Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ
Προτάσεις για τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Λιγότερους δήμους που θα συνεργάζονται αποτελεσματικότερα με την κεντρική διοίκηση στην άσκηση αντιλαϊκών επιλογών, «θωρακισμένοι» μάλιστα με τη δυνατότητα είσπραξης φόρων, προτείνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον «Καποδίστρια 2», που άνοιξε και επισήμως τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ συζήτησε χτες το θέμα, στη βάση μελέτης που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και προβλέπει το «όραμα» για «ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα συνεργάζονται αποτελεσματικά όλα τα επίπεδα διοίκησης». Ως τέτοια προσδιορίζονται στη μελέτη:

  • Η κεντρική διοίκηση, η οποία επιτελεί ο ρόλο του «κράτους - στρατηγείου», δηλαδή χαράσσει τις βασικές εθνικές πολιτικές και αποκεντρώνει αρμοδιότητές της.
  • Η περιφερειακή διοίκηση (που θα αποτελεί και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και σ' αυτή θα ενσωματωθούν οι σημερινές νομαρχίες ως διαμερίσματα), με αρμοδιότητες την ανάπτυξη περιφερειακών προγραμμάτων και εξειδίκευση εθνικών πολιτικών.
  • Μητροπολιτικές Λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα εκφραστούν σε σχήματα που θα αναλαμβάνουν υπερτοπικές αρμοδιότητες.
  • Λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, «ικανούς να υποδεχτούν διευρυμένες αρμοδιότητες, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, την απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των συγκοινωνιών».

Το εν λόγω μοντέλο διοίκησης συνοδεύεται από την πρόταση του ΙΤΑ, που ένθερμα υπερασπίζεται η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και προβλέπει τη λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση ταυτόχρονα με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, που σημαίνει νέα βάρη στην τσέπη του δημότη.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ...όραμα που θέλει το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του σε βασικούς κοινωνικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια), αυτές να μεταφέρονται στους δήμους, οι οποίοι θα τις ασκούν επιβάλλοντας φόρους, ενώ σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο θα υλοποιούν τους όρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τα όρια των νέων δήμων προτείνεται να ληφθούν υπόψη τα όρια των διοικητικών επαρχιών.

Την αντίθεση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες δομές στόχο έχουν τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ