ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ
Κρατούσε ρόπαλο ο Γηραιός

Ο Ηρακλής έκανε το 1-2 στη Γλυφάδα κόντρα στον Ολυμπιακό και οι λογαριασμοί είναι πλέον ανοιχτοί

Με κατεβασμένα τα χέρια έχασε ο Ολυμπιακός από τον Ηρακλή
Με κατεβασμένα τα χέρια έχασε ο Ολυμπιακός από τον Ηρακλή
Ελπίδα να... σπάσει την παράδοση που θέλει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να μονοπωλούν την κυριαρχία στο πρωτάθλημα εδώ και 29 χρόνια, έδωσαν χτες στην ομάδα τους οι παίχτες του Ηρακλή. Στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 που διεξήχθη στη Γλυφάδα, οι Ηρακλειδείς, σε ένα πολύ καλής ποιότητας παιχνίδι κόντρα στον πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου, πήραν τη νίκη με 1-3 (27-25, 21-25, 20-25, 21-25) και περιμένουν πλέον να ισοφαρίσουν τις νίκες σε 2-2 με τους «ερυθρόλευκους» στο Κατσάνειο. «Ημασταν καλύτεροι στο φιλέ και πήραμε τη νίκη. Οι παίχτες είχαν καθαρό μυαλό και η ομάδα πλέον μπορεί να ξαναμπεί στο κυνήγι του τίτλου», δήλωσε λίγο μετά τη λήξη ο τεχνικός των «κυανόλευκων» Αλέκος Λεώνης. Στα ίδια μήκη κύματος κυμάνθηκαν και τα λόγια ενός από τους πρωταγωνιστές των νικητών, του Νίκου Σαμαρά, ο οποίος τόνισε: «Μετά το 2-0 του Ολυμπιακού στις νίκες, είχαμε ελευθερωθεί και παίζαμε χωρίς άγχος. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε στη συνέχεια είναι να προσπαθήσουμε για τη νίκη και... ό,τι γίνει». Ωστόσο, ο «γηραιός» αναμένεται να προσπαθήσει με όλα του τα όπλα να μιμηθεί τον Αρη του '97 προκειμένου να γίνει η 2η ομάδα πλην του Ολυμπιακού και του «τριφυλλιού» που κατακτά τον τίτλο. Το χρονικό της χτεσινής πολύτιμης νίκης, φέρνει τους γηπεδούχους να παίζουν με πάθος και να κατακτούν το 1ο σετ. Από κει και πέρα ο «Γηραιός» φάνηκε περισσότερο διψασμένος και με πολύ καλές επιλογές τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και στα σερβίς, πήρε το 2ο σετ. Στο 3ο και 4ο οι Ηρακλειδείς είχαν φέρει το ματς στα μέτρα τους και ούτε οι φιλότιμες προσπάθειες των «ερυθρολεύκων» στο τελευταίο σετ να... γυρίσουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα, δεν καρποφόρησαν. Υστερα από τη λήξη της αναμέτρησης ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάσος Κουμπλής, παραδέχτηκε: «Υπήρχε άγχος και τίποτα δε μας πήγε καλά. Επρεπε να είχαμε ηρεμία και υπομονή κόντρα στον Ηρακλή, κάτι που δεν έγινε. Παράλληλα δε λειτούργησαν οι γραμμές και τόσο το κακό σερβίς όσο και οι κακές επιλογές, μάς στέρησαν το θετικό αποτέλεσμα».

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
Απογοήτευσε ο Σαμπάνης

Με άσχημη εμφάνιση ξεκίνησε η Εθνική μας ομάδα της Αρσης Βαρών των ανδρών τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης, που ήταν ο πρώτος Ελληνας αθλητής που εμφανίστηκε στο κοινό της γείτονος χώρας, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια ανάλογη επιτυχία όπως αυτής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του περασμένου Νοέμβρη. Για την κατηγορία των 62 κιλών λοιπόν, ο Σαμπάνης δε βαθμολογήθηκε καθώς δεν μπόρεσε να σηκώσει τα βάρη ούτε στην κίνηση του αρασέ ούτε στην κίνηση του ζετέ, δείχνοντας παράλληλα πως δεν ήταν έτοιμος. Πάντως, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, είχε τονίσει πως αυτοί οι αγώνες αποτελούν τεστ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ που θα γίνουν το Σεπτέμβρη.

Αντίθετα, «κόντρα» έγινε μεταξύ του Κροάτη Πετσάλοφ και του Βούλγαρου Μίντσεφ. Ο Κροάτης σήκωσε στο αρασέ 147,5 κιλά, στο ζετέ 177,5κ. και στο σύνολο 325κ., κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο. Από την άλλη, ο Μίντσεφ με 117,5 κιλά στο ζετέ πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο (λόγω μικρότερου σωματικού βάρους από τον Κροάτη) ενώ τόσο στο αρασέ (145κ) όσο και στο σύνολο (322,5κ) κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στο βάθρο ανέβηκε επίσης και ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου με 140κ. στο αρασέ, 170κ. στο ζετέ και 310κ. στο σύνολο. Ο Τούρκος, που είναι από τους μεγαλύτερους αθλητές του χώρου, βρισκόταν μακριά από τον παλιό καλό του εαυτό αφού είχε να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Σήμερα το απόγευμα είναι η σειρά του βενιαμίν του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Γιώργου Τζελίλη: «Οι αγώνες αυτοί είναι ένα τεστ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα πάω να αγωνιστώ και ό,τι βγει».

  • Η Ευδοκία Χατζηαβραμίδου στην πρώτη μέρα των αγώνων κατέκτησε την ένατη θέση στην κατηγορία των 53 κιλών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σήκωσε 67.5κ. στο αρασέ, 80κ. στο ζετέ και στο σύνολο είχε 147.5 κιλά.

Παγκόσμιο ρεκόρ όμως έκανε στην κατηγορία των 48 κιλών η Βουλγάρα Ντόνκα Μίντσεβα που σήκωσε 85 κιλά. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 84 κιλά και το είχε σημειώσει η Κινέζα Ζούο Λι.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Θετικά και ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα που έστειλε η νέα Εθνική Ελπίδων από την Ιρλανδία. Δεν είναι τόσο το τελικό 1 - 2 (92' Μπέικερ - 56' Χαριστέας, 76' Λουμπούτης) με την αντίστοιχη ομάδα των «τριφυλλοφόρων», όσο η συνολική παρουσία των «μικρών». Ο Γιάννης Κόλλιας, πριν την αναχώρηση, είχε δηλώσει στο «Ρ» ότι περίμενε να δει ομαδική δουλιά και πνεύμα νικητή. Οι επιθυμίες του υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό: «Το ευχάριστο είναι ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι η ομάδα βελτιώνεται και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπαίνουν όχι μόνο στη νοοτροπία, αλλά κυρίως στην απαιτούμενη οργάνωση για να μπορέσουμε να είμαστε πανέτοιμοι ενόψει του αγώνα με τη Γερμανία, όπου θα διεκδικήσουμε μέσα στη Γερμανία τη νίκη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, γιατί έδειξαν πολύ καλή διάθεση και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό για το καλό της ομάδας».

Οι νεαροί διεθνής αγωνίστηκαν στηριζόμενοι στο σύνολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν οι παίχτες - ηγέτες: «Ο κορμός της ομάδας έχει πλέον βρεθεί και, με την είσοδο του Βακουφτσή, μπορώ να πω ότι έχουμε σταθεροποιηθεί». Από την πλευρά του ο νεαρός φορ της Φιορεντίνα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Παίξαμε καλύτερα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια και είμαι χαρούμενος. Παιχνίδι με παιχνίδι θα είμαστε καλύτεροι. Στα επόμενα δύο φιλικά θα είμαστε έτοιμοι. Ελπίζω όταν παίξουμε με τη Γερμανία να είμαστε αυτοί που πρέπει. Η ομάδα θα δεθεί όσο χρειάζεται για τα προκριματικά». Να σημειώσουμε πως εκτός αποστολής βρισκόταν ένα πολυτιμότατο "εργαλείο" ο Λάμπρος Χούτος.

ΕΛΛΑΔΑ: Κοτσόλης, Σεϊταρίδης (80' Κουλοχέρης), Λουμπούτης, Ταβλαρίδης, Μπερνεάνου, Κυριαζής, Γίτας, Πατσατζόγλου, Χαριστέας (88' Σαλπιγγίδης), Βακουφτσής (85' Καζάντζης), Βενέτης (70' Ταραλίδης).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ντι Λέινι, Χίερινγκ, Μέρφι (46' Μακγκράθ), Μακόβερ, Ντι Λέινι, Κροσρέι, Πάτριτζ (74' Μάρτιν), Χίλι, Φρίμαν (46' Μπέικερ), Μπίλινγκτον (74' Ο' Γκρέιντι), Μπάρετ (64' Ρίντι.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Τα βρήκαν... σκούρα

Σκούρα τα βρήκαν τελικά οι πρωτοπόροι της Γ' Εθνικής στα πλαίσια της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και η μάχη στην κορυφή ανάβει πάλι για τα καλά. Ο Ναυπακτιακός Αστέρας γνώρισε την ήττα στο Κιλκίς από την τοπική ομάδα με 2-1, ενώ ο Ακράτητος ήταν πιο «τυχερός» καθώς απέσπασε βαθμό από τους Λύκους, στο 1-1 του Καλοχωρίου. Τέλος, βαθμούς όμως μοιράστηκαν και το τρίτο της βαθμολογίας Μαρκό με τη Νεάπολη (1-1) πλησιάζοντας έτσι την κορυφή. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Απόλλων Κ. Βρ. - Δόξα Βύρωνα 4-1, Κοζάνη -Αγερσανί 3-1, Καρδίτσα - Ποσειδών Μηχ.0-2, Νίκη Βόλου -Χαλκηδόνα 2-0, Κερατσίνι - Λεωνίδιο 2-6, Εθνικός Κατερίνης - Θεσπρωτός 1-4 και Ατρόμητος - Εδεσσαϊκός 5-0

Στη βαθμολογία: Ναυπακτιακός 70, Ακράτητος 67, Ατρόμητος 51, Μαρκό 50, Κοζάνη 47, Θεσπρωτός 46, Νεάπολη και Λεωνίδιο 45, Αγερσανί και Λύκοι 44, Ποσειδών Μ., Νίκη Β και Απόλλων Κ. Βρ. 42, Χαλκηδόνα και Κιλκισιακός 40, Εθνικός Κατ. 36, Κερατσίνι 29, Εδεσσαϊκός και Καρδίτσας 24, Δόξα Βύρωνα 21

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Ελπιδοφόρα για καλύτερη συνέχεια ήταν τα μηνύματα από το Ιέρ της Γαλλίας που έστειλαν οι Ελληνες ιστιοπλόοι που αγωνίζονται στο «ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ». Στα «470» γυναικών έχουν διεξαχθεί τέσσερις ιστιοδρομίες και οι Σοφία Μπεκατώρου - Αιμιλία Τσουλφά είναι στην 8η θέση με 18 βαθμούς ποινής σε σύνολο 37 σκαφών. Στα «470» ανδρών, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος - Κώστας Τριγκώνης, ύστερα από πέντε ιστιοδρομίες, βρίσκονται στην 9η θέση με 21 βαθμούς ποινής σε σύνολο 77 σκαφών, που είναι χωρισμένα σε δύο γκρουπ. Στην ίδια κατηγορία, οι Παπαδόπουλος - Καρασταμάτης είναι 41οι με 72 βαθμούς ποινής και οι Ωρολογάς - Παλέρας 55οι με 90 βαθμούς ποινής.

ΤΕΝΙΣ
Η μεγάλη επιστροφή

Η μεγάλη επιστροφή της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στα «κορτ» του τένις είναι γεγονός. Η 43χρονη πλέον Αμερικανίδα που πρωταγωνίστησε επί δύο δεκαετίες σε όλα τα «grand slam» του αθλήματος, φτάνοντας μέχρι το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ανακοίνωσε πως τον Ιούνη θα εμφανιστεί ξανά στο τουρνουά «Wimbleton» παίζοντας στο διπλό γυναικών με παρτενέρ τη Νοτιοαφρικανή Μαριάν ντε Σούαρντ. Στόχος της Ναβρατίλοβα που έχει κερδίσει 19 τίτλους (οι 9 στο απλό) του φημισμένου αγγλικού τουρνουά είναι να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Μπίλι Τζιν Κινγκ που το 'χει καταφέρει 20 φορές. Εδώ να θυμίσουμε πως η τσέχικης καταγωγής αθλήτρια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πριν από 5,5 χρόνια. Μιλώντας στο «BBC» ανέφερε: «Θα είναι φανταστικό. Ανυπομονώ να αγωνιστώ. Θα έχει αρκετή "πλάκα" και πρόκειται να το διασκεδάσω. Ξέρετε, ακόμη μπορώ να χτυπήσω την μπάλα».

Ντόπινγκ μέσω... «Internet»

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί την Κυριακή 9 του Μάη ο 30χρονος Αυστραλός επιστήμονας Τζον Πράιορ που κατηγορείται ότι διακινούσε αναβολικά μέσω του «Internet». Ο Πράιορ συνελήφθη όταν ένα πακέτο με στεροειδή απεστάλη στη «Narrabeen Academy» της Αυστραλίας και ανέγραφε το όνομά του. Οι τελωνειακές αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν το δέμα που προοριζόταν για τον Πράιορ, διεξήγαγαν έρευνα και διαπίστωσαν πως ο επιστήμονας της αθλητικής ακαδημίας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας έκανε συστηματικά «εμπόριο» των αναβολικών. Η ουσία, που κατηγορείται ότι προμήθευε, είναι γνωστή ως «Dhea», αναβολικό που έχει βάση την τεστοστερόνη. Εδώ αξίζει ν' αναφέρουμε πως θεωρείται παράνομο στην Αυστραλία, απαγορεύεται και τιμωρείται η χρήση του από τη ΔΟΕ, αλλά στις ΗΠΑ κυκλοφορεί νόμιμα..!

ΣΙΔΝΕΪ
Κίνδυνος μποϊκοτάζ

Εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ διέψευσαν χτες πως υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσουν οι Παλαιστίνιοι από τα Αραβικά κράτη «μποϊκοτάρισμα» των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 15 Σεπτέμβρη. Το θέμα ξεκίνησε από αυστραλιανή εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της οποίας οι Παλαιστίνιοι θα προέβαιναν σ' αυτή την ενέργεια λόγω μνημοσύνου που έγινε στο Ολυμπιακό πάρκο του Σίδνεϊ το 1999 για να τιμηθεί η μνήμη των έντεκα αθλητών του Ισραήλ που σκοτώθηκαν το 1972 στο Μόναχο, κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ολυμπιακό χωριό της βαυαρικής πρωτεύουσας. Εκπρόσωποι της αυστραλιανής κυβέρνησης, από την πλευρά τους, πρόσθεσαν πως δεν έχουν γνώση για τυχόν ενέργειες διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ