ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Δέκα χιλιάδες φύλλα από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας μας το 1974.

Εχουν κι αυτά τη σημασία τους, καθώς παράλληλα με τον αστικό τύπο της εποχής, «κρεμιέται» στα περίπτερα και η φωνή των εργατών. Η ιστορία του, βέβαια, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα τελευταία χρόνια της νόμιμης επανέκδοσης. Δεκάδες χρόνια αγώνων του λαού μας, συνοδεύτηκαν από τόνους μελάνι αφιερωμένο σ' αυτούς. Πλάι στην 90χρονη ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», το όργανο της ΚΕ του Κόμματος, στέκεται ως συλλογικός καθοδηγητής, διαφωτιστής, εμψυχωτής. Ματώνει, διώκεται, χτυπιέται από την άρχουσα τάξη, μα στέκει ορθός όπως το ΚΚΕ.

Σαλπίζει σταθερά στην πρώτη του σελίδα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»! Μιλάει στους εργάτες για την αλήθεια της τάξης τους. Φωτίζει τη διέξοδο από τη σημερινή εκμεταλλευτική πραγματικότητα, καλεί στην επαναστατική ανατροπή του συστήματος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, των 10.000 φύλλων του «Ρ» από τη μεταπολίτευση, μιλούν στην εφημερίδα εργάτες κι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, με τη βεβαιότητα ότι ο «Ρ» θα συνεχίσει να 'ναι πλάι τους, όπλο πολύτιμο στα χέρια τους, στον αγώνα για τη ζωή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Διέτρεξε ολόκληρο τον ταραγμένο και πολυκύμαντο εικοστό αιώνα και συνεχίζει με νεανική ακόμα ορμή στον εικοστό πρώτο. Ξεπέρασε διωγμούς, συκοφαντίες, παρανομίες, περιόδους αποπροσανατολισμού και απογοήτευσης.

Αγγελιοφόρος της επανάστασης, εκφραστής των λαϊκών αγώνων και πόθων, ιχνηλάτης του αυριανού κόσμου, εκείνου της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας, ο «Ριζοσπάστης» έφερε τη δύναμη της ελπίδας και στις πιο σκοτεινές εποχές της χώρας και του λαού της. Οργάνωση και αγώνας ήταν το μήνυμα που πάντα μετέφερε και με αυτό σαν ξεκίνημα γράφτηκαν οι πιο συναρπαστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι εχθροί του λένε ότι ανήκει σε άλλες εποχές, ότι είναι αναχρονιστικός, ότι όλα αυτά τελείωσαν, όπως τελείωσε και η ιστορία των ανθρώπων. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι κάνουν λάθος. Οσο η αδικία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η ιμπεριαλιστική πολιτική των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών ευτελίζουν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ζωή, ο «Ριζοσπάστης» θα αποτελεί το μεγάλο όπλο εκείνων που παίρνουν το δρόμο του αγώνα.

Θα συνεχίσει γιατί όλοι εμείς συνεχίζουμε...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Ηθοποιός, βουλευτής του ΚΚΕ

«Μια εφημερίδα χωρίς κατεύθυνση είναι ένα πράγμα παράλογο, ανόητο, επονείδιστο και βλαβερό» (Λένιν).

Ενενήντα χρόνια «Ριζοσπάστης». Από τη μεταπολίτευση και μετά 10.000 φύλλα! 10.000 Βαρέα και Ανθυγιεινά μεροκάματα στην πρώτη γραμμή του Μετώπου. Στα χαρακώματα του πιο αιματηρού, του πιο μεγάλου πατριωτικού πολέμου της Ιστορίας. 10.000 χωνιά που βροντοφωνάζουν καθημερινά στις γειτονιές του ελληνικού προλεταριάτου, χτυπώντας ανελέητα την αδικία και την εκμετάλλευση. Διδάσκει, τονώνει το ηθικό και καθοδηγεί το βασανισμένο λαό μας στο δρόμο του Αγώνα, στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης, στο δρόμο της Αντίστασης και της Εξέγερσης, για την Ελευθερία και για το Ψωμί, για την Εθνική Ανεξαρτησία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στον Πολιτισμό, δηλαδή για το γκρέμισμα του απάνθρωπου καπιταλισμού και για την οικοδόμηση της κομμουνιστικής, αταξικής κοινωνίας.

Ο «Ριζοσπάστης», ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, επεμβαίνει στην καθημερινότητα με το τρομερό εργαλείο του Ιστορικού Υλισμού, που είναι η κορυφαία μέχρι σήμερα κατάκτηση της φιλοσοφικής σκέψης. Με τη μέθοδο του ιστορικού υλισμού, νηφάλια και αντικειμενικά, μπορείς να εντοπίσεις και να απομονώσεις μέσα στο θολό ποτάμι του ιστορικού γίγνεσθαι τα ουσιώδη και τα διαρκή και τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μελέτη της Ιστορίας ως οδηγό για την κατανόηση της σημερινής ζωής και των φαινομένων της. Με τις παλιές μεθόδους, πέφτεις στην παγίδα της υποκειμενικής εξέτασης της ιστορίας, χρησιμοποιείς τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος για να δικαιολογήσεις τα σημερινά και έτσι η ιστορία ξεπέφτει και γίνεται μέσο εξυπηρέτησης των πιο ταπεινών πολιτικών συμφερόντων του σήμερα.

Ο «Ριζοσπάστης» από την αρχή της έκδοσής του δίνει μαθήματα υψηλής πολιτικής ευθύνης, υψηλού κομμουνιστικού ήθους και βοήθησε το προλεταριάτο της χώρας μας να αφυπνιστεί, να συνειδητοποιηθεί και να κερδίσει σημαντικές κατακτήσεις στα δύσκολα χρόνια του περασμένου αιώνα. Με την ίδια συνέπεια και αγωνιστικότητα καθοδηγεί τους εργαζόμενους σήμερα στα ακόμα πιο δύσκολα χρόνια που μας επιφυλάσσει ο καινούριος αιώνας.

Και επειδή τα λόγια δε φτάνουν να αντιστοιχήσουν τις θυσίες και το αίμα των κομμουνιστών, μόνον αν αναλογιστεί κανείς αυτά τα 90 χρόνια της ζωής μας, χωρίς την παρουσία του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», θα καταλάβει την τεράστια προσφορά τους στην ιστορική εξέλιξη του εργαζόμενου λαού και του τόπου μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

Είναι πολύ περιορισμένος ο χώρος για να αποτυπώσει κανείς το δέος που νιώθει στο άκουσμα «10.000 φύλλα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»! Συνάμα, είναι δύσκολο να συμπυκνώσεις σε λίγες γραμμές την πείρα από την επίδραση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς αγώνες.

Πιστεύω ότι είναι η μοναδική φορά που τα μαθηματικά, έτσι απλά αθροιστικά, δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα. Κι αυτό επειδή ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δεν είναι άλλη μια εφημερίδα, αλλά είναι η ΑΛΛΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

Η εφημερίδα που πάει κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που τα εκφράζουν. Η εφημερίδα που στάθηκε και στέκεται δίπλα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού γενικότερα. Εξέφραζε και εκφράζει τους πόθους, τις αγωνίες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Είναι ο εμψυχωτής, ο οργανωτής του λαϊκού κινήματος.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είναι η εφημερίδα που μετουσιώνει την πείρα του κινήματος, θετική ή αρνητική, σε εργαλείο για την ανάπτυξη νέων, πιο δυναμικών αγώνων. Απ' αυτή τη δράση και τακτική του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» οι εργάτες αντλούν πείρα και δύναμη. Ατσαλώνει τη συνείδησή τους, αποκτούν ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, στον αγώνα τους.

Σήμερα, μπροστά στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ο λαός γενικότερα, από το κεφάλαιο, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είναι το πολιτικό, ιδεολογικό και συνδικαλιστικό εργαλείο για κάθε εργάτη, για να συγκρουστεί με την πολιτική και τη θεωρία των κομμάτων που υπηρετούν αυτή τη γραμμή. Απ' αυτή την άποψη, το καθήκον που προκύπτει είναι ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» να μπει σε περισσότερα σπίτια, να γίνει απαραίτητος σύντροφος σε κάθε εργάτη, εργάτρια, νέο, συνταξιούχο, άνεργο.

Τέλος, ως επιστέγασμα αυτής της δήλωσης, θέλω να φρεσκάρω τη μνήμη των οικοδόμων με δύο πρωτοσέλιδα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», τον Αύγουστο του 1976, όταν η σύγκρουση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό στην Ομοσπονδία Οικοδόμων ήταν στο αποκορύφωμα και ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε καθημερινό ρεπορτάζ, με τίτλο: «250 χιλιάδες εργατοτεχνίτες βάλλονται άγρια από κυβέρνηση, εργατοκάπηλους, διασπαστές».

10 Αυγούστου 1976: «Οι οικοδόμοι ψήφισαν χτες τους συνεπείς συνδικαλιστές».

11 Αυγούστου 1976: «Υστερα από 40 περίπου χρόνια, οι οικοδόμοι νοικοκύρηδες στα σωματεία τους».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ

Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο, με τα ΜΜΕ να απασχολούνται καθημερινά, συνεχώς και αδιαλείπτως με συγκεκριμένα θέματα αφήνοντας στην αφάνεια τα πραγματικά προβλήματα του λαού και κρύβοντας τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί φωτεινό φάρο. Η σημερινή έκδοση του φύλλου 10.000 του «Ρ» έρχεται σε μια συγκυρία που ξεπροβάλλει ακόμα πιο έντονα η αξία της ανάγνωσης και διάδοσής του. Γιατί, ο «Ρ» ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια κάθε εργαζόμενου και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, μοναδικό εργαλείο για να μάθει ο λαός την αλήθεια, που επιμελώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ του κρύβουν.

Στα 90 χρόνια που το ΚΚΕ παλεύει αταλάντευτο, ακούραστο και με συνέπεια στην πρώτη γραμμή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με προοπτική τη μετάβαση από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας, η συμβολή του «Ρ» είναι αναντικατάστατη. Ο «εορτασμός» των 10.000 φύλλων συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων αγώνα και θυσίας του ΚΚΕ. Είναι βέβαιο, πως οι νέες χιλιάδες φύλλων του «Ρ» που θα κυκλοφορήσουν, στη χαραυγή μιας νέας δεκαετίας δράσης του Κόμματος, θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην αφύπνιση του λαού μας, που οι κυρίαρχες δυνάμεις τον θέλουν ημιμαθή και άβουλο υποχείριό τους.

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Ο «Ριζοσπάστης», ήταν από την πρώτη στιγμή και παραμένει ο ακούραστος συνοδοιπόρος, διαφωτιστής και οργανωτής της εργατικής τάξης, στους αγώνες για μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στις σελίδες του έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες στιγμές του ναυτεργατικού, συνολικά του εργατικού κινήματος. Δεν έχει λείψει από το πλευρό των εργαζόμενων και του λαού, ακόμα και τις πιο δύσκολες εποχές. Σήμερα, συμπληρώνοντας 10.000 φύλλα από τη νόμιμη επανακυκλοφορία του, συνεχίζει με μαχητικότητα, πληρότητα, χωρίς μισόλογα και περιστροφές να εκφράζει με τον πιο γνήσιο τρόπο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης σε στεριά και θάλασσα. Δείχνοντας παράλληλα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο για να αποσπάσουν κατακτήσεις από τις καθημερινές μάχες για το δίκιο τους, αλλά για να σιγουρέψουν και να διευρύνουν αυτές τις κατακτήσεις. Να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που τους ανήκει.

ΦΩΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα που τοποθετείται σταθερά στον αντίποδα των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτή η παράμετρος τον κάνει να διεισδύει στα γεγονότα και να ενημερώνει χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις και υστεροβουλίες. Με διαπεραστική ταξική ματιά που φτάνει μέχρι το κόκαλο, αλλά και με απλότητα και πληρότητα ενημερώνει τον κόσμο της εργασίας. Ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα που συμβάλλει στην αντίσταση απέναντι στη χειραγώγηση της σκέψης, σε μια εποχή όπου η ενημέρωση καθορίζεται από το δικομματισμό και από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε μια εποχή που ο δημοσιογραφικός λόγος χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και κυνισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Το 10.000 φύλλα του «Ριζοσπάστη» είναι μια ανεκτίμητη προσφορά στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας. Ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι μόνο βήμα ενημέρωσης και προβολής των αγώνων μας, αλλά είναι ένας συνεπής και μαχητικός υποστηρικτής των αιτημάτων και του δίκαιου των εργαζομένων. Καθημερινά στην πρώτη γραμμή, στη διάδοση της αλήθειας της εργατικής τάξης, στον αγώνα της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στις σημερινές συνθήκες της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ) στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, του αποκλεισμού και της αποσιώπησης των αγώνων του ταξικού εργατικού κινήματος από τα αστικά ΜΜΕ, ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» δεν είναι μόνο αναγκαίος, αλλά και αναντικατάστατος.

Γιατί στην εποχή μας, για να είναι αποτελεσματικός και με προοπτική ο αγώνας μας, πέρα από την αγωνιστική ενότητα, απαιτείται ο ταξικός προσανατολισμός της πάλης μας. Σ' αυτό ο «Ριζοσπάστης» έχει τη δική του καθημερινή διακριτή συμβολή. Ωστε να μπορούμε να λέμε ότι είναι η εφημερίδα που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την υπεράσπιση του ταξικού εργατικού κινήματος. Αλλά και η πορεία του κινήματος είναι συνδεδεμένη με τον «Ριζοσπάστη». Αυτή την κοινή πορεία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΛΗΚΑΡΗΣ

Πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

Αν και είμαστε εργαζόμενοι στα ΜΜΕ 15-20 χρόνια, κυρίως στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, και κάποιοι από εμάς έχουν δώσει στην κυριολεξία το αίμα τους πάνω στη δουλιά τους, «φωνή» σε αυτούς τους σταθμούς δε μας δίνουν. Κανένας σταθμός δεν προβάλλει τα αιτήματά μας, τις διεκδικήσεις μας. Και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών. Εχουμε βρει όμως το «λιμάνι» μας, ξέρουμε ποιοι θα φιλοξενήσουν και θα προβάλουν τις αγωνίες μας, το δίκια μας, τα αιτήματά μας. Ο «Ριζοσπάστης». Είστε το απάγκιο μας. Με αφορμή τα 10.000 φύλλα από τη νόμιμη επανακυκλοφορία, σας ευχαριστούμε, όλους σας, ειδικά τους εργαζόμενους στον «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ