ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για ένα άλλο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα

Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου άνοιξε πλέον για τα καλά. Η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα επέλθουν και το σκοπό αυτό υπηρετούν δηλώσεις επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σενάρια που δημοσιεύονται στον Τύπο και που όλα συγκλίνουν στο ότι οδεύουμε σε ένα εκλογικό σύστημα περίπου σαν αυτό της Βρετανίας ή της Γερμανίας.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι δεδομένη, εξίσου δεδομένο όμως πρέπει να θεωρείται ότι ο νόμος που θα τον αντικαταστήσει δε θα είναι λιγότερο καλπονοθευτικός. Η κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί την απλή αναλογική, το μόνο εκλογικό σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί την ισοτιμία της ψήφου και την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Αντίθετα, δεδηλωμένη πρόθεσή της είναι το όποιο νέο εκλογικό σύστημα να εξασφαλίζει αυτοδύναμες κυβερνητικές πλειοψηφίες. Εξάλλου είναι πρόσφατη η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου «το να έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητο» και ότι «αυτό που θέλουμε σίγουρα από τις εκλογές είναι ότι θα πρέπει να προκύπτει κυβέρνηση». Με την άποψη αυτή συντάσσεται και η ΝΔ.

Αν τώρα γεννάται το ερώτημα προς τι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στα σχέδια για δραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας. Αλλαγές τέτοιες ώστε να προωθούνται καλύτερα και ταχύτερα τα αντιλαϊκά σχέδια της άρχουσας τάξης, πάντα όμως από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Οχι, περισσότερο αναλογικός ο νόμος!

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν απόλυτα σαφής: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Ο εκλογικός νόμος δε θα πρέπει να γίνει περισσότερο αναλογικός»! Κι αυτό γιατί - όπως εξήγησε - η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που προσομοιάζει με αυτό της Γερμανίας, «είμαι υπέρ της μικρής περιφέρειας, με τις 100 έδρες με λίστα» δήλωσε.

Τα σενάρια στον Τύπο

«Οι ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του κράτους φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα τον τρόπο εκλογής των βουλευτών», υπογραμμίζεται στο σχετικό θέμα του «Τύπου της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα θα υπάρξουν αλλαγές όχι μόνο στην «αριθμητική του νόμου, αλλά και στη διοικητική του πλευρά και τον τρόπο εκλογής», επίσης «οι περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές θα γίνουν μικρότερες» άρα σπάσιμο των σημερινών περιφερειών.

Παράλληλα, η εφημερίδα μας πληροφορεί πως «θα υπάρξουν δύο κατηγορίες βουλευτών, αυτοί που θα εκλέγονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε μια ενιαία περιφέρεια (περίπου 100 βουλευτές) και ο τρόπος εκλογής τους μπορεί να είναι περισσότερο αναλογικός από το σημερινό» και αυτοί που θα εκλέγονται στις μικρές μονοεδρικές ή διεδρικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό σύστημα.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει πως πιθανόν να υπάρχει πλαφόν για κόμματα ή συνδυασμούς κομμάτων που δικαιούνται βουλευτή, καθώς και ότι υπάρχει πιθανότητα το πλαφόν να είναι διαφορετικό για τους 100 Επικρατείας και για τους 200. Ακόμα πως είναι πιθανόν οι 100 να εκλέγονται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Στο ρεπορτάζ του «Αδέσμευτου της Κυριακής» το σενάριο είναι λίγο πολύ το ίδιο. Η εφημερίδα επικαλείται τους «εκλογομάγειρες» του Μαξίμου σύμφωνα με τους οποίους η απλή αναλογική απορρίπτεται! Παράλληλα κάνει λόγο για μείωση των μειζόνων εκλογικών περιφερειών από «13 σε 7, σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας», αλλά και μείωση των εκλογικών περιφερειών. Το σενάριο της εφημερίδας είναι παρόμοιο με αυτό του «Τύπου της Κυριακής», προσθέτει όμως ότι αν υπάρξει όριο εισόδου στη Βουλή για τους 100 βουλευτές Επικρατείας, αυτό θα οριστεί στο 1%. Αναφορικά με το όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα υποστηρίζει πως αν υπάρξει θα παραμείνει στο 3%.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει συνεδρίου

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα τηρήσουν οι τάσεις αλλά και μεμονωμένα στελέχη του κόμματος, πορεύεται ο Συνασπισμός προς το 3ο τακτικό του συνέδριο, που θα διεξαχθεί από τις 29 Ιούνη έως τις 2 Ιούλη. Στο μεταξύ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στις 13-14 Μάη, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις και να ξεκαθαρίσει εν μέρει το θολό εσωκομματικό τοπίο, αλλά και στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων αύριο Πέμπτη, οπότε τα στελέχη που την απαρτίζουν - μεταξύ τους και ο Ν. Μπίστης - θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τη δεύτερη μέρα των εκλογών έως σήμερα στελέχη όλων των τάσεων συντηρούν το θέμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην επικαιρότητα, διοχετεύοντας πληροφορίες και σενάρια στον Τύπο. Ανάμεσα στα τελευταία συναντάμε και αυτά για αποχώρηση σύντομα των «εκσυγχρονιστών» και κατά συνέπεια πλήρη κυριαρχία του «αριστερού ρεύματος», για διεκδίκηση της θέσης του προέδρου από τον Μ. Παπαγιαννάκη και πολλά ακόμα αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι «προεδρικοί», η Μαρία Δαμανάκη και άλλα επιφανή στελέχη της Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, πληροφορίες θέλουν τις τάσεις να εργάζονται πυρετωδώς για να καθορίσουν την τακτική τους και τις συμμαχίες τους πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Πάντως, η μεταφορά των αντιπαραθέσεων από το πεδίο των συλλογικών οργάνων του κόμματος στα Μέσα Ενημέρωσης - που μόνο ως ένδειξη δημοκρατικής λειτουργίας δεν μπορεί να εκληφθεί - τείνει να μετατραπεί σε καθεστώς. Και είναι και αυτό ένα από εκείνα τα στοιχεία που φανερώνουν πως η αντιπαράθεση ελάχιστη σχέση έχει με ιδέες και θέσεις και πως τα αντιπαρατιθέμενα μέρη δίνουν και εκτός του Συνασπισμού τις εξετάσεις τους.

ΕΣΗΕΑ
Πίστη και εμμονή στις αρχές της ελευθεροτυπίας

Ανακοίνωση της Ενωσης, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου

Δολοφονικές επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές και φυλακίσεις δημοσιογράφων, εφημερίδες που τις ...ανάγκασαν να κλείσουν και μια σειρά από άλλα τραγικά γεγονότα, είναι ο απολογισμός που καταγράφεται στο «δελτίο Τύπου» του δημοσιογραφικού κλάδου για το 1999 και τους πρώτους μήνες του 2000. Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου, η σημερινή 3η του Μάη και κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την ωμή δολοφονία των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, μέσα στην κρατική ραδιοτηλεόραση στο Βελιγράδι, από το δολοφονικό χέρι του ΝΑΤΟ, περίπου πριν από ένα χρόνο...

Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας(ΕΣΗΕΑ), με αφορμή τη σημερινή μέρα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται: «Η ΕΣΗΕΑ υψώνει για άλλη μια φορά τη φωνή της για να διακηρύξει την πίστη και την εμμονή στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών και των πληροφοριών».

Στην εποχή της ηλεκτρονικής υπερπληροφόρησης, υπογραμμίζεται, ο Τύπος δοκιμάζεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους ισχυρούς και για εκείνους που κινούν τα νήματα της ενημέρωσης σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Ενώ σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται: «Μακρύς και θλιβερός ο κατάλογος των θυμάτων. Το 1999, οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, έφθασαν τους 87. Από αυτούς, 16 έχασαν τη ζωή τους κατά τη βάρβαρη ΝΑΤΟική επιδρομή στο μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι και τρεις κατά την επίσης ΝΑΤΟική επίθεση κατά της κινεζικής πρεσβείας, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στους περσινούς βομβαρδισμούς έφθασε τους 25. Επίσης, κατά το 1999, 446 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 653 έπεσαν θύματα επιθέσεων ή απειλών, ενώ 357 εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης διώχθηκαν ή υποχρεώθηκαν να κλείσουν».

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2000, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είκοσι ένας δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και 84 βρίσκονται στις φυλακές. Σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 80 δημοσιογράφοι που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ελευθερία του Τύπου είναι ανύπαρκτη σε 20 χώρες, ενώ σε άλλες 70 η ελευθεροτυπία τελεί υπό διωγμό.

Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, καταλήγει το κείμενο, καταγγέλλουν τις διώξεις και τα μέτρα καταστολής σε βάρος εργαζομένων στα ΜΜΕ και διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, ώστε η ελευθεροτυπία, ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, να διευρύνεται, αλλά και να γίνει σεβαστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μπαράζ ενστάσεων χτες στο Εκλογοδικείο

Βροχή ενστάσεων χτες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο). Μοναχά χτες κατατέθηκαν 39 (!) ενστάσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 66 ενστάσεις μέχρι τώρα. Ολες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο στρέφονται αποκλειστικά κατά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και καμία εναντίον των μικρών κομμάτων.

Μέσα στο 2000 και τις αρχές του 2001 αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας από το Εκλογοδικείο, λόγω των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και όσων ακόμη θα υποβληθούν, το αργότερο, μέχρι την προσεχή Δευτέρα. (Οι ημερομηνίες ποικίλουν ανά νομό, καθώς είναι σε συνάρτηση με την ημερομηνία ανακήρυξης των βουλευτών).

Παράλληλα, ενστάσεις έχουν υποβάλει διάφοροι πολίτες και αναμένεται να υποβληθούν και άλλες κατά του κύρους των εκλογών της 9ης Απριλίου, με σημείο αιχμής τις ελληνοποιήσεις. Απλοί πολίτες ζητούν να ακυρωθούν οι εκλογές για τις περιφέρειες Πιερίας, Σάμου, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Καβάλας, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Λασιθίου, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευβοίας, επειδή, όπως αναφέρουν στις ενστάσεις, «ψήφισαν ελληνοποιηθέντες αλλοδαποί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ρυθμούς... ΟΝΕ

Ο πρωθυπουργός αφού έστειλε από την Κέρκυρα - μιλώντας στους εκεί εκπροσώπους του κόμματός του - το μήνυμα ότι «θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Ελλάδας» την επόμενη 4ετία... και ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ θα υπάρξει «σταθερότητα» και «ετοιμότητα» για τη «συνέχιση του δημιουργικού μας έργου» (όπως το αποκάλεσε), επέστεψε χτες στην Αθήνα και σήμερα δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Κ. Λαλιώτη για ένα θέμα όπως η Ολυμπιάδα, που πράγματι αναμένεται να «αλλάξει» (προς το χειρότερο) τη χώρα...

Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης προγραμματίζει για την Παρασκευή τη σύγκληση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ προετοιμάζεται και για τις κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, καθώς την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος. Προηγουμένως θα έχει προηγηθεί σύγκληση του ΕΓ ώστε να υπάρξουν τα οριστικά συμπεράσματα από τις βουλευτικές εκλογές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κομματικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται ενόψει και των διεργασιών των σχετικών με την «ανανέωση» του κομματικού μηχανισμού, στις οποίες έχει αναφερθεί ο Κ. Σημίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ