ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεία στη λυκοφωλιά των βιομηχάνων

Μ' ένα γιγαντοπανό στα γραφεία των μεγαλοεπιχειρηματιών οι απεργοί κατήγγειλαν την «αύξηση» του ενός ευρώ

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη και τον αποκλεισμό των γραφείων των μεγαλοεπιχειρηματιών

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη και τον αποκλεισμό των γραφείων των μεγαλοεπιχειρηματιών
Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην ανοιχτή υπονόμευση από τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας, στο πλάι των υπόλοιπων εργαζόμενων, των απόμαχων της δουλειάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αναδείχτηκε ξεκάθαρα πως ολοένα και περισσότεροι βρίσκουν την περπατησιά τους στο δρόμο της ταξικής πάλης.

Στη συγκέντρωση πήραν μαζικά μέρος εργαζόμενοι από την κλωστοϋφαντουργία, το μέταλλο, τις κατασκευές, τις ψυχοκοινωνικές δομές, το εμπόριο - είχε προηγηθεί αποκλεισμός στο πολυκατάστημα του «ΦΩΚΑ» - και άλλους κλάδους. Μίλησαν η Ράνια Καπετανγιώργη από το Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων και ο Γιώργος Τσαμπούκης, Γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην Πλατεία Μοριχόβου. Εκεί, οι απεργοί, έστησαν μπλόκο στους βιομηχάνους και στους εξαγωγείς, στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου που συστεγάζονται οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στη διάρκεια του αποκλεισμού, «κατέβασαν» ένα γιγαντοπανό, στην πρόσοψη του κτιρίου. Για περίπου μία ώρα, φωνάζοντας συνθήματα, κατήγγειλαν τη σύμβαση της ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και απαίτησαν μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Motion Team

Στο πόδι το πρώτο Λιμάνι

Από την πορεία στον Πειραιά
Από την πορεία στον Πειραιά
Προμήνυμα για νέους ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες, με σταθμό την εργατική Πρωτομαγιά, ήταν η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Εργατοϋπάλληλοι απεργοί από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα μηχανουργεία και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, την οικοδομή, τα εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, τα ναυτιλιακά και λογιστικά γραφεία, τον Επισιτισμό και μαζί τους ναυτεργάτες, συνταξιούχοι γέμισαν χτες το πρωί την πλατεία Λουδοβίκου του ηλεκτρικού σταθμού, συγκροτώντας μία μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, που ξεπέρασε τα αναμενόμενα. Καθοριστική στην επιτυχία της απεργίας ήταν και η μάχη της περιφρούρησης που δόθηκε από τα χαράματα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Γιώτα Κονταξιδάκη, γραμματέας του Συνδέσμου των Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, και ο Νίκος Τούσσας, μέλος της διοίκησης της Σωματείου Λογιστών Πειραιά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δεληγιάννης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών. Στην πρώτη γραμμή της πορείας βρέθηκε η εργαζόμενη νεολαία, μαζί και οι σπουδαστές με τους φοιτητές. Οι απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Πειραιά την απαίτησή τους για «1.400 ευρώ βασικό μισθό, κόντρα στην κυβέρνηση και το συμβιβασμό», «το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία, αυτοί μας ξεζουμίζουν και κλείνουν τα Ταμεία».

Παρακαταθήκη η μάχη σε όλη τη χώρα

Δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, όπως αποτελεσματική ήταν και η μάχη της περιφρούρησης. Στο Αγρίνιο εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Συμμετείχαν με αποφάσεις 6 σωματεία, καθώς και εργαζόμενοι από τις πρώην ΔΕΚΟ, με διακριτή των παρουσία των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας την απόφαση για απεργία της ΓΣ των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, ανανέωσαν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΜΕ. Συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, γυρνώντας την πλάτη στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποίησε για την τιμή των όπλων μια άμαζη και ισχνή συγκέντρωση.

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση και στην Κέρκυρα όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σε Αρτα και Πρέβεζα τα γιαπιά νέκρωσαν, ενώ μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, Σκόπελο και Φάρσαλα. Απεργοί εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νεολαία, πορεύτηκαν μαζί, συγκροτώντας μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Νάουσα, Γρεβενά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Νάουσα, με τους απεργούς και άνεργους κλωστοϋφαντουργούς να δίνουν τον τόνο.

Συγκέντρωση έγινε και στο Λιτόχωρο με απόφαση του Σωματείου Οικοδόμων. Σημαντικά αποτελέσματα είχε η μάχη της απεργίας σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, γεγονός που εκφράστηκε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Αίγιο, Πύργο, Αργος και Τρίπολη.

Με τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Χαλκίδα, ΑΛιβέρι, Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία, και Αμφισσα από τα ταξικά συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, καταδείχτηκε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων για κλιμάκωση του αγώνα την Πρωτομαγιά. Στην Κρήτη, συγκεντρώσεις έγιναν σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Με κύρια χαρακτηριστικά τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής των οικοδόμων, τη μαζική συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, πραγματοποιήθηκε η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στη Λήμνο. Στη Σάμο, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στο ΙΚΑ, ενώ είχε προηγηθεί η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Κω και Ρόδο Μυτιλήνη και Ικαρία.

ΠΑΜΕ
Επόμενος σταθμός η 1η του Μάη

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά, δυναμικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας τα παντός είδους εμπόδια, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα διάφορα διλήμματα, τις κυβερνητικές πιέσεις, αλλά και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

«Με αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση δόθηκε η πρέπουσα απάντηση στο ΣΕΒ, στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και στους διάφορους οργανισμούς του κεφαλαίου, καθώς και στις γαλαζοπράσινες επιτροπές που ετοιμάζουν νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα» σημειώνει το ΠΑΜΕ, καθορίζοντας σαν επόμενο αγωνιστικό σταθμό τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουμε έτσι ώστε στη φετινή απεργία της 1ης του Μάη να αποτυπωθεί η δυναμική αγωνιστική πορεία των ταξικών αγώνων, αλλά και η προοπτική των νέων που θα συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και στο επίπεδο της εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ