ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ

«Καβάλα» στο ευνοϊκό κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ και η συναινετική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εντείνει την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνεται ποικιλοτρόπως να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την αντιδραστική πολιτική της και να αξιοποιήσει τον κρίσιμο «πολιτικό χρόνο» των επόμενων μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «έξωθεν» στήριξης είναι οι δημοσκοπήσεις που ...επιβραβεύουν την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά τις «πλάτες» που βάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την «εποικοδομητική» αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, χαρακτηριστικά παραδείγματα της οποίας το τελευταίο διάστημα είναι η «έκκληση» του Γ. Παπανδρέου στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης να σταματήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, η έμμεση δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «επανακρατικοποιήσει» τον ΟΤΕ, η στήριξη της επαίσχυντης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κ.ά. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να σχολιάσει την «έκκληση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους απεργούς ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «ευπρόσδεκτη κίνηση» που στέλνει γενικότερα ένα «θετικό» μήνυμα προς την κοινωνία για την αντιμετώπιση «των συντεχνιών». Παράλληλα, ο Ευ. Αντώναρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «απελευθέρωσης» των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών στη συνέχεια. Περισσότερο σαφής ήταν ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, ο οποίος μιλώντας στον «Αλφα 9,89», επισήμανε ότι «με αφορμή τέτοιου τύπου εξτρίμ κινητοποιήσεις, δίνεται η αφορμή και στην κυβέρνηση, αλλά και το λαϊκό έρεισμα σε μη απαραίτητες κλειστές επαγγελματικές ομάδες να προχωρήσουμε στο άνοιγμά τους». Εκτίμησε μάλιστα ότι «άνθρωποι που είχαν συνηθίσει να ζουν κάτω από ένα καθεστώς προστατευτισμού, θα χάνουν σιγά - σιγά το κοινωνικό έρεισμα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεκτιμούν και το ευνοϊκό για τα κυβερνητικά σχέδια κλίμα που διαμορφώνουν τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να μην υποχωρεί στα αιτήματα των «διαφόρων κοινωνικών ομάδων» και να μη χαλαρώνει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις «ντουφεκιές» που ρίχνουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να τροποποιήσουν στο ελάχιστο την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα είναι έτοιμη η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», ενώ την ίδια στιγμή ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης επικροτούσε τη θέση για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο 5%, αγνοώντας τις «αντιρρήσεις» που έχουν ακουστεί από βουλευτές της ΝΔ. «Υπάρχουν περιπτώσεις συνένωσης εταιρειών που με μια μετοχή μια εταιρεία έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Εγώ το 5% το θεωρώ διασφάλιση», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλουν τη «διαχειριστική ανικανότητα»

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων έχει επιδοθεί το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές από την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που το σύνολο της αντιπολιτευτικής του κριτικής περιορίζεται σε ...καταγγελίες για τη «διαχειριστική ανικανότητα» της κυβέρνησης.

Αυτή την τακτική θα έρθει να υπηρετήσει σήμερα και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, η οποία θα ασχοληθεί με τα θέματα της επικαιρότητας. Εξάλλου, χτες, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα του ΟΤΕ, στην οποία χωρίς φυσικά να θίγει το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων με το οποίο συμφωνεί απόλυτα και το ΠΑΣΟΚ... εγκαλεί την κυβέρνηση που «κατήργησε τις ρυθμίσεις», βάσει των οποίων «το δημόσιο δεν επιτρέπεται να κατέχει ποσοστό μικρότερο από το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου».

Χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε και με επιτροπή των πυροπλήκτων της Ηλείας και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «περίεργες κινήσεις τεράστιων ποσών στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, αντί να έχουν ενισχυθεί οι πυρόπληκτοι» και κάλεσε την «κυβέρνηση να υιοθετήσει το πλήρως μελετημένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών, που το ΠΑΣΟΚ έχει εκπονήσει, έχει παρουσιάσει και έχει καταθέσει στη δημοσιότητα». Ενα πρόγραμμα που όπως και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, προωθεί την αλλαγή της «χρήσης γης» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να κερδοσκοπήσουν στις καμένες περιοχές.

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του «διατροφικού σκανδάλου με το ηλιέλαιο», υποστηρίζοντας ότι το «ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στην ουσιαστική προστασία των καταναλωτών», σημειώνοντας ότι «για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η πλήρης ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας ο οποίος είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτάσεις πολύ μακριά απ' τις ανάγκες του λαού

Μπαράζ αυταπατών εκτοξεύει η ηγεσία του ΣΥΝ με στόχο τη λαϊκή συνείδηση, καταθέτοντας προτάσεις που είτε είναι ανεφάρμοστες είτε δεν απαντούν ούτε στο ελάχιστο στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η ΠΓ του ΣΥΝ επαναβεβαίωσε χτες τη συμφωνία της στην κατά το ήμισυ ιδιωτικοποίηση των «στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων», θέτοντας σαν άμεσης προτεραιότητας στόχο την απόκρουση της «εκποίησης» του ΟΤΕ και των λιμανιών και την απόκτηση απ' το δημόσιο του 51% των μετοχών τους. Εφτασε δε να ζητήσει μέχρι και «αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο»!

Η ηγεσία του ΣΥΝ θέλει να ξεχνάει ότι τέτοιος έλεγχος δεν μπορούσε να υπάρξει ούτε όταν αυτές οι επιχειρήσεις ανήκαν εξ ολοκλήρου στο δημόσιο, καθώς και τότε λειτουργούσαν ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Για την ταμπέλα «δημόσιο» καλεί το λαό να αγωνιστεί, παρότι αυτή, ακόμα κι αν ήταν δυνατόν σε συνθήκες καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να αναρτηθεί, καμία αλλαγή προς όφελος του λαού δε θα σηματοδοτούσε.

Οπως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να φέρουν υπέρ του λαού μέτρα που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως «αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο των τιμών», «θεσμοθέτηση ειδικών έκτακτων μέτρων για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας», «αυστηρό κοστολογικό έλεγχο» και «επιβολή εύλογου ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους»!

Η ΠΓ οριστικοποίησε τη σύνθεση της επιτροπής πολιτικής τεκμηρίωσης, την οποία αποτελουν οι: Βούτσης Νίκος, Γολέμης Χαράλαμπος, Δραγασάκης Γ., Ζάμπας Κώστας, Μπαλτάς Αριστείδης, Παπαθανασίου Τάκης, Πιτσιόρλας Στέργιος, Πουλάκης Κώστας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Αλ. Αλαβάνος ανακύκλωσε τις πολύ βολικές για το κόμμα του αυταπάτες πως για όλα ευθύνεται μια ανίκανη κυβέρνηση, λέγοντας σχετικά με τον ΟΤΕ: «Κάπου πρέπει να βάλουμε τελεία κι ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εκποιεί τα πάντα. Αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, να πει ότι δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεν μπορεί να είμαι κυβέρνηση της χώρας. Κυβέρνηση της χώρας δεν είναι κάποιος μεσίτης που πουλάει τα πάντα»!

Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου που χαρακτήρισε άκριτες αντιπολιτευτικές κορόνες προτάσεις όπως να αγοραστεί ξανά ο ΟΤΕ, λέγοντας «το κόστος για την ανάκτηση του δημοσίου θα είναι τόσο πιο μικρό όσο πιο γρήγορα γίνει μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. Δηλαδή, απαλλαγούμε από την κυβέρνησης της ΝΔ και διαμορφώσουμε δυνατότητες για μια άλλη διακυβέρνηση της χώρας».

Ο Αλ. Αλαβάνος διαχωρίστηκε από τη θέση που εκφράζουν άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ όταν μιλούν για προσπάθεια αποδόμησης του κόμματος και του προέδρου του, λέγοντας «δε μ' αρέσει να μιλάω περί σχεδίων και συνωμοσιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ