ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
«Απόδραση» προς την Αίγυπτο

Κατά εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι πέρασαν από το φυλάκιο της Ράφα για λίγα τρόφιμα

Αγώνας για την επιβίωση στη Γάζα

Associated Press

Αγώνας για την επιβίωση στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Με ολιγόωρο πέρασμα προς την ελευθερία έμοιαζε η χτεσινή διέλευση 350.000 ως και 500.000 Παλαιστινίων στην Αίγυπτο από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί κοιτούσαν άπρακτοι μπροστά στα πλήθη των Παλαιστινίων, που περνούσαν τα σύνορα για να αγοράσουν ό,τι μπορούσαν: καύσιμα, τρόφιμα, τσιγάρα, είδη ρουχισμού και σπιτιού, κατσίκες, πρόβατα. Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν λεφτά πέρασαν τα σύνορα (που ήταν κλειστά για δύο χρόνια) για ένα ζεστό ποτήρι τσάι...

Πάνω από πέντε σημεία του συνοριακού τείχους, μήκους περίπου 15 χλμ κατέρρευσαν όταν μασκοφόροι (φρουροί ασφαλείας της «Χαμάς») ανατίναξαν νωρίς χτες το πρωί μέρος του τείχους με εκρηκτικά. Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι περνούσαν κάθε φορά ως ομάδες τριών - πέντε ατόμων και προτού φύγουν ή επιστρέψουν στη Γάζα ελέγχονταν για εκρηκτικά ή όπλα... Οι Αιγύπτιοι φρουροί ασφαλείας αναγκάστηκαν να επιτρέψουν τη διέλευση έχοντας πάρει προηγουμένως εντολή από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρώην πρωθυπουργός (ανώτερο στέλεχος της «Χαμάς») Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, να πραγματοποιήσουν επείγουσα συνάντηση με στόχο την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα. Παράλληλα, ο εξόριστος στη Συρία ηγέτης της «Χαμάς» Χαλίλ Μεσάλ, χαιρέτισε την πρόταση του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο των κυριότερων συνοριακών περασμάτων στη Γάζα και είπε (στη διάρκεια ομιλίας του στη Δαμασκό, κατά την εκεί έναρξη της τριήμερης εθνικής διάσκεψης τριών παλαιστινιακών οργανώσεων - «Χαμάς», «Ισλαμική Τζιχάντ», Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωση Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση)- ότι η «Χαμάς» είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή τρόπους για την άσκηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων.

Και νέοι ισραηλινοί εποικισμοί

Σ' αυτό το κλίμα, η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε χτες ότι δόθηκαν οι «απαραίτητες» άδειες για την ανέγερση 2.400 ως 8.000 κατοικιών εβραίων εποίκων σε συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως Ρασμότ, Πισγκάτ, Ζεέβ, Χαρ Χόμα κ.ά....

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
Τον βάρβαρο αποκλεισμό που η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να επιβάλει στο λαό της Παλαιστίνης, κατήγγειλαν χτες το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ, στην Αθήνα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ θυροκόλλησαν το υπόμνημα της Εκτελεστικής Γραμματείας στην κεντρική είσοδο της ισραηλινής πρεσβείας, καθώς για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποί της δε δέχτηκαν να το παραλάβουν. Σημειώνεται δε ότι την πρεσβεία από νωρίς το πρωί «περιφρουρούσαν» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το ΠΑΜΕ και μέσα από το υπόμνημά του δηλώνει ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της χώρας, όλος ο λαός απαιτεί:

  • Να αποσυρθούν αμέσως οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Να γκρεμιστεί το τείχος της ντροπής που χτίζει το Ισραήλ.
  • Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους Παλαιστίνιους αγωνιστές.
  • Να αφεθούν ελεύθεροι οι Παλαιστίνιοι μαχητές που βρίσκονται κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές».

Ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά: «Βασικό καθήκον των ταξικών δυνάμεων είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και είμαστε δίπλα του. Καταγγέλλουμε τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που σχεδιάζουν μια νέα Μέση Ανατολή για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Ο Μοχάμεντ Ικνέμπι, πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι ταξικές δυνάμεις «δε μας υποστηρίζουν απλά, αλλά συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης».

ΙΡΑΝ
Συμφωνία σε κείμενο για κυρώσεις

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, από κοινού, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε παραπέρα πιέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία πάνω στο κείμενο ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν την Τρίτη το βράδυ τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία. Το κείμενο θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις ερχόμενες βδομάδες και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες στο νέο ψήφισμα προβλέπεται η επέκταση των υπαρχουσών κυρώσεων, χωρίς να περιλαμβάνει νέες οικονομικές κυρώσεις, πιθανώς όμως ταξιδιωτικές κυρώσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμφώνησαν να μη δημοσιοποιήσουν το κείμενο μέχρι να μοιραστεί και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου τις προσεχείς μέρες.

Την ανακοίνωση περί συμφωνίας του κειμένου έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος δήλωσε πως υπήρξε πλήρης συμφωνία και τόνισε ότι «καλούμε την ηγεσία της Τεχεράνης να συμμορφωθεί χωρίς επιφυλάξεις με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι το κείμενο που έλαβε «διαφέρει από τα αρχικά αιτήματα των Δυτικών μας συνεταίρων». Πρόσθεσε ότι «αυτό το ψήφισμα ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια που θεμελιώνουν τη συνεργασία μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «καλωσορίζει την πρόοδο που έγινε ανάμεσα στο Ιράν και την ΙΑΕΑ» και πρόσθεσε ότι δεν περιέχει αυστηρές κυρώσεις, αλλά καλεί άλλες χώρες να είναι προσεκτικές, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά απαγορευμένου πυρηνικού υλικού προς το Ιράν.

Στο μεταξύ, από την Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε χτες ότι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις δε θα αναγκάσουν το Ιράν να διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές του, αφού «ο πυρηνικός δρόμος που ακολουθούμε είναι σαφής, νόμιμος και σύμφωνος προς τους κανόνες της ΙΑΕΑ. Στο δρόμο αυτόν, κανείς πέραν της ΙΑΕΑ δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει άποψη, να λάβει αποφάσεις ή να επιβάλει τη βούλησή του στον ιρανικό λαό».

Πικετοφορία αλληλεγγύης

Πικετοφορία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία κατά του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, θα προχωρήσει σήμερα στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πετρέους: αποστολή δεν εξετελέσθη... ακόμη

ΜΟΣΟΥΛΗ.--

«Χρειάζομαι ακόμη 6 μήνες για να καθορίσω εάν όντως έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής» όσον αφορά την πρόοδο ασφάλειας στο Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Δήλωση με πολλούς αποδέκτες που διαψεύδει τις γεμάτες αυτοπεποίθηση δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και των Ρεπουμπλικανών διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος περί «επιτυχίας της νέας στρατηγικής»...

Και για του λόγου το αληθές, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες σε κτίριο κατοικιών στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Σε διαφορετικό επεισόδιο, επίθεση με παγιδευμένο όχημα κατά αστυνομικού σταθμού στο Κιρκούκ, στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη 11.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αποδέχτηκε επίσημη πρόσκληση του Ιρακινού ομολόγου του Τζαλάλ Ταλαμπανί να επισκεφθεί τη Βαγδάτη. Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Τέλος, προσωρινές αλλαγές στη σημαία του Ιράκ ενέκρινε την Τρίτη, με ψήφους 110 υπέρ και 50 κατά, το Κοινοβούλιο της χώρας. Από το εθνικό σύμβολο αφαιρούνται τρία αστέρια που συμβόλιζαν την ιδεολογία του κόμματος Μπάαθ - ενότητα, ελευθερία και σοσιαλισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ