ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο γενικός διευθυντής της «JAT» νέο θύμα τρομοκρατών...

Αστυνομικοί πάνω απο το πτώμα του δολοφονηθέντος

Associated Press

Αστυνομικοί πάνω απο το πτώμα του δολοφονηθέντος
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα πλέον... περιοδικά τρομοκρατικά χτυπήματα που εκδηλώνονται στο Βελιγράδι από την αρχή του χρόνου φαίνεται πως έχουν σκοπό να θέσουν τη χώρα σε μία τροχιά επιταχυνόμενης αποσταθεροποίησης. Το πέμπτο επιφανές θύμα δολοφονικής επίθεσης που έπεσε νεκρό, αργά το βράδυ της Τρίτης, από πυρά αγνώστων, ήταν ο 62χρονος διευθυντής του εθνικού αερομεταφορέα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «JAT», Ζίκα Πέτροβιτς. Ανθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος παρότι μέλος του κόμματος της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς» (JUL), δεν είχε συνδεθεί στενά με την πολιτική. Οσο για την ταυτότητα των δολοφόνων, αυτή παραμένει επί της ουσίας άγνωστη... Εντούτοις, χτες, η σερβική αστυνομία μίλησε ξεκάθαρα για «τρομοκρατική ενέργεια κατά υψηλόβαθμου επιχειρηματικού στελέχους της ΟΔ ΓΙουγκοσλαβίας» και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Ντραγκολγιούμπ Γιάνκοβιτς, φωτογράφισε τρόπον τινά αλλοδαπούς πράκτορες, σχολιάζοντας πως ο Πέτροβιτς έπεσε θύμα «εκείνου του είδους τρομοκρατίας που εισάγεται από το εξωτερικό»...

Τρομοκρατική επίθεση επαγγελματιών δολοφόνων;

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δολοφονίας του Ζίκα Πέτροβιτς, τρόπον τινά, εμφανίζουν ομοιότητες με άλλα τέσσερα επιφανή θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων που εκδηλώνονται στο Βελιγράδι από τον περασμένο Γενάρη.

Μετά τη δολοφονία του Αρκάν τον περασμένο Γενάρη σε κεντρικό χώρο του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ» στο Βελιγράδι, του ομοσπονδιακού υπουργού Αμυνας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, σε κεντρικό εστιατόριο της πρωτεύουσας τον περασμένο Φλεβάρη, του αρκετά γνωστού παραστρατιωτικού παράγοντα Μπράνισλαβ Λαΐνοβιτς το Μάρτη σε σερβική πόλη, έτσι και η προχτεσινοβραδινή επίθεση διαδραματίστηκε σε ανοιχτό χώρο. Και σ' αυτή την περίπτωση οι- κατά πάσα πιθανότητα δύο άνδρες - εκτελεστές δολοφόνησαν το θύμα τους με «επαγγελματική ταχύτητα» και γρήγορα αντανακλαστικά, πυροβολώντας τον τουλάχιστον μία φορά στο κεφάλι. Και σ' αυτή την περίπτωση, πυροβόλησαν το θύμα εν ψυχρώ σε δημόσιο χώρο... ελάχιστα μέτρα έξω από το σπίτι των γονιών του.

Οπως μετέδωσε αργά προχτές βράδυ το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, δύο άνδρες πυροβόλησαν τον Πέτροβιτς ενώ έβγαζε βόλτα το σκύλο του στις 21.30 κοντά στην οδό Τζάσε Προντανόβιτσα. Εκεί κοντά ήταν το σπίτι των γονιών του γενικού διευθυντή της «JAT».

Λίγη ώρα μετά, οι αστυνομικές αρχές έδειξαν σε δημοσιογράφους τη σορό του Πέτροβιτς μέσα σε μια λίμνη αίματος μπροστά από το σπίτι του, στο σημείο όπου δέχτηκε την επίθεση των αγνώστων δραστών ενώ έβγαζε βόλτα το σκύλο του. Η περιοχή είχε αποκλειστεί έως χτες το απόγευμα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα τύπου «Σκόρπιον», τα οποία κατά πάσα πιθανότητα έφεραν σιγαστήρες. Απ' την άλλη, αυτόπτες μάρτυρες και γείτονες του πατρικού σπιτιού του Πέτροβιτς είπαν πως την ώρα της δολοφονίας άκουσαν πέντε με έξι «πνιχτούς» πυροβολισμούς.Σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βελιγραδίου που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», σημειώνεται πως «αναμφίβολα πρόκειται για δολοφονική ενέργεια κατά υψηλόβαθμου επιχειρηματικού στελέχους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Ούτως ή άλλως, το θύμα ανήκε στο στενό κύκλο συνεργατών του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και ως αναμενόταν η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε σάλο, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στο εξωτερικό. Να υποθέσουμε πως ο σκοπός των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας ήταν ένα έμμεσο πλην σαφές προειδοποιητικό μήνυμα με παραλήπτη τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο; 'Η επρόκειτο για μία καλοστημένη ενέργεια που αποσκοπούσε στην κλιμάκωση του κλίματος ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης στη Σερβία; Εάν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει διακριτό από τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα και αυτής της δολοφονικής ενέργειας, τότε τα παραπάνω ενδεχόμενα δε θα πρέπει να θεωρούνται και τόσο απίθανα...

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δολοφονία Πέτροβιτς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Ντραγκολγιούμπ Γιάνκοβιτς, ήταν από τους πρώτους που φωτογράφισαν την ύπαρξη «ξένου δακτύλου» πίσω από τη δολοφονία του Ζίκα Πέτροβιτς.

«Είναι το είδος της δολοφονίας που εισάγεται από το εξωτερικό», υποστήριξε μιλώντας στον μη κυβερνητικό ραδιοσταθμό «Β-92».

Η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του προέδρου Μιλόσεβιτς και αρχηγός της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως πίσω από τη δολοφονία «βρίσκονται χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες πριν έναν χρόνο βομβάρδισαν άνανδρα τη χώρα».

Ενας άλλος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, ο Σλόμπονταν Τσέροβιτς σχολίασε: «Σίγουρα το κίνητρο των δολοφόνων δεν ήταν τα χρήματα... Το όνομά του δεν είχε ποτέ συνδεθεί με καμία υπόθεση»!

Στελέχη και αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης έριξαν ευθείες βολές κατά του υπουργείου Εσωτερικών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βελιγραδίου, ενώ επικεντρώνοντας την κριτική τους στην «αυξανόμενη κατάσταση ανασφάλειας» στη χώρα, δεν παρέλειψαν να καλέσουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς σε παραίτηση...

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος», Νεμπόιτσα Κόβιτς, είπε για παράδειγμα πως «είναι παράλογο το γεγονός να επικρατεί κατάσταση ανασφάλειας σε μία περίοδο που οι αστυνομικοί στη Σερβία είναι αριθμητικά πολλοί». Ο ίδιος κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας να παραιτηθεί, κατηγορώντας τόσο τον υπουργό όσο και την Αστυνομική Διεύθυνση για ανικανότητα.

Τέλος, ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και σημερινός πολιτικός της αντιπολίτευσης, στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς, κατηγόρησε την αστυνομία για ανικανότητα, καλώντας επίσης το καθεστώς του Προέδρου Μιλόσεβιτς σε παραίτηση, με το επιχείρημα πως «κρατικοί θεσμοί όπως οι αστυνομία έχουν γίνει εντελώς ανεπαρκείς».

Ποιος ήταν ο Πέτροβιτς

Ο 62χρονος Ζίκα Πέτροβιτς ήταν διευθυντής των εθνικών αερογραμμών της Γιουγκοσλαβίας από το 1992. Πρόσφατα είχε αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών, καθώς οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και το εμπάργκο πτήσεων που ήρθη μόλις προσφάτως είχαν οδηγήσει την «JAT» σε χρεοκοπία.

Ο δολοφονηθείς γενικός διευθυντής των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών ήταν μέλος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL), του κόμματος της συζύγου του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς. Δεν ήταν γνωστός τόσο για τη δράση του στο κόμμα όσο για τους φιλικούς δεσμούς που διατηρούσε με την οικογένεια Μιλόσεβιτς. Είχε γεννηθεί στο Ποζάρεβατς - τη γενέτειρα και του Προέδρου Μιλόσεβιτς - και περιλαμβανόταν στους συνεργάτες του Προέδρου που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με αυτόν.

ΙΤΑΛΙΑ
«Πύρρειος» ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Μέσα σε δυσαρέσκειες, αντιπαραθέσεις, απειλές και αβεβαιότητα ορκίστηκε, χτες, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, υπό τον Τζουλιάνο Αμάτο, του οποίου η παραμονή στην πρωθυπουργία δεν αποκλείεται, όπως ειρωνικά σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, να διαρκέσει μόλις λίγες μέρες, αν όχι ώρες. Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους βουλευτές και τους εκπροσώπους των 8 συγκυβερνώντων κομμάτων, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, κάθε άλλο παρά κλίμα αρμονικής συνεργασίας θύμιζε, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διαδικασία της εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης στο 630μελές Κοινοβούλιο.

Κρίση ταυτόχρονη με την ορκωμοσία της φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, μέχρι πρότινος, υπουργού Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο. Οπως κατέστη σαφές, το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν να συγκυβερνήσουν, για τους επόμενους μήνες μέχρι την άνοιξη του 2001, τα 8 κόμματα, που συμμετείχαν και στην κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη σφοδρή επιθυμία τους να κρατήσουν μακριά από την εξουσία το δεξιό κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια», του μεγιστάνα των ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Τα προβλήματα έγιναν εμφανή, ήδη, από την τελετή της ορκωμοσίας. Από τις 23 θέσεις των υπουργών, η μία παρέμεινε κενή, καθώς ο Εντο Ρόντσι, των Πρασίνων, αρνούνταν να αναλάβει, μέχρι την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιμένοντας στην προτίμησή του για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις για τον ξεπέρασμα του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και της γενικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, συνεχίζονταν, μέχρι το βράδυ, με αμείωτη ένταση, καθώς επίκειται η κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξασφαλίσει με άνεση την ψήφο της πλειοψηφίας της Γερουσίας. Η κατάσταση, όμως, φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη στο Κοινοβούλιο, όπου υπό την προϋπόθεση ότι οι Πράσινοι θα στηρίξουν, τελικά, την κυβέρνηση όπως έχουν πει, ο Αμάτο θα εξασφαλίσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 318-320 από τις 620 κοινοβουλευτικές ψήφους. Την τραγελαφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η 58η μεταπολεμική ιταλική κυβέρνηση, άμα τη γεννήσει της, μοιάζει να απολαμβάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνιζε, χτες, ότι «έχοντας ως μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση της Δεξιάς από την εξουσία, η κυβέρνηση Αμάτο έχει πεπερασμένη ημερομηνία λήξης».

Πάντως, όσον αφορά σε αυτή καθεαυτή τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά σε σύγκριση με την κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάσιμο ντ' Αλέμα. Τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια και έχουν, απλώς, αλλάξει χαρτοφυλάκια, ενώ σταθερός στο υπουργείο Εξωτερικών παρέμεινε ο Λαμπέρτο Ντίνι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τραγική επέτειος

ΚΙΕΒΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε χτες, με την ευκαιρία της 14ης επετείου της καταστροφής του Τσέρνομπιλ, ότι είναι έτοιμος να κλείσει την πυρηνική μονάδα στο τέλος του χρόνου, αν η διεθνής κοινότητα κρατήσει τις υποσχέσεις της για χρηματοδότηση κυρίως της κατασκευής δύο άλλων μονάδων. «Η Ουκρανία έχει πάρει την πολιτική απόφαση να θέσει εκτός λειτουργίας την πυρηνική αυτή εγκατάσταση», στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις χώρες της «G 7», τόνισε ο Κούτσμα.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε το 1995 να σταματήσει τη λειτουργία του Τσέρνομπιλ πριν το τέλος της φετινής χρονιάς. Σε αντάλλαγμα θα της χορηγηθεί από την «G 7» οικονομική βοήθεια ύψους 2,3 δισ. δολαρίων. Χτες, ο Πρόεδρος Κούτσμα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ιουστσένκο και πολλά μέλη της κυβέρνησης απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ.

Εκατό περίπου άτομα, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές που κρατούσαν λουλούδια, και οι επίσημοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στο μνημείο του Τσέρνομπιλ που έχει ανεγερθεί στα περίχωρα του Κιέβου. Το βράδυ, παρουσία του δημάρχου της πόλης, πραγματοποιήθηκε και άλλη τελετή, που άρχισε ακριβώς στη 01.23, την ώρα που συνέβη η πυρηνική καταστροφή, η χειρότερη στον κόσμο.

Υπολοχαγός σχεδίαζε την ανατροπή του Μιλόσεβιτς!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Μπόμπαν Γκάγιτς, βασικός ύποπτος της σπείρας που σχεδίαζε την ανατροπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, παραδέχτηκε χτες απολογούμενος σε στρατιωτικό δικαστήριο της σερβικής πόλης Νις πως δολοπλοκούσε με σκοπό να ανατρέψει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ανώτατο διοικητή του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας στρατηγό Πάκβοβιτς για να ...εγκαταστήσει στην εξουσία τον διεκδικητή του ...σερβικού θρόνου Αλεξάντερ Καράγιορβιτς!

Ο υπολοχαγός Γκάγιτς, που φαίνεται πως ηγούνταν της επταμελούς ομάδας «Σερβικός Απελευθερωτικός Στρατός», είπε στο δικαστήριο πως είχε συζητήσει την ιδέα ενός πραξικοπήματος με άλλους συναδέλφους του αξιωματικούς του στρατού. Οπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο: «Είναι αλήθεια πως συζήτησα μαζί τους το σχηματισμό μίας οργάνωσης που θα ανέτρεπε την εξουσία... πως συζητήσαμε για τη δολοφονία του Μιλόσεβιτς και την αποκατάσταση της μοναρχίας»! Ωστόσο, ο υπολοχαγός Γκάλιτς επιχείρησε με «αφέλεια»(;) να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «σπανίως εννοούσε σοβαρά το σχέδιο ανατροπής του Μιλόσεβιτς, αποσκοπώντας περισσότερο στην πρόκληση εντυπώσεων».

Ο Γκάλιτς και άλλοι έξι ενεργοί και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβρη με την κατηγορία της «συνωμοσίας κατά του κράτους και της τρομοκρατίας. Κατηγορείται ως ο εγκέφαλος και αρχηγός της ολιγομελούς οργάνωσης «Σερβικός Απελευθερωτικός Στρατός», που είχε ως σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς και τη διενέργεια πραξικοπήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ