ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΑΟ
Να σταματήσει η κοροϊδία στους αντιστασιακούς

Αποψη από τη συγκέντρωση των αντιστασιακών στο άγαλμα Κολοκοτρώνη
Αποψη από τη συγκέντρωση των αντιστασιακών στο άγαλμα Κολοκοτρώνη
Με την ψυχή του μαχητή - αγωνιστή που ξέρει να παλεύει, αψηφώντας την κακοκαιρία, χτες, πλήθος αντιστασιακοί πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και, από κει με τα λάβαρά τους και τα πανό με τα αιτήματά τους, με πορεία έφτασαν στη Βουλή όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Οι αντιστασιακοί πριν, έκαναν στάση μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσαν στεφάνι για την επέτειο της 25ης Μάρτη του 1821.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στην 25η Μάρτη, τόνισε ότι στο πρόσωπο των αγωνιστών της τιμάμε όλους τους αγωνιστές του λαού μας, που έδωσαν τη ζωή τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στη συνέχεια, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς όλων των κλάδων που, με πρωτοπορία τις ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αγωνίζονται για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και για την απόκρουση, συνολικά, της αντιλαϊκής πολιτικής. Τονίζοντας πως αυτή η πολιτική δε διορθώνεται αλλά πρέπει να ανατραπεί. Μόνη λύση είναι η λαϊκή οικονομία και η λαϊκή εξουσία, έτσι όπως προτείνει το ΚΚΕ. Καταγγέλθηκαν, επίσης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια κλπ.

Με το ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί διεκδικούν:

Να επαναχορηγηθεί το επίδομα 15% που κόπηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πενιχρές συντάξεις τους. Εξίσωση των αναπήρων του ΔΣΕ με τους ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου και της Αντίστασης. Να επαναπατριστούν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες με κατάργηση του ρατσιστικού "Ελληνας το γένος". Να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, όπως και να τοποθετηθούν οι προτομές των ηγετών του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Να μπει η Ιστορία της Αντίστασης στα σχολεία και το στρατό, να αποκατασταθεί το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα. Ακόμα, να διεκδικηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Τέλος, οι αγωνιστές απαιτούν να συζητηθούν στη Βουλή τα προβλήματά τους και αντιπροσωπεία τους να γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ διέταξε χτες ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Β. Τσιατούρας, σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων που έκαναν λόγο για χρήση ελαστικών σφαιρών από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων μικρής έκτασης, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της Αστυνομίας, η έρευνα γίνεται για «να διερευνηθεί η βασιμότητα καταγγελιών ρίψης ελαστικού βλήματος από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της πορείας για το Ασφαλιστικό».

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ καρδιάς με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μάρτη στο «Ωνάσειο» σε 22χρονο ασθενή από τη Θεσσαλονίκη που έφερε μηχάνημα υποστήριξης της κυκλοφορίας («τεχνητή καρδιά») για 14 μήνες. Ο δότης, Σύρος μετανάστης ηλικίας 26 ετών, κατέληξε λόγω κρανιοεγκεφαλικού τραυματισμού, στο Νοσοκομείο Χανίων. Από το 2003 έως τώρα 32 ασθενείς έχουν υποστεί εμφύτευση «μηχανικής καρδιάς». Από αυτούς, οι 14 μεταμοσχεύτηκαν και 12 βρίσκονται στη ζωή.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ οι αστυνομικοί που διατίθενται για τη φρούρηση των πολιτικών, βουλευτών, δικαστικών και άλλων επισήμων προσώπων, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για επεξεργασία στο ΣτΕ. Σημειώνεται ότι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπονται 50 αστυνομικοί, τέσσερα συνοδευτικά αυτοκίνητα και αντίστοιχες μοτοσικλέτες, για τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων 20 αστυνομικοί, δύο συνοδευτικά αυτοκίνητα και αντίστοιχες μοτοσικλέτες, ενώ για υπουργούς οκτώ αστυνομικοί, ένα συνοδευτικό αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα.

Παραπέμπεται στο Εφετείο

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί ο 20χρονος Παναγιώτης Κ., γνωστός ως ο φοιτητής «με τα πράσινα παπούτσια», μετά από σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επεισόδια που έγιναν στους χώρους του ΑΠΘ στις 5 Μάη 2007. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι: Κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών βομβών, έκρηξη με σκοπό να προκαλέσει κίνδυνο σε πρόσωπα ή πράγματα, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο 20χρονος, κατέστρεψε το πίσω μέρος αυτοκινήτου και εκσφενδόνισε στο εσωτερικό του μία βόμβα μολότοφ. Η παραπομπή σε δίκη του Π. Κ. στηρίζεται σε μαρτυρίες αστυνομικών.

Ο 20χρονος και οι συνήγοροί του από την πρώτη ώρα αρνούνται την εμπλοκή του στα επεισόδια και μιλούν για χαλκευμένο κατηγορητήριο. Μάλιστα προσκόμισαν στις δικαστικές αρχές και βίντεο από φοιτητικό πάρτι που πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στο Πολυτεχνείο και στο οποίο εμφανίζεται να συμμετέχει ο 20χρονος.

Καλύτερα η Μ. Γιαννάκου

Αρκετά ικανοποιητική κρίνουν οι θεράποντες γιατροί του «Ερρίκος Ντυνάν» την κατάσταση της υγείας της Μαριέττας Γιαννάκου. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε χτες, «την Πέμπτη 6/3/2008 αποσωληνώθηκε και έκτοτε βρίσκεται σε αυτόματη αναπνοή. Το Σάββατο 15/3/2008 άρχισε να σιτίζεται κανονικά από το στόμα. Τη Δευτέρα 17/3/2008 εξήλθε σε καλή γενική κατάσταση από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την Τετάρτη 18/3/2008, διεκόπη κάθε ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή και παραμένει απύρετη. Η γενική κατάσταση της υγείας της κρίνεται λίαν ικανοποιητική και ήδη βρίσκεται σε πρόγραμμα γενικής αποκατάστασης».

ΤΡΟΧΑΙΑ
Καθήλωσε στο δρόμο τους οδηγούς φορτηγών

Τρομερή υπομονή τόσο από θέμα χρόνου όσο και... νεύρων έπρεπε να έχουν οι οδηγοί που κινήθηκαν χτες στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου. Από τη μία η βροχή και από την άλλη η... αργοπορία της Τροχαίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα κυρίως στους οδηγούς των φορτηγών.

Συγκεκριμένα, απόφαση της Τροχαίας για τους οδηγούς των φορτηγών, που κοινοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα, να απαγορεύσει την κυκλοφορία τους στις Εθνικές Οδούς μέχρι τις 8 το βράδυ στην κυριολεξία τους καθήλωσε. Η απόφαση βρήκε αρκετούς επαγγελματίες καθ' οδόν. Σύμφωνα με καταγγελίες, στα διόδια της Ελευσίνας σταμάτησαν περισσότερα από 300 φορτηγά, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στο σημείο. Επίσης, ανάγκασε τους επαγγελματίες να δουλέψουν περισσότερες ώρες στο τιμόνι, κάνοντας επικίνδυνη την κατάσταση για τους ίδιους.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 1,5 τόνων στις δύο Εθνικές Οδούς για τη Δευτέρα, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ - στο ρεύμα εξόδου, ενώ για την Κυριακή (3 μ.μ. - 10 μ.μ.) και την Τρίτη (3 μ.μ. - 11 μ.μ.) στο ρεύμα εισόδου στην Αθήνα.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Πορεία διαμαρτυρίας

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες οι εποχικοί πυροσβέστες ζητώντας μεταξύ άλλων τη μονιμοποίησή τους και τον εφοδιασμό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκες, στολή, άρβυλα κ.ά.).

Οι εποχικοί «απέσπασαν» για πολλοστή φορά την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι «μέχρι την 1η Απριλίου θα έχει κατατεθεί η απόφαση για την οκτάμηνη απασχόλησή τους». Η πορεία, παρά την καταρρακτώδη βροχή, ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στη Βουλή. Αντιπροσωπεία των εποχικών πυροσβεστών επισκέφτηκε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τις υποσχέσεις που έχουν λάβει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε κατά την τοποθέτησή του, στη συγκέντρωση των εποχικών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος τόνισε ότι «η ελαστική εργασία είναι πολιτική επιλογή» και επισήμανε ότι «το δικαίωμα στη δουλειά δεν είναι εποχικό, αλλά μόνιμη και σταθερή ανάγκη». Ακόμα, υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους πως από το ίδιο βήμα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είχε καταγγείλει τόσο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πάνω στο θέμα της εργασίας τους, που τότε υπόσχονταν «12άμηνη απασχόληση».

  • Η ΠΕΑΕΑ Αγίου Δημητρίου πραγματοποιεί αύριο στις 10.30 π.μ, εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στην αίθουσα των γραφείων της (Πηλέως 56, στο παλιό τρίτο Δημοτικό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος).
  • O Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα Περιστερίου διοργανώνει εκδήλωση, την Τρίτη 25 Μάρτη, για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ώρα 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο (Εθνικής Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι), για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ