ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στηρίζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της 7ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου στην ομιλία του ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, υπογράμμισε ότι μετά από 20 χρόνια τερματίστηκαν οι παλιές εξαναγκαστικές μέθοδοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και σημείωσε ότι, με τα διάφορα προσχήματά τους, οι ΗΠΑ επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν την επιθετικότητά τους ενάντια στην Κούβα στην πρώην Επιτροπή, αλλά μετατράπηκαν «σε ένα αποτυχημένο κράτος, υπεύθυνο για τα πιο επικίνδυνα εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. η Κούβα είναι μέλος αυτού του νέου Συμβουλίου) αναφέρθηκε και στην ανάγκη τερματισμού του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα και επανέλαβε τη θέληση της χώρας του να συνεργαστεί με αυτό το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και «μηχανισμούς που δεν κάνουν διακρίσεις και σέβονται την κυριαρχία μας».

Ο Ρόκε πρόσθεσε ότι ενώ παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές, αυτή η χώρα απειλεί να βομβαρδίσει πάνω από 60 χώρες και υπερασπίζεται τις μεθόδους ασφυξίας για να αποσπάσει ομολογίες. Ταυτόχρονα, η Κούβα - σημείωσε - θα συμβάλει στη στήριξη του Συμβουλίου, για να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, το τεράστιο πρόβλημα των 900 εκατομμυρίων πεινασμένων ανθρώπων και 800 εκατομμυρίων αναλφάβητων, που υπάρχουν εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επιβολής.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προκλητική επιδρομή στο Εκουαδόρ

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κολομβίας δολοφόνησαν τον ηγέτη των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες

Ο δολοφονημένος ηγέτης των FARC-EPΡαούλ Ρέγιες

Associated Press

Ο δολοφονημένος ηγέτης των FARC-EPΡαούλ Ρέγιες
ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διάχυση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Λατινική Αμερική, που εδώ και καιρό επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με όχημα την Κολομβία, φαίνεται να συγκεκριμενοποιείται σταδιακά... Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κολομβιανός στρατός με εμφανή υποστήριξη των ΗΠΑ, προχώρησε στη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), Ραούλ Ρέγιες, στο έδαφος του Εκουαδόρ (Ισημερινού). Και αυτό σε μια περίοδο που οι αντάρτες πρόσφατα απελευθέρωσαν 6 πολιτικούς που κρατούσαν.

Η δολοφονία του Ρέγιες, αλλά και 16 ακόμη μελών των FARC-EP έγινε την «ώρα που κοιμούνταν και δεν προηγήθηκε μάχη» σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, που συμπληρώνει ότι έγινε στη ζούγκλα σε μικρή απόσταση εντός του εδάφους του, ενώ υπήρξε και παραβίαση του εναέριου χώρου τουλάχιστον σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικό της επίθεσης και της χερσαίας επιχείρησης που ακολούθησε, είναι ότι ο κολομβιανός στρατός πήρε το πτώμα του Ρέγιες και του Χουλιάν Κονράδο (μέλους της Κεντρικής Διοίκησης του αντάρτικου, διανοούμενου και μουσικοσυνθέτη της οργάνωσης με το αληθινό όνομα Γκιγιέρμο Ενρίκε Τόρρες). Επίσης δολοφόνησαν εν ψυχρώ πυροβολώντας τους στην πλάτη άλλους 15 αντάρτες τραυματίες, ώστε «να δείξουν ότι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν». Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας του Εκουαδόρ, «η επίθεση στο προσωρινό κατάλυμα των FARC-EP, μέσα στη ζούγκλα έγινε από πολεμικά ελικόπτερα από το Νότο προς το Βορρά και επρόκειτο για κανονικό βομβαρδισμό», ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων πραγματοποιήθηκε στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε ανακοίνωσή της η αντάρτικη οργάνωση επιβεβαιώνει τη δολοφονία των στελεχών της και ανταρτών και δηλώνει ότι δε θα επηρεάσει την προσπάθεια για την ανθρωπιστική ανταλλαγή, κρατουμένων.

Ανακλήσεις διπλωματών Εκουαδόρ και Βενεζουέλας

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της δολοφονίας του Ραούλ Ρέγιες ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, διέταξε έρευνα για το συμβάν και όταν έγιναν γνωστά τα πραγματικά περιστατικά διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την Κολομβία, την απέλαση του πρεσβευτή της και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που «δικαιολογήθηκε» υποτίθεται για την επέμβαση με το γνωστό επιχείρημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», συνέχισε τις προκλήσεις υποστηρίζοντας χτες ότι από την κατάσχεση των υπολογιστών(;) του Ρέγιες, προκύπτει πως υπήρχε συνεργασία των ανταρτών με τον Κορέα! Ο Κορέα απάντησε ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας είναι «μαφιόζος» και «προστάτης των ναρκεμπόρων και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών», συγκάλεσε χτες έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και είχε συνεχείς επαφές με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, του ΟΑΚ και του Mercosur δηλώνοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, χαρακτηρίζοντας την Κολομβία ως «κράτος-τρομοκράτη» και «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής» διέταξε την Κυριακή τη μετακίνηση στρατού στα σύνορα με την Κολομβία και επίσης ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την κολομβιανή πρωτεύουσα. Προειδοποίησε τον Κολομβιανό πρόεδρο ότι παραβίαση του εδάφους της Βενεζουέλας θα αποτελούσε αιτία πολέμου. Αντίδραση που για τις ΗΠΑ ήταν «παράξενη»... και απλά δήλωσαν ότι «παρακολουθουν τα γεγονότα». Εντονα καταδικαστικές ήταν οι αντιδράσεις πολιτικών της Κολομβίας, της Αργεντινής και της Χιλής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ο Ρέγιες ήταν σε επαφή με τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Ραούλ Ρέγιες

Ο Λουίς Εντγκαρ Ντεβία Σίλβα γνωστός στο ανταρτικό ως Ραούλ Ρέγιες, γεννήθηκε στην πόλη Λα Πλάτα της επαρχίας Ουίλα στις 30 Σεπτεμβρίου 1948. Ηταν μέλος της Γραμματείας των FARC, και επικεφαλής του αντάρτικων οργανώσεων του Νότιου Μπλοκ. Ηταν ο κύριος εκπρόσωπος και διαπραγματευτής της αντάρτικης οργάνωσης.

ΡΩΣΙΑ
Ανετη η επικράτηση του «διαδόχου»

Σημαντική ενίσχυση του ΚΚΡΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας με καταμετρημένο το 99,5% ψηφοδελτίων, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας από τον πρώτο γύρο, αφού συγκεντρώνει το 70,23% των ψήφων (51.940.599), περίπου 1% λιγότερο απ' ό,τι το 2004 είχε συγκεντρώσει ο Β. Πούτιν. Δεύτερος ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με ποσοστό 17,76% (13.131.993 ψήφους). Ο λαϊκιστής κι εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει το 9,37% (6.930.340 ψήφους) κι ο Αντρέι Μπογκντάνοφ το 1,29% (965.567 ψήφους).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις εκλογές ήταν και πάλι γύρω στο 64% κι όχι πάνω από 70% όπως επιδίωκε όλο το τελευταίο διάστημα το Κρεμλίνο. Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι ζήτησαν και πήραν από τις εκλογικές επιτροπές «δελτίο συμμετοχής» χωρίς όμως να ψηφίσουν, κάτι που σύστηνε το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ.

Πρώτες εκτιμήσεις του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ανέφερε ότι «διπλασιάσαμε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Στα μεγάλα επιστημονικά και βιομηχανικά κέντρα μάς ψήφισε γύρω στο 30% με 35% των ψηφοφόρων. Σε μερικές πόλεις μέχρι και το 40%. Θεωρώ πως το αποτέλεσμα των εκλογών, στο φόντο της προεκλογικής καμπάνιας που πραγματοποιούσε η εξουσία χωρίς παρουσίαση προγραμμάτων, με περιορισμό των τηλεοπτικών συζητήσεων, ήταν εντελώς ικανοποιητικό».

Ταυτόχρονα ο ίδιος κατήγγειλε νοθεία, που όπως είπε, σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας πήρε «ολοκληρωτικό και μαζικό χαρακτήρα» υπέρ του επίσημου υποψηφίου.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σταθερά οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα στο Λίβανο μετά την εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Cole» και ενός βοηθητικού πολεμικού πλοίου στα ανοιχτά της χώρας. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι πρόκειται για «αποστολή ρουτίνας στο πλαίσιο της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο». Η σιιτική «Χεζμπολάχ» έκανε λόγο για απειλή κατά της λιβανικής εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, τονίζοντας ότι οι εκφοβισμοί «δε θα οδηγήσουν την οργάνωση σε υποχώρηση».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πάνω από 70 νεκρούς προκάλεσαν οι συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου ανάμεσα σε πρώην αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος και ενόπλους απ' τη φυλετική κοινότητα Μισερίγαα στην πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ουγγρικό δικαστήριο αποφάσισε χτες την αναστολή της άδειας κατασκευής νέας βάσης ραντάρ του ΝΑΤΟ στα νότια της χώρας, στο Λόφο Τούμπες, σημειώνοντας ότι η έναρξη της κατασκευής της βάσης θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να διευθετηθούν οι εφέσεις που έχουν καταθέσει κοινωνικές οργανώσεις.

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.-- Ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» μείωσε χτες κατά 25% τις παροχές σε φυσικό αέριο προς την Ουκρανία εξαιτίας των χρεών της τελευταίας, ωστόσο δεσμεύτηκε πως δε θα επηρεαστούν οι παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

Νέος γύρος κυρώσεων στο Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες το βράδυ - σχεδόν ομόφωνα - έναν νέο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν, επιδιώκοντας έτσι να ασκηθούν νέες πιέσεις στην Τεχεράνη για την άρνησή της να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπέρ των κυρώσεων ψήφισαν 14 χώρες, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και εννέα μη μόνιμα. Δεν υπήρξαν αρνητικές ψήφοι, ενώ απείχε η Ινδονησία που είναι μη μόνιμο μέλος.

Την πρόταση για το νέο γύρο κυρώσεων είχαν καταθέσει η Βρετανία και η Γαλλία. Αρχικά, η Νότια Αφρική, η Λιβύη, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, όλες μη μόνιμα μέλη, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων από τη στιγμή που το Ιράν συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιτρέποντας τον έλεγχο των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Κχαζί, μιλώντας στους συμμετέχοντες του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σημείωσε ότι η ιρανική κυβέρνηση δε θα συμμορφωθεί με τις «παράνομες ενέργειες» ενάντια στο «ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ