ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ομοψυχία» και βέτο τα «όπλα» για Βουκουρέστι

Θωρακίζεται με το βέτο και τη συγκρότηση εθνικού μετώπου προκειμένου να παζαρέψει καλύτερα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Με τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» και την επίδειξη αποφασιστικότητας για άσκηση βέτο «θωρακίζεται» η κυβέρνηση, προκειμένου να παζαρέψει με καλύτερους όρους το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με ΗΠΑ και ΕΕ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ απόψε και αύριο στο Βουκουρέστι.

Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση παίζει δυνατά το χαρτί της «εθνικής ομοψυχίας» προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της απέναντι κυρίως στις ΗΠΑ, που εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν πάση θυσία την ΠΓΔΜ στην επιθετική συμμαχία. Με αυτό το δεδομένο, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι απαντήσεις που θα δοθούν από την ελληνική πλευρά, καθώς δε θεωρείται εφικτό πλέον να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ενόψει των παζαριών στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση επιδοκίμασε την «εποικοδομητική» στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που συμβάλει, όπως λένε, να φαίνεται προς τα έξω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. «Εγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε ο Θ. Ρουσόπουλος τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, έχοντας στο πλευρό της, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στους ίδιους στόχους και στις ίδιες προϋποθέσεις».

Η καλύτερη εκδοχή για την κυβέρνηση είναι η αναβολή της λήψης απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δίχως να αναγκαστεί να κάνει χρήση του βέτο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει καθαρά από τις δηλώσεις του ίδιου του Τζ. Μπους, υποστηρίζουν «σθεναρά» την ένταξη της ΠΓΔΜ και προδικάζουν ότι θα βρεθεί λύση «στη διαφωνία για το όνομα ενός κράτους». Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουν να «εκβιάσουν» απόφαση στη βάση της εκτίμησης ότι οι τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ «πληρούν τα κριτήρια ένταξης». Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει ότι δε συντρέχει το κριτήριο της καλής γειτονίας και των «καλών συμμαχικών σχέσεων» και θα επικαλεστεί το άρθρο 10 της ιδρυτικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ που προβλέπει ομοφωνία των κρατών μελών για τη διεύρυνση της «συμμαχίας».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε και χτες «χαμηλούς τόνους» έναντι των ΗΠΑ, αποφεύγοντας να μιλήσει για πιέσεις ή για αδικίες, όπως έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σειρά επαφών για να ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πλέον «έχουμε φθάσει στο σημείο εκείνο που μπήκαν οι κόκκινες γραμμές». «Από εκεί και πέρα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, «στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων, η κάθε χώρα δε χάνει την ελευθερία του να αποφασίζει».

Στο πλαίσιο της συγκρότησης του «εσωτερικού μετώπου» ο Κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την τακτική της κυβέρνησης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Μεταχρονολογημένη» πρόσκληση;
  • Επιστολή του Κώστα Καραμανλή στους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ
  • Διπλωματικό «τρικ», για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και να συνεχιστεί η διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια

Με επιστολή του, που απεστάλη την περασμένη Δευτέρα προς τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και προς τον γγ της συμμαχίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αρκεί προηγουμένως να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία «για όλες τις χρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ελληνική επιχειρηματολογία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όποια στιγμή συμφωνηθεί η λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα θα δεχτεί αυτόματα αυτήν τη χώρα με τη νέα της ονομασία ως προσκεκλημένη χώρα στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συναινεί με μια διατύπωση που θα μπορούσε να υπάρχει στα Συμπεράσματα της Συνόδου και η οποία θα αναφερόταν στη «μεταχρονολογημένη» πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκτίμηση κύκλων του ελληνικού ΥΠΕΞ, στα συμπεράσματα της Συνόδου πιθανότατα θα προσδιορίζεται και ο χρόνος (μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη) που οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν επιλύσει το θέμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σενάριο, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, οι Αμερικανοί επαναφέρουν την ελληνική «υποχρέωση», όπως απορρέει από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αποδοχής της χώρας με την ονομασία ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτή τη «λογική», υποστηρίζοντας ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της περί «καλής γειτονίας» με την Ελλάδα.

Η ατζέντα της Συνόδου

Περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα σχέδια της συμμαχίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, οι εργασίες θα αρχίσουν σήμερα το βράδυ με το δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο «οικοδεσπότης» Ρουμάνος Πρόεδρος στους 26 ηγέτες της Συμμαχίας. Στο δείπνο αναμένεται να συζητηθούν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες κι οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο. Σε αυτή τη συζήτηση περί της διεύρυνσης, θα φανεί τελικά ποιο «σενάριο» θα υιοθετηθεί για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Οι συζητήσεις των «26» θα συνεχιστούν νωρίς την Πέμπτη στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα διαβουλεύσεων και πάλι τη διεύρυνση. Επιπλέον, η «ατζέντα» του Συμβουλίου περιλαμβάνει συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων αν θα πρέπει να λάβουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας η Ουκρανία και η Γεωργία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και η αναμόρφωση του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας. Με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Συμβούλιο θα περατωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο των 26 χωρών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των χωρών που θα έχουν λάβει την πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου θα συνεχιστεί με τη διεθνή συνάντηση «υψηλού επιπέδου», όπως την αποκαλεί το ΝΑΤΟ, για το Αφγανιστάν. Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ, θα παραστούν όλες οι χώρες που μετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Επίσης, παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οπως έχει γίνει γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι, το ΝΑΤΟ, μαζί με όλες τις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, θα προβεί σε μια «δημόσια δήλωση», με την οποία αφ' ενός θα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για παρουσία των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν και αφ' ετέρου θα εξηγεί το σκοπό της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η δήλωση αυτή απευθύνεται στην ολοένα και πιο δύσπιστη διεθνή κοινή γνώμη, αναφορικά με την πολυετή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο επίλογος της Συνόδου θα γίνει την Παρασκευή 4 Απρίλη με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Το... παράπονό του για την «άδικη» αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους «συμμάχους» και τους «εταίρους» στο θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αλλά την ίδια στιγμή απέφυγε να αμφισβητήσει τις αξιώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάλυψε όψιμα ότι «η Ελλάδα αδικείται» και ότι υπάρχουν «πιέσεις» από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά όταν από το 1993 το ΠΑΣΟΚ ανέθετε τη «διευθέτηση» των ελληνο - σκοπιανών διαφορών στις ΗΠΑ και έχριζε επιδιαιτητές τους Αμερικανούς «συμμάχους» και τους Ευρωπαίους «εταίρους», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραπλανώντας τον ελληνικό λαό δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι μέσα από την «ευρωενωσιακή» πορεία και την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα λυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ...

Η θέση φυσικά του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε, αφού ο Γ. Παπανδρέου πίσω από το... παράπονό του δεν έκρυψε ότι θα στηρίξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς για να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που δε θα θίγει φυσικά τις αξιώσεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Βέβαια τη συγκεκριμένη θέση φρόντισε να τη «διανθίσει» με τα γνωστά επιχειρήματα των κομμάτων της αστικής τάξης υποστηρίζοντας ότι «τώρα, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη», υποστήριξε ότι «είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του ελληνικού λαού» και ανέφερε: «Εμείς ζητούμε μια λύση, που θα είναι μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Να πούμε ένα « "όχι" σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας». Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «πρέπει να πούμε ένα "όχι" σε κάθε προσπάθεια να ενταχθεί απ' την πίσω πόρτα η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας».

Πρότεινε να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου μετά την προχτεσινή κίνησή του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα στον οποίο υπενθύμισε τον ενεργό ρόλο των ελληνικών κυβερνήσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανταπεξέλθει σε κάθε περίπτωση στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας», χτες δήλωσε έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. «Προθυμοποιήθηκα στον Πρωθυπουργό, ακόμα και την ύστατη στιγμή, να κάνω και επίσκεψη στα Σκόπια, για να ενδυναμώσω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και να συμβάλω στη δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Καραμανλής είδε «θετικά» την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του είπε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα, που το θέμα είναι ανοιχτό. Παράλληλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες: «Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία ΦΥΡΟΜ».

Ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε στις δηλώσεις του και το λαό της γειτονικής χώρας, αναφέροντας «έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί, ένα κοινό μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα κοινό μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Ενα «κοινό μέλλον» που το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ εντάσσουν μέσα στο «μονόδρομο» του ευρωατλαντισμού που μόνο δεινά έχει φέρει και για τους δυο λαούς...

Κουλουβάχατα...

Σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ την περασμένη Δευτέρα, ο Δ. Χατζησωκράτης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τάχτηκε υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της δημιουργίας ευρωστρατού. Το ίδιο βράδυ, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι όσα υποστήριξε ο Δ. Χατζησωκράτης ήταν «εντελώς αυθαίρετα» και πως «οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Η ανακοίνωση όπως πληροφορηθήκαμε ήταν ομόφωνη, με τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή και του εκπροσώπου του Συνασπισμού στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Χτες, στην ΠΓ του ΣΥΝ απ' όλα τα μέλη της εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης.

Η «παρεξήγηση» δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν ότι η «συμμαχία» των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομήθηκε χωρίς καμία συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην ΕΕ και με διαπιστωμένες αποκλίσεις στις θέσεις των διαφόρων συνιστωσών.

Ο ΣΥΝ ήταν απ' τις δυνάμεις που τάχτηκαν ευθύς εξαρχής υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, σαν προϋπόθεση δήθεν του «απογαλακτισμού» της απ' τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο όμως του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο μετέχουν δυνάμεις που στέκονται κριτικά απέναντι στην ΕΕ (π.χ. ΚΟΕ), άρχισε να κρύβει λόγια. Η στρατιωτικοποίηση και ο ευρωστρατός απαλείφτηκαν απ' το λεξιλόγιό του, όχι όμως και το αίτημα υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ και μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται η δημιουργία ευρωστρατού. Απ' αυτή τη θέση ο ΣΥΝ δεν υπαναχώρησε ποτέ, ούτε λεκτικά.

Ετσι, ενώ στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνης 2007) οι διαφορετικές προσεγγίσεις των επιμέρους συνιστωσών σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ, συγκαλύπτονται με τη γενικόλογη διαπίστωση: «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα όλες οι διαστάσεις και διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν μπορούν παρά να αφορούν την αριστερά για πολλούς λόγους»... Κι ενώ εκεί γίνεται λόγος για εναντίωση «στην πολιτική της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, τη δημιουργία Ευρωστρατού και τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ»...

... Στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου του ΣΥΝ (Γενάρης 2008) διαβάζουμε: «Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης διεξάγεται με όρους ηγεμονίας των αντιπάλων μας δεν ισοδυναμεί με αντιευρωπαϊκή στάση. Αντίθετα, θεωρούμε ότι η ενοποίηση της Ευρώπης οφείλει και μπορεί να γίνει μέσα από την πολιτική στρατηγική της Αριστεράς».

Πιο κατατοπιστική η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ στις 25/3/2007 για τα 50 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης, όπου διατυπώνεται το αίτημα για «Κοινή εξωτερική πολιτική, στη βάση μιας πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια, ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ» και τονίζεται «σήμερα, η ενοποίηση της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη περίοδο (...). Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ενωμένη Ευρώπη (...). Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες, είμαστε σταθερά υπέρ της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Προφανώς όμως όλα αυτά είναι... λεπτομέρειες για όσους η συμμαχία είναι αυτοσκοπός και η αποκόμιση μικροκομματικών οφελών υπεράνω όλων.


Β. Ν.

Αθλιο εθνικιστικό σόου

Ενα άθλιο, εθνικιστικό σόου και μάλιστα με δεκάδες μικρά παιδιά, μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, έστησε χτες ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης. Συγκεκριμένα, με 37 μαθητές που χρησιμοποιήθηκαν ως μαριονέτες στο άθλιο σκηνικό που έστησαν εθνικιστικοί κύκλοι στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη γνωστή παρέλαση.

Δεν είναι μόνο ότι στην εκδήλωση, που στήθηκε παρουσία του αντινομάρχη Παιδείας Δ. Ψωμιάδη και του εντεταλμένου νομαρχιακού συμβούλου σε θέματα παιδείας Μίμη Φωτόπουλου για τη βράβευση 37 μαθητών και δασκάλων ακούστηκαν κορόνες - αναμενόμενες γαρ - του τύπου «Κανένας και καμία από σας δε θα αποτύχει στη ζωή του, γιατί κουβαλάτε μέσα στην ψυχή σας τις αρχές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

Είναι ότι τα μικρά παιδιά με ερωτήσεις - προφανώς δοσμένες - αποτέλεσαν άθελά τους το καλύτερο ντεκόρ για να γίνει ένα εθνικιστικό παραλήρημα και να προβληθεί η υπερπατριωτική ξεφτίλα όσων τη διοργάνωσαν. Για να εμφανιστεί η δήθεν συγκίνηση και «περηφάνια» του νομάρχη - Ζορό στα βραδινά τηλεοπτικά δελτία. Το σκηνικό συμπληρώθηκε από το... «χειροκρότημα» των «δασκάλων» που άκουγαν τις δοσμένες ερωτήσεις προς το νομάρχη και τις απαντήσεις του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ