«Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ότι δεν επιθυμεί να επανεκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου, εντείνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα, με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού και των κατακτήσεων του λαού της Κούβας. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτή η νέα ιμπεριαλιστική επίθεση θα πέσει στο κενό.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και οπορτουνιστικών παραγόντων της ΕΕ και των συμμάχων τους, ενάντια στην Κούβα, να καταδικαστούν μαζικά - μαχητικά από τους λαούς.
Είμαστε αντίθετοι με τις δηλώσεις του προέδρου της GUE/NGL, Φράνσις Βουρτς, οι οποίες δεν εκφράζουν το σύνολο της ομάδας και δε συζητήθηκαν άλλωστε σε κανένα όργανο γιατί:
Η ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα στρέφεται γενικότερα ενάντια σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, για τα δίκαιά τους, γι' αυτό η θέση κάθε πολιτικής δύναμης και μαζικής οργάνωσης των εργαζομένων αποτελεί κριτήριο.
Απαιτούμε την άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, την κατάργηση της απαράδεκτης "κοινής θέσης της ΕΕ" για την Κούβα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη σοσιαλιστική επανάσταση και στηρίζουμε την πάλη του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας, της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεών του».
Αποκαλυπτικές δηλώσεις των υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Με αφορμή την απόφαση του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο να μην αποδεχτεί τη θέση του Προέδρου ούτε του Ανώτατου Διοικητή στην προσεχή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παλεύει «ως στρατιώτης στη μάχη των ιδεών», οι υποψήφιοι για το χρίσμα τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία.
Ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ήδη πάνω από μισό αιώνα ληξιπρόθεσμη» και υποστήριξε ότι «για δεκαετίες, ο Κάστρο επέβλεπε έναν μηχανισμό καταπίεσης που αρνιόταν την ελευθερία στο λαό, ο οποίος υπέφερε από τη δικτατορία του». Πρόσθεσε δε με νόημα: «η Αμερική μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάφλεξης της ελευθερίας στην Κούβα». Ο επίσης ρεπουμπλικάνος Μάικ Χάκαμπι με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει το θέμα των «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «μέχρι να πεθάνει ο Φιντέλ Κάστρο, δε θα υπάρξει καμία σημαντική κίνηση προς τον ανασχηματισμό της Κούβας».
Ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η ανακοίνωση του Κάστρο σηματοδοτεί «το τέλος μιας σκοτεινής εποχής στην ιστορία της Κούβας» και σημείωσε ότι «η αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά δεν είναι αρκετό για να φέρει την ελευθερία στην Κούβα». Αναμάσησε επίσης τα περί απελευθέρωσης «όλων των κρατουμένων συνείδησης» κλπ. και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν μέτρα ώστε να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους και να χαλαρώσει ο αποκλεισμός... σε περίπτωση δημοκρατικών αλλαγών».
Η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε την ανάγκη της απελευθέρωσης «των πολιτικών κρατουμένων» δηλαδή των έμμισθων πρακτόρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία «θα πάρει μέτρα για τη δημοκρατία»...
Σε αντιπαράθεση με τους παραπάνω, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σημείωσε ότι η κουβανική επανάσταση «δεν εξαρτάται από ένα και μόνο άτομο, από μια συγκυρία ή από μια περίσταση», προσθέτοντας ότι ο Κάστρο «δεν μπόρεσε να αναρρώσει πλήρως» από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και σημείωσε ότι η απόφασή του αποτελεί «μια χειρονομία που τον τιμά, μια χειρονομία ανιδιοτέλειας».
Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο «φίλο, σύντροφο και αδερφό για την ηγεσία και το λαό του Βιετνάμ».
Τέλος, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου «Κούβα 2008» χαρακτήρισαν την απόφαση του Κουβανού ηγέτη ως παράδειγμα ωριμότητας και σοφίας.
«Χολή» για τη σοσιαλιστική Κούβα
Τα περί... «αποχώρησης» και «παραίτησης» του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία, το «τέλος εποχής», η «αλλαγή πολιτικής», αλλά και τα γνωστά αναμασήματα για περισσότερη «ελευθερία» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υιοθέτησαν στα χτεσινά δημοσιεύματά τους οι αστικές εφημερίδες στη χώρα μας.
Η «Καθημερινή» παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο: «Τέλος εποχής για την Κούβα του Φιντέλ» και σημειώνει ότι «ο Κάστρο δίχασε, επιβίωσε και αποχωρεί» αναφέροντας παράλληλα τους πιθανούς «διαδόχους» του, με υλικό που αντλεί από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Επίσης κάνει στον Κάστρο ένα ουσιαστικά επικήδειο, μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή του. Ταυτόχρονα δημοσιεύει δύο ενυπόγραφα άρθρα, εν είδει «υπεράσπισης» και «πολιτικής αγωγής», του «Οδυσσέα της Καραϊβικής» ή της «Κοκκινοσκουφίτσας που νίκησε τον λύκο» και από την άλλη του «δικτάτορα» που «κληρονομεί την εξουσία στον αδελφό του» και της «κουβανικής δικτατορίας» και του «ψευδεπίγραφου άλλου κόσμου». Απ' όλα έχει ο «μπαξές» για το... ξεκάρφωμα.
Το «Εθνος» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Φιντέλ αφήνει το... Κάστρο της εξουσίας 49 χρόνια μετά» και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «ο τελευταίας ζωντανός θρύλος του 20ού αιώνα έβαλε το οριστικό τέλος της μεταβατικής φάσης» και πως η αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας «ανοίγει το δρόμο για πορείας εκδημοκρατισμού».
Με τον τίτλο «Αυλαία για την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο», η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι «ο 81χρονος ηγέτης ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εξουσία, σημαίνοντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για το νησί» και «ανοίγει δρόμος σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Κάστρο «επικρίθηκε για τη δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους και για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».
Η «Ελευθεροτυπία» με τον τίτλο «Κάστρο... απόρθητο» σημειώνει ότι υπάρχει «κοινή εκτίμηση» των Κουβανών ότι «θα καλωσορίσουν κάθε αλλαγή προς τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου». Ενώ στη συνέχεια θεωρεί βέβαιο γεγονός την εκλογή του πρώτου αντιπροέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της χώρας, απορρίπτοντας ως «αουτσάιντερ», τον Κάρλος Λάγκε, σημερινό αντιπρόεδρο.
Η «Αυγή» με τους τίτλους «Αντίο στην προεδρία από τον Φιντέλ Κάστρο» και «Νέα σελίδα στην Κούβα με την παραίτηση του Φ. Κάστρο» προχώρησε από μόνη της στην εκλογή του Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη της σελίδα, ενώ στις μέσα σελίδες σημειώνει ότι αναμένεται να «διοριστεί» ο Ραούλ Κάστρο στη θέση του προέδρου από την Εθνοσυνέλευση που θα συγκληθεί στις 24 Φλεβάρη.
Το «Βήμα» και ο «Ελεύθερος Τύπος» μιλούν για την «παραίτηση» και την «αποχώρηση» του Κάστρο από την ηγεσία του κράτους, ενώ γίνονται αναφορές για την «επόμενη ημέρα» που έχει αρχίσει στη χώρα με τις «αλλαγές» που έχουν ήδη εμφανιστεί «από την πρώτη στιγμή που ο Ραούλ Κάστρο πήρε το τιμόνι στα χέρια του».
Δημοσιεύουμε τη δήλωση του Φράνσις Βουρτς, προέδρου της ευρωομάδας της GUE/NGL, στελέχους της υποτιθέμενης «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», που έγινε στις 19/2 στο Στρασβούργο και έρχεται να προστεθεί στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την Κούβα.
«Καλωσορίζουμε την υπεύθυνη απόφαση που πήρε ο Κουβανός ηγέτης να δημιουργήσει τις συνθήκες για αλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο του κράτους. Αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν προφανώς μόνο το λαό. Δεν ήταν ο Ραούλ Κάστρο ο οποίος μίλησε για "δομικές αλλαγές και αντίληψης"; Δεν υπάρχει μια ευρεία συζήτηση στο επίπεδο όλης της κοινωνίας που περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο προτάσεις και κριτικές παρατηρήσεις από τους Κουβανούς πολίτες; Δεν έχουν πρόσφατα απελευθερωθεί πολιτικοί κρατούμενοι - που ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι;
Σε αυτό το πλαίσιο, καλώ εκ μέρους της ομάδας μου GUE/NGL την Ευρωπαϊκή Ενωση να άρουν τις κυρώσεις οι οποίες συνεχίζουν εις βάρος αυτής της χώρας, η οποία χτυπιέται βάναυσα από τον αμερικάνικο αποκλεισμό, και να τροποποιήσει την "κοινή θέση" του Συμβουλίου που ανήκει σε άλλες εποχές και να ανοίξει ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Κούβα, που να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος για τις δυο πλευρές.
Υπάρχει η ευκαιρία για να βάλουμε τις σχέσεις μας σε κανονική βάση. Ας την αρπάξουμε!».