Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ

«Καβάλα» στο ευνοϊκό κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ και η συναινετική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εντείνει την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνεται ποικιλοτρόπως να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την αντιδραστική πολιτική της και να αξιοποιήσει τον κρίσιμο «πολιτικό χρόνο» των επόμενων μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «έξωθεν» στήριξης είναι οι δημοσκοπήσεις που ...επιβραβεύουν την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά τις «πλάτες» που βάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την «εποικοδομητική» αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, χαρακτηριστικά παραδείγματα της οποίας το τελευταίο διάστημα είναι η «έκκληση» του Γ. Παπανδρέου στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης να σταματήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, η έμμεση δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «επανακρατικοποιήσει» τον ΟΤΕ, η στήριξη της επαίσχυντης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κ.ά. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να σχολιάσει την «έκκληση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους απεργούς ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «ευπρόσδεκτη κίνηση» που στέλνει γενικότερα ένα «θετικό» μήνυμα προς την κοινωνία για την αντιμετώπιση «των συντεχνιών». Παράλληλα, ο Ευ. Αντώναρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «απελευθέρωσης» των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών στη συνέχεια. Περισσότερο σαφής ήταν ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, ο οποίος μιλώντας στον «Αλφα 9,89», επισήμανε ότι «με αφορμή τέτοιου τύπου εξτρίμ κινητοποιήσεις, δίνεται η αφορμή και στην κυβέρνηση, αλλά και το λαϊκό έρεισμα σε μη απαραίτητες κλειστές επαγγελματικές ομάδες να προχωρήσουμε στο άνοιγμά τους». Εκτίμησε μάλιστα ότι «άνθρωποι που είχαν συνηθίσει να ζουν κάτω από ένα καθεστώς προστατευτισμού, θα χάνουν σιγά - σιγά το κοινωνικό έρεισμα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεκτιμούν και το ευνοϊκό για τα κυβερνητικά σχέδια κλίμα που διαμορφώνουν τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να μην υποχωρεί στα αιτήματα των «διαφόρων κοινωνικών ομάδων» και να μη χαλαρώνει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις «ντουφεκιές» που ρίχνουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να τροποποιήσουν στο ελάχιστο την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα είναι έτοιμη η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», ενώ την ίδια στιγμή ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης επικροτούσε τη θέση για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο 5%, αγνοώντας τις «αντιρρήσεις» που έχουν ακουστεί από βουλευτές της ΝΔ. «Υπάρχουν περιπτώσεις συνένωσης εταιρειών που με μια μετοχή μια εταιρεία έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Εγώ το 5% το θεωρώ διασφάλιση», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ