Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Τα αστυνομικά

Η ταινία του Αλέν Κορνό,«Η δεύτερη πνοή», αν δεν υπέκυπτε στην αμερικάνικη μόδα του Ράμπο, αν δηλαδή ήταν λιγότερο αιματηρή, αν οι δολοφονίες γίνονταν με πιο «ανθρώπινο» τρόπο, αν κράταγε τη γαλλική γραφή για αστυνομικές ταινίες (γραφή που έγινε σχολή) και αν ήταν λιγότερο φλύαρη, θα ήταν μια καλή αστυνομική ταινία! Θα ήταν μια καλή αστυνομική ταινία γιατί έχει καλή ατμόσφαιρα, κυρίως στις νυχτερινές σκηνές και στις σκηνές των εσωτερικών (τα εξωτερικά - Μασσαλία - μοιάζουν από άλλη ταινία), γιατί παίζουν καλοί ηθοποιοί, γιατί έχει ένα ενδιαφέρον θέμα: η προσπάθεια ενός κακοποιού, να αποκαταστήσει την τιμή του!

Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Μόνικα Μπελούτσι, Ερίκ Κοντονά.

Η «εξουσία της νύχτας»,του Ντέιβιντ Αγιερ, είναι το αυθεντικό, σε σχέση με τη γαλλική ταινία, αμερικάνικο αστυνομικό κινηματογραφικό έργο! Είναι τολμηρό στο θέμα του. Μιλάει για τα σάπια εσωτερικά της αμερικάνικης αστυνομίας. Στο τέλος, βέβαια, το σάπιο σύστημα καταφέρνει και στέκεται στα ποδάρια του και αποκαθιστά τις ζημιές του. Η κριτική του αμερικάνικου σινεμά, του σινεμά αυτού του επιπέδου, είναι κριτική με σημαδεμένα χαρτιά!..

Η ταινία διαθέτει γρήγορους ρυθμούς και αρκετό σασπένς. Φυσικά και αυτή, σαν αυθεντικό προϊόν βίας, πνίγεται στη βία και στους «εντυπωσιακούς» φόνους (τα όπλα, πια, δε βγάζουν σφαίρες, βγάζουν βλήματα όλμων! Βλήματα που εκρήγνυνται και διαλύουν το ανθρώπινο σώμα).

Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Φόρεστ Γουίτακερ, Κρις Εβανς, Χίου Λόρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ