Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στη Βουλή το σχέδιο επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου

Στη Βουλή κατέθεσε χτες η κυβέρνηση το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ.

Οι προβλέψεις του σχεδίου «δένουν» απόλυτα με τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και με αυτά για τα Παράκτια Οικοσυστήματα και τους Ορεινούς Ογκους, που βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν παλιού και νέου τύπου τουριστικές εγκαταστάσεις (αγροτουρισμός, παραθεριστικοί οικισμοί για πώληση ή ενοικίαση, γήπεδα γκολφ κ.ά.) ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε ακτές και σε βραχονησίδες...

Ως κρίσιμα εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου προβλέπονται:

  • Οι ευρείς αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, αφού για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών (μέσα σε μια τετραετία) ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έχει αποκλείσει να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά μια χρονολογία όσο το δυνατόν πιο κοντινή στο 1975, χρονιά που ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Αν χρησιμοποιηθούν έστω και οι αεροφωτογραφίες του 1960, τότε κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν και να οδηγηθούν στην εμπορευματοποίηση δασικές εκτάσεις τουλάχιστον 12 εκατ. στρεμμάτων, που θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε λογής καταπατητές για να αναπτύξουν τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Οι εκτάσεις αυτές βέβαια θα είναι ακόμη περισσότερες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του άρθρου 24 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή προς το χειρότερο του ορισμού τού τι είναι δάσος και δασική έκταση...
  • Η αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας. Πρόκειται προφανώς για τον «Καποδίστρια 2», που βρίσκεται στα σκαριά και με τον οποίο θα μειωθούν περιφέρειες, νομοί και δήμοι. Με τον τρόπο αυτό λιγοστεύουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το μεγάλο κεφάλαιο στην εφαρμογή διαφόρων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και διευκολύνεται να μπει μέσω ΣΔΙΤ σε τομείς όπως αυτοί της εκμετάλλευσης εκτάσεων, εγκαταστάσεων, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, νερού κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο για τον αγροτικό τομέα, όπου το χωροταξικό σχέδιο χρησιμοποιείται για να προωθηθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ για τη συρρίκνωση επιδοτήσεων, του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Παρότι γίνεται λόγος για «ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης», αυτή περιορίζεται κυρίως σε δύο μητροπολιτικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και σε μερικούς ακόμη πόλους (Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Χανιά, Ηράκλειο κ.ά.), αλλά και κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων που ήδη έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους.

Προβλέπεται επίσης η προοπτική επιβολής διοδίων μέσα στις πόλεις, ενώ για «χρυσωθεί το χάπι» της ιδιωτικής πολεοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, δεν καταργούνται οι αρτιότητες των 4 στρεμμάτων (20 στρέμματα για την Αττική) ούτε οι παρεκκλίσεις τους.

Το Σχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα κληθούν οι φορείς να πουν τις απόψεις τους και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια αφού μεσολαβήσουν 15 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ