ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Εργοστάσιο συνθετικών ναρκωτικών

Λειτουργούσε σε εταιρία καλλυντικών

Ηταν θέμα χρόνου για τις διωκτικές αρχές ο εντοπισμός και στην Ελλάδα εργαστηρίου παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια κάνει θραύση η παράνομη χρήση διεγερτικών ή παραισθησιογόνων αμφεταμινών. Ηταν λοιπόν βέβαιο ότι τα παράνομα παρασκευαστήρια θα μετακόμιζαν από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και προς το νότο. Από την Αγγλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, οι παραγωγοί παράνομων αμφεταμινών, απλώθηκαν, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η τεχνολογία της χημείας, παρέχει σχετικά εύκολα τη δυνατότητα κατασκευής νέων ναρκωτικών ουσιών.

Το παράνομο εργοστάσιο συνθετικών ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Π. Ρούμπης, λειτουργούσε μέσα στην εταιρία καλλυντικών - φαρμάκων με την επωνυμία «Cosmopharm», στην περιοχή Καζαρμά στην Κόρινθο. Προχτές το απόγευμα οργανώθηκε αστυνομική έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, τη Γ΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του ΣΔΟΕ και εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής. Σε πρώτη φάση κατασχέθηκαν ο εξοπλισμός, μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών και ναρκωτικές ουσίες (τέσσερα κιλά χάπια), ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθούν το ύψος της φοροδιαφυγής και άλλα αδικήματα. Στο χρηματοκιβώτιο της εταιρίας βρέθηκαν 15 μπλοκ επιταγών και χαρτιά από τα οποία προκύπτει ότι η εταιρία έχει καταθέσεις στην Ελβετία. Το ερώτημα που απασχολεί τις διωκτικές αρχές επίσης, είναι αν πίσω από την εταιρία αυτή κρύβονται και άλλες εταιρίες που την προμήθευαν με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, παραβαίνοντας το νόμο περί ναρκωτικών ουσιών.

Το παράνομο εργαστήριο λειτουργούσε σε αυτόνομο χώρο μέσα στην «Cosmopharm», η οποία ανήκει στους αδερφούς Νικόλαο και Εμμανουήλ Φρέστα. Οι αστυνομικοί αναζητούν τον πρώτο, ενώ έχουν συλλάβει το δεύτερο και τους Παύλο Καραμπίνα, ηλεκτρολόγο, Ιωάννη Σαριδάκη, ηλεκτρονικό και το Βούλγαρο φαρμακοποιό Λαζάρ Φίλκοφ. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την αστυνομία, έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στην παρασκευή των πρόδρομων ουσιών και των συνθετικών ναρκωτικών. Ερχόταν ανά τετράμηνο από τη Βουλγαρία με ειδική βίζα που του εξασφάλιζε η εταιρία και ως άριστος γνώστης της αμφεταμίνης, ρύθμιζε την παραγωγή του παράνομου προϊόντος, λαμβάνοντας ως αμοιβή 1.500 δολάρια τη φορά.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ
Εκτεταμένες ζημιές από την εξέγερση

Στο ποσό των 350 εκατ. δραχμών υπολογίζονται οι ζημιές από τη στάση των κρατουμένων. Αφαίρεσαν και 30 εκατ. από ταμείο των φυλακών. Ενας βαριά τραυματισμένος κρατούμενος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

Πέντε τραυματίες κρατούμενοι, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, εκτεταμένες ζημιές που -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης- φτάνουν τουλάχιστον τα 350 εκατ. δραχμές και ένα άδειο ταμείο, καθώς οι εξεγερμένοι αφαίρεσαν 30 εκατομμύρια δραχμές που βρήκαν μέσα, είναι ο απολογισμός της πεντάωρης εξέγερσης των κρατουμένων στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα. Οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίες έχουν υποστεί μικροτραύματα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ο τραυματισμός του κρατούμενου Κλοντέν Τζάτζου, 20 χρόνων, που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ προήλθε από πυροβολισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιος από τους αστυνομικούς πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα και ότι η σφαίρα βρήκε τον κρατούμενο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε ότι όλα αυτά είναι πληροφορίες και ερευνώνται. Επίσης, είπε ότι ερευνάται και η φημολογία ότι βρέθηκε όπλο στα χέρια κρατούμενου.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής ανάκρισης, προκειμένου να διερευνηθούν τα σχετικά με την εξέγερση. Η προανάκριση γίνεται από την Ασφάλεια και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Την επόμενη της εξέγερσης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης μετρούσαν το μέγεθος των ζημιών. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν τα γραφεία της διοίκησης και η πλήρης αποκατάστασή τους θα χρειαστεί διάστημα δύο περίπου μηνών.

Ειδικότερα, στους χώρους της διοίκησης καταστράφηκαν τα αρχεία, το φαρμακείο, το ιατρείο, το αρχιφυλακείο, ο εξοπλισμός των γραφείων, το λογιστήριο, τα γραφεία του διευθυντή και του υποδιευθυντή και της γραμματείας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης οι κρατούμενοι έκαναν διάρρηξη στο φαρμακείο και αφαίρεσαν ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, καταστράφηκαν οι χώροι των μαγειρείων, το εσωτερικό δίκτυο του φύλαξης του αρχιφυλακείου, το αναρρωτήριο κλπ.

Στις φυλακές Αυλώνα βρίσκονται 300 ανήλικοι κρατούμενοι και όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, 30-50 από αυτούς -που είναι οι πιο σκληροί-, ξεκίνησαν τη στάση, τη στιγμή που οι φυλακισμένοι επέστρεφαν στα κελιά τους. Συνέλαβαν και πήραν τα κλειδιά από το σωφρονιστικό υπάλληλο Κ. Καραγεωργόπουλο, τον οποίον κρατούσαν ως όμηρο μέχρι τη λήξη της εξέγερσης. Οι εξεγερμένοι ήταν Αλβανοί, Ρουμάνοι και μερικοί Τσιγγάνοι.

Σκοπός της εξέγερσης, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν μάλλον η απόδραση, αφού οι εξεγερμένοι δεν προέβαλαν κανένα αίτημα μέχρι τη στιγμή που επέστρεψαν στα κελιά τους.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων αν η εξέγερση έχει σχέση με την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης από νέο πρόσωπο και αν ήταν υποκινούμενη η στάση, ο Μ. Σταθόπουλος απάντησε ότι όλα ερευνώνται και τίποτα δεν αποκλείεται.

Δηλώσεις για την εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών Αυλώνα έκανε χτες και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για θέμα που σχετιζόταν με την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η ασφάλεια των φυλακών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει αποδράσεις και ότι είναι ευχαριστημένος για τη θετική κατάληξη του θέματος.

Συνάντηση Σημίτη - Ευθυμίου

Επιδιωκόμενο η συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με ...συναίνεση

Τα «αποτελέσματα» από τις συναντήσεις γνωριμίας, που είχε με φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα στη βδομάδα, παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηρίστηκε ως συνάντηση εργασίας και είχε σκοπό να ενημερώσει για το πώς προχωράει η τακτική του νέου υπουργού, που επιδιώκει να εμφανίσει ένα νέο προφίλ στο υπουργείο, ώστε να συγκαλυφτεί η συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του προκατόχου του Γερ. Αρσένη.

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε στον Κ. Σημίτη ότι οι επαφές που είχε ήταν σε «καλό κλίμα», στη λογική της προώθησης της τακτικής της συναίνεσης, που το τελευταίο διάστημα κλείνεται σε όλες τις πτώσεις από την κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος των επαφών του υπουργού, ώστε μέσα από ένα προσχηματικό διάλογο διαρκείας να εξελίσσεται η μεταρρύθμιση απαρέγκλιτα και να εγκλωβίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα, με ευθύνη των κυβερνητικών ηγεσιών, αλλά κι όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, ώστε να μην αναπτύσσονται αγώνες.

Στα θέματα της συνάντησης περιλαμβάνονταν το θέμα των εξετάσεων, υπενθυμίζεται ότι ξεκινούν στις 20 του Μάη για τους απόφοιτους παλαιών ετών, 25 του Μάη για τη Β' και Γ' Λυκείου Ενιαίου Λυκείου και Νυχτερινών Σχολείων και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 3 του Ιούλη, αλλά και ο διαγωνισμός πρόσληψης εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ συζητήθηκε η αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού από τις 31 του Μάη στα τέλη Ιούνη.

Καταδικάστηκε για «φακελάκι»

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με δικαίωμα έφεσης, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Τζάνειου νοσοκομείου Πειραιά, Ηρακλής Παπαγεωργίου, για το αδίκημα της δωροδοκίας. Ο γιατρός είχε συλληφθεί πριν δύο βδομάδες μετά από καταγγελία συγγενών ασθενούς πως ζήτησε και έλαβε φακελάκι 250 χιλιάδων δραχμών προκειμένου να χειρουργήσει την ασθενή. Κατά τη σύλληψη οι αστυνομικοί είχαν βρει στην τσέπη του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Συνελήφθη για αποπλάνηση

Οδηγήθηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο 19χρονος Παν. Ν. Παφούλιας, που συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης στο Αλσος Παγκρατίου και, σύμφωνα με την αστυνομία, ομολόγησε στη διάρκεια της προανάκρισης ότι έχει ασελγήσει σε βάρος ενός αγοριού 6 χρόνων και άλλων μικρών παιδιών. Με βάση το διαβιβαστικό της αστυνομίας, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για αποπλάνηση ανηλίκων κατά συρροή (πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα) και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

Ανάγκη ευρύτερης ενεργοποίησης

Η ανάγκη ενεργοποίησης περισσότερων μελών και φίλων της Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης Ευδήλου Ικαρίας στην κατεύθυνση της διεκδίκησης, μέσω του δήμου, έργων και δραστηριοτήτων που αφορούν άμεσα τη βελτίωση της ζωής, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας που πραγματοποίησε η Κίνηση στις 19 Απρίλη.

Στην ολομέλεια έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο για τη δράση του δήμου το χρόνο που πέρασε, ενώ τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης συμφώνησαν για την ορθή πορεία του δημοτικού έργου και τη συμφωνία του με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κίνησης.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης της Κίνησης τόσο στη δημοτική δουλιά, όσο και στην αμεσότερη επικοινωνία και ενημέρωση των κατοίκων του δήμου. Εκτιμήθηκε η ανάγκη διεύρυνσης της Δημοτικής Κίνησης, από συνδημότες που αναγνωρίζουν τη μέχρι σήμερα θετική πορεία του Δήμου, που με τη συμπαράσταση των κατοίκων, θα δίνει κουράγιο και δύναμη στη σημερινή διοίκηση του Δήμου Ευδήλου, να συνεχίσει με περισσότερη αποφασιστικότητα το δύσκολο έργο της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ