύνορο» του Αγίου Ορους. Εγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους της Διαδημοτικής Κίνησης Πολιτών (οργανωτής της κινητοποίησης), συνδικαλιστικών φορέων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ κατέθεσε χτες σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 14 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ