ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση για την προστασία του Αμβρακικού

Συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον Αμβρακικό Κόλπο στα χέρια των πολυεθνικών, η δράση των οποίων μαζί με μια σειρά άλλες ελλείψεις επιβαρύνουν τον πλούσιο αυτό υδροβιότοπο με συνέπειες και στην πλούσια αλιευτική - αγροτική δραστηριότητα, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της «SHELL» στην Αμφιλοχία.

Στο συλλαλητήριο καλούν και συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Ελεύθερων Αλιέων Ηπείρου, άλλοι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και φορείς, μεταξύ των οποίων και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Στην πολιτική που παραδίδει θάλασσες και ακτές στα επιχειρηματικά συμφέροντα εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση από την πλειοψηφούσα νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για επέκταση δεξαμενών υγρών καυσίμων της «SHELL». Αποτελώντας έτσι άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα επιβάρυνσης του κόλπου από την ανεξέλεγκτη λειτουργία πετρελαϊκών εταιρειών (ΕΚΟ και «SHELL»), την καταπάτηση θαλάσσιας έκτασης από μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και άλλες επιχειρήσεις (Ναυπηγική Εταιρεία Τέφα, «Ανδρομέδα» του ομίλου Αλφα Μπανκ κ.ά.).

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται με τη στήριξη και ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην ΤΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί μικρομεσαίους αλιείς, αγρότες και άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Προστασία στο εισόδημα των ψαράδων, αγροτών, κτηνοτρόφων, που εξανεμίζεται από την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και ΚΑΠ.
  • Την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων.
  • Να αποκατασταθεί η θαλάσσια περιοχή στο Ακτιο από το μπάζωμα για την κατασκευή μαρίνας.
  • Να φύγουν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες από τον κόλπο.
  • Αμεση χρηματοδότηση για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παράκτιους δήμους.
  • Να εξασφαλιστεί σταθερή και επαρκής ροή νερού από τα φράγματα του Αράχθου και Λούρου για να επανέλθει πάλι η ζωή στο σπάνιο αυτό οικοσύστημα.
ΒΟΛΟΣ
Δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Ματαιώθηκε εκδήλωση της ΑΓΕΤ, όταν δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την εταιρεία για τη ρυπογόνο δράση της στην περιοχή

Με δυναμική παρέμβαση, δυνάμεις του ΠΑΜΕ ματαίωσαν εκδήλωση που είχε προγραμματίσει, προχτές βράδυ, η ΑΓΕΤ, στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, προκειμένου να τιμήσει τον πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων Ισίδωρο Κούβελο και δημάρχους της περιοχής. (Ως γνωστό οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο και τη Λάρισα). Με την αγωνιστική παρέμβασή του το ΠΑΜΕ, θέλησε να καταγγείλει την ΑΓΕΤ - το «μέγα χορηγό» των Αγώνων - για τη ρυπογόνο δράση της στην περιοχή, η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στο δημοτικό Θέατρο μετά από πικετοφορία στους δρόμους της πόλης ενάντια στο Ασφαλιστικό, μπήκαν στην αίθουσα σπάζοντας τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει άνθρωποι της ΑΓΕΤ και αστυνομικοί και, φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν τη ματαίωση της εκδήλωσης...

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Τάκης Τριανταφυλλάκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε τη «φιέστα» υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας θα εντείνουν τον αγώνα για να σταματήσει η ΑΓΕΤ να ρυπαίνει, ενώ κατήγγειλε ότι η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και η κυβέρνηση δεν έχουν διάθεση να βάλουν τέλος στην ασυδοσία της ρυπογόνου επιχείρησης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ από ηλεκτροπληξία βρήκε νεαρός άνδρας, το βράδυ της Πέμπτης, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, την ώρα που προσπαθούσε να αφαιρέσει από κολόνα της ΔΕΗ, το χάλκινο αγωγό που χρησιμοποιείται ως γείωση. Ο νεαρός, ηλικίας περίπου 25-30 χρόνων, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, απανθρακώθηκε όταν τον χτύπησε ρεύμα τάσης 20.000 Volt.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ: Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Σάμου «Φάρος» και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα: Αφορμή προβληματισμού. Δυνατότητες Πρόληψης». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

Ο ΠΣΑΜΑ (Μεσανατολίτες αγωνιστές) διοργανώνει, σήμερα Σάββατο 8/3/08 και ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Πριν το Χάραμα» (Εθνικής Αντιστάσεως - Καισαριανή, τηλ. 210.7231.717), τη χρονιάτικη συνεστίασή του (λεωφορείο 224).

  • H ΠΕΑΕΑ Νέας Ιωνίας, οι συγγενείς των θυμάτων και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών προαστίων διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 9 Μάρτη 2008 και ώρα 11 π.μ., πολιτικό μνημόσυνο στο χώρο του Μνημείου για το Μπλόκο της Καλογρέζας. Προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει 10.15 το πρωί από την πλατεία Αναπήρων.
  • Η ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης διοργανώνει, την Τετάρτη 12 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης(Μπουμπουλίνας και Αθ. Διάκου), εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια της ΕΠΟΝ.
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδήλωση για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 64 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, στην πλατεία Δαβάκη ο Δήμος της Νίκαιας και αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, σχολείων, μαζικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος αφού αναφέρθηκε στα διδάγματα από τη Μάχη της Κοκκινιάς, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης για κάθε ανήσυχο άνθρωπο για να καταδικαστεί η σημερινή σφαγή των Παλαιστινίων από τους ιμπεριαλιστές, για την ανάγκη ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και τη συνέχιση του αγώνα για την πραγματική υλοποίηση των οραμάτων της λευτεριάς και της λαοκρατίας.

Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε η Δέσποινα Κρομμυδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ», ενώ ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, τόνισε πως η μάχη αυτή δείχνει τι μπορεί να κάνει ο λαός όταν δε σκύβει το κεφάλι. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου (και πρώην δήμαρχος της Νίκαιας) και Ελπίδα Παντελάκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Να ληφθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας

Από τα 450 και πλέον δημόσια κτίρια που υπάρχουν σε όλη τη Μυτιλήνη, μόνο 187 σχολεία πριν δυο χρόνια ελέγχθηκαν για τη σεισμική τους κατάσταση, και αυτά με ταχύ οπτικό έλεγχο, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει μόνο σε λίγα από αυτά που διαπιστώθηκε πρόβλημα.

Το στοιχείο αυτό, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση του νομού, παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης - συζήτησης, που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

«Το ΚΚΕ απαιτεί και διεκδικεί την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της παραγωγικής διαδικασίας και στα τρία νησιά του νομού (Λέσβος - Λήμνος - Αϊ - Στράτης), τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο του σεισμού να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες», τόνισε εξαρχής ο Ηλίας Βουλβούλης, Γραμματέας της ΝΕ.

Παράλληλα, βέβαια, απηύθυνε κάλεσμα στο λαό του νομού «να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση, διεκδικώντας την ανάπτυξη της έρευνας αποκλειστικά από δημόσιους φορείς, τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών, το δημόσιο έλεγχο όρων δόμησης και κατασκευής κτιρίων και έργων. Δράση χωρίς καθυστέρηση - τόνισε - γιατί ο σεισμός δεν περιμένει. Γιατί όταν έρθει θα την πληρώσουν κυρίως οι λαϊκές οικογένειες».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, ερευνητής, στην ομιλία του επισήμανε ότι «για το ΚΚΕ η ικανοποίηση της Κοινωνικής Ανάγκης της Αντισεισμικής Προστασίας, στηρίζεται στην επιστημονική και τεχνολογική γνώση και στην αδιαπραγμάτευτη πολιτική σταθερά ότι ο πλούτος παράγεται από τον εργαζόμενο άνθρωπο».

Εκδήλωση για τα παιδιά

Εκδήλωση με θέμα «Προστατεύοντας τα παιδιά σε κίνδυνο: δράσεις για μια αποτελεσματική πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης» διοργάνωσε προχτές το απόγευμα, στην ΕΣΗΕΑ, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο ΣΔΓ απένειμε το βραβείο «Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου» στην Μαρία Κυδωνιέως - Φωστέρη, εκπρόσωπο της «Στέγης» Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΡΕΝΤΗ
«Οχι σε καρναβάλι - υποκουλτούρα»

Να μετατραπεί το καρναβάλι του Ρέντη σε θεσμό προβολής των λαϊκών δρώμενων, εθίμων και παραδόσεων, ζητά η δημοτική παράταξη «Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΣ), καθώς εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται μάρτυρες ενός κακόγουστου και ακριβοπληρωμένου «κιτς - σόου», στημένου στα τηλεοπτικά πρότυπα, στις ανάγκες της διαφήμισης και των «χορηγών», και που αποτελεί άλλο ένα δείγμα της πολιτιστικής και γενικότερης παρακμής, στην οποία επιχειρούν να οδηγήσουν το λαό και τη χώρα μας.

Η ΠΑΣ δε θεωρεί «επιτυχημένη» μια εκδήλωση μόνο και μόνο επειδή είναι μαζική και λειτουργεί σαν «βαλβίδα εκτόνωσης» από τα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν το λαό μας και επισημαίνει πως ο Δήμος έχει ευθύνη να προβάλλει και να παρουσιάζει ό,τι προάγει τον πολιτισμό μας και τον πλούτο του, τις λαϊκές μας παραδόσεις, τα έθιμα και τα λαϊκά δρώμενα από ολόκληρη την Ελλάδα και όχι να αναπαράγει, να μιμείται και να «μαϊμουδίζει» με εισαγόμενα εμπορικά πρότυπα και κάθε λογής εκφραστές της εγχώριας υποκουλτούρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ