ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στη Βουλή το σχέδιο επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου

Στη Βουλή κατέθεσε χτες η κυβέρνηση το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ.

Οι προβλέψεις του σχεδίου «δένουν» απόλυτα με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και με αυτά για τα Παράκτια Οικοσυστήματα και τους Ορεινούς Ογκους, που βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν παλιού και νέου τύπου τουριστικές εγκαταστάσεις (αγροτουρισμός, παραθεριστικοί οικισμοί για πώληση ή ενοικίαση, γήπεδα γκολφ κ.ά.) ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ακτές και σε βραχονησίδες...

Ως κρίσιμα εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου προβλέπονται:

  • Οι ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αφού για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών (μέσα σε μια τετραετία) ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έχει αποκλείσει να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά μια χρονολογία όσο το δυνατόν πιο κοντινή στο 1975, χρονιά που ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Αν χρησιμοποιηθούν έστω και οι αεροφωτογραφίες του 1960, τότε κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν και να οδηγηθούν στην εμπορευματοποίηση δασικές εκτάσεις τουλάχιστον 12 εκατ. στρεμμάτων, που θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε λογής καταπατητές για να αναπτύξουν τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Οι εκτάσεις αυτές βέβαια θα είναι ακόμη περισσότερες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του άρθρου 24 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή προς το χειρότερο του ορισμού τού τι είναι δάσος και δασική έκταση...
  • Η αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Πρόκειται προφανώς για τον «Καποδίστρια 2», που βρίσκεται στα σκαριά και με τον οποίο θα μειωθούν περιφέρειες, νομοί και δήμοι. Με τον τρόπο αυτό λιγοστεύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το μεγάλο κεφάλαιο στην εφαρμογή διαφόρων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και διευκολύνεται να μπει μέσω ΣΔΙΤ σε τομείς όπως αυτοί της εκμετάλλευσης εκτάσεων, εγκαταστάσεων, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, νερού κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο για τον αγροτικό τομέα, όπου το χωροταξικό σχέδιο χρησιμοποιείται για να προωθηθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ για τη συρρίκνωση επιδοτήσεων, του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Παρότι γίνεται λόγος για «ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης», αυτή περιορίζεται κυρίως σε δύο μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και σε μερικούς ακόμη πόλους (Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Χανιά, Ηράκλειο κ.ά.), αλλά και κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων που ήδη έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους.

Προβλέπεται επίσης η προοπτική επιβολής διοδίων μέσα στις πόλεις, ενώ για «χρυσωθεί το χάπι» της ιδιωτικής πολεοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, δεν καταργούνται οι αρτιότητες των 4 στρεμμάτων (20 στρέμματα για την Αττική) ούτε οι παρεκκλίσεις τους.

Το Σχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν οι φορείς να πουν τις απόψεις τους και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια αφού μεσολαβήσουν 15 μέρες.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ
Προτάσεις για τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Λιγότερους δήμους που θα συνεργάζονται αποτελεσματικότερα με την κεντρική διοίκηση στην άσκηση αντιλαϊκών επιλογών, «θωρακισμένοι» μάλιστα με τη δυνατότητα είσπραξης φόρων, προτείνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «Καποδίστρια 2», που άνοιξε και επισήμως τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ συζήτησε χτες το θέμα, στη βάση μελέτης που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και προβλέπει το «όραμα» για «ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα συνεργάζονται αποτελεσματικά όλα τα επίπεδα διοίκησης». Ως τέτοια προσδιορίζονται στη μελέτη:

  • Η κεντρική διοίκηση, η οποία επιτελεί ο ρόλο του «κράτους - στρατηγείου», δηλαδή χαράσσει τις βασικές εθνικές πολιτικές και αποκεντρώνει αρμοδιότητές της.
  • Η περιφερειακή διοίκηση (που θα αποτελεί και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και σ' αυτή θα ενσωματωθούν οι σημερινές νομαρχίες ως διαμερίσματα), με αρμοδιότητες την ανάπτυξη περιφερειακών προγραμμάτων και εξειδίκευση εθνικών πολιτικών.
  • Μητροπολιτικές Λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα εκφραστούν σε σχήματα που θα αναλαμβάνουν υπερτοπικές αρμοδιότητες.
  • Λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, «ικανούς να υποδεχτούν διευρυμένες αρμοδιότητες, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, την απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των συγκοινωνιών».

Το εν λόγω μοντέλο διοίκησης συνοδεύεται από την πρόταση του ΙΤΑ, που ένθερμα υπερασπίζεται η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και προβλέπει τη λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση ταυτόχρονα με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, που σημαίνει νέα βάρη στην τσέπη του δημότη.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ...όραμα που θέλει το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του σε βασικούς κοινωνικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια), αυτές να μεταφέρονται στους δήμους, οι οποίοι θα τις ασκούν επιβάλλοντας φόρους, ενώ σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο θα υλοποιούν τους όρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τα όρια των νέων δήμων προτείνεται να ληφθούν υπόψη τα όρια των διοικητικών επαρχιών.

Την αντίθεση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες δομές στόχο έχουν τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτικές οι ευθύνες της οικονομικής διαχείρισης

Τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση οικονομικής ατασθαλίας στην ταμιακή υπηρεσία του δήμου, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη.

Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της οικονομικής ατασθαλίας πυροδότησε ένα δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, όπου γίνεται και πάλι λόγος για οικονομικές ατασθαλίες. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της «υπεξαίρεσης» αφορά υπάλληλο της ταμιακής υπηρεσίας του δήμου, ο οποίος είχε καταχραστεί χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές για τα Ταμεία των εργαζομένων.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι η διοίκηση του δήμου περιμένει να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύσσωμες οι παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» με επικεφαλής τη Χρ. Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής το Γ. Μπουτάρη και «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας» με επικεφαλής τον Τρ. Μηταφίδη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου.

Ο Αγάπιος Σαχίνης εκ μέρους της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» άσκησε σφοδρή κριτική στην πολιτική διοίκηση της παράταξης Παπαγεωργόπουλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σας βαρύνουν πολιτικές ευθύνες. Χρειάζεται εναντίωση στις πολιτικές αυτές και ανάληψη των πολιτικών ευθυνών» και υπογράμμισε τις πολιτικές ευθύνες της διοίκησης και για την όποια «κακή» νοοτροπία κάποιων εργαζομένων. Ως «προβοκατόρικο λιβελογράφημα» χαρακτηρίζει η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που προσπαθεί να διαχωρίσει την παράταξη από τον επικεφαλής της Αγ. Σαχίνη. «Στη σημερινή αντιλαϊκή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης», προσθέτει, «απάντηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει η συγκρότηση ενός μετώπου όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων της πόλης μας που αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα σε τοπικό, όσο και κεντρικό επίπεδο».

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Ανοιχτή πλατιά σύσκεψη με θέμα «Ειδική Αγωγή, ώρα μηδέν, η αναγκαιότητα της συνολικής ταξικής αντεπίθεσης» διοργανώνουν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου (απέναντι από τον τερματικό σταθμό του Μετρό, Αγ. Αντώνιος) με αφορμή το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, τα οξυμένα προβλήματα του χώρου και την αναγκαιότητα ενημέρωσης και άμεσης, συντονισμένης κοινής δράσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλία για την προστασία των δασών

Με στόχο να «εμποδιστεί το χέρι των εμπρηστών που οπλίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζει τόσα χρόνια τη γη, τα δάση σαν εμπόρευμα», ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών.

Ετσι, λοιπόν, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ΠΣ», το Συντονιστικό Σωματείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών» διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στόχος της συνέντευξης είναι «η ανάδειξη των τραγικών ελλείψεων, καθώς και των μέτρων που απαιτούνται για να μην ξαναζήσουμε την εικόνα των δεκάδων καμένων ανθρώπων και την ολοκληρωτική καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων καμένων δασών και καλλιεργειών».

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ με πλατύ του κάλεσμα ζητά από συνδικάτα και φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε «να μετατραπεί η λαϊκή ανησυχία, η αγωνία του λαού μας σε οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση, τη λήψη άμεσων μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΓΙΑ
Να σταματήσει το καθεστώς διώξεων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή στη Βουλή στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Εντονη κριτική για τη δίωξη που ασκείται στον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Σ. Μπάγια δέχτηκε και χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Να σταματήσει το καθεστώς διώξεων κατά των συνδικαλιστών δικαστών απαίτησε ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας για την πειθαρχική δίωξη του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και πλήττει βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα». Κριτική ασκήθηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο Αχιλ. Κανταρτζής δήλωσε ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει, αφού «δεν πρόκειται να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα της διοικητικής δικονομίας, των διοικητικών δικαστηρίων, αλλά ούτε και πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης».

Επισήμανε ότι «οι υποθέσεις που εισάγονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχουν αυξηθεί κατά ποσοστό 135% την τελευταία οκταετία» και γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση «με το να γίνει ακόμα πιο ακριβό το κόστος απονομής της δικαιοσύνης (υπέρμετρη αύξηση των παράβολων), που έχει σαν αποτέλεσμα οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, να αποφεύγουν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ