ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολιτικό - πολιτιστικό ραντεβού στο «Συρμό»

Από το πρόσφατο Καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια (φωτ. Ζάγκρεμπ) και τις μπριγάδες της ΚΝΕ θα μεταφερθεί εμπειρία στην εκδήλωση της Παρασκευής στο «Συρμό»
Από το πρόσφατο Καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια (φωτ. Ζάγκρεμπ) και τις μπριγάδες της ΚΝΕ θα μεταφερθεί εμπειρία στην εκδήλωση της Παρασκευής στο «Συρμό»
Συνεχίζονται για όλο το Μάη οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», καθημερινά (πλην Τρίτης και Τετάρτης), με πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτικό περιεχόμενο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες:

Πέμπτη 15 Μάη, στις 10.30 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Παρασκευή 16 Μάη, στις 9 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη» θα παρουσιαστεί η πείρα από τις μπριγάδες της ΚΝΕ στην Κούβα και το πρόσφατο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια.

Σάββατο 17 Μάη, στις 10.30 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 18 Μάη, στις 11 π.μ. η ΚΝΕ υποδέχεται τους μικρούς της φίλους, με τους γονείς τους, σε ένα παιδικό πρόγραμμα (με παραμύθια, ζωγραφική, χειροτεχνία, θεατρικό παιχνίδι) αφιερωμένο στο περιβάλλον. Το βράδυ της ίδιας μέρας (10 μ.μ.) η ομάδα χορού της ΚΝΕ παρουσιάζει την παράσταση «Ποικιλία για... 12».

Δευτέρα 19 Μάη, στις 9.30 μ.μ., αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, από το λαϊκορεμπέτικο σχήμα και την ομάδα μουσικών ερευνών της ΚΝΕ.

Ρώσικη πρωτοπορία πέντε εποχών

Πορτρέτο του Καζιμίρ Μάλεβιτς (1910)
Πορτρέτο του Καζιμίρ Μάλεβιτς (1910)
Μία αντιπροσωπευτική παρουσίαση της συλλογής Κωστάκη σε «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας», όπως τιτλοφορείται, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της συλλογής στην Εθνική Πινακοθήκη, η τωρινή έκθεση περιλαμβάνει 93 έργα (πίνακες, σχέδια, τρισδιάστατα αντικείμενα) της συλλογής Κωστάκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσαλονίκης), που αντιπροσωπεύουν δημιουργίες όλων των ομάδων και κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900 - 1930).

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Τα χρόνια πριν», παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από το συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και το μετεμπρεσιονισμό, έργα που προανήγγειλαν την πρωτοπορία που ακολούθησε. Η δεύτερη ενότητα, «Τα ταξιδιωτικά χρόνια», ανιχνεύει τη σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την επίδραση του κυβισμού και φουτουρισμού, την αναζήτηση της νεoτερικότητας μέσα από την παράδοση. Στην τρίτη ενότητα, «Τα μυστικιστικά χρόνια», παρουσιάζονται οι φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη - με έμφαση στο σουπρεματισμό του Καζιμίρ Μάλεβιτς, ενώ στην τέταρτη, «Τα ιδεολογικά χρόνια», εκτίθενται έργα που συνδέονται με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η έκθεση κλείνει με την ενότητα «Τα χρόνια μετά».

Η έκθεση (διάρκεια έως 20/10) θα αποτελέσει τη βάση για παρουσίασή της (Νοέμβρης 2008) στο Παρίσι. Θα ακολουθήσει μεγάλη συμμετοχή έργων της συλλογής σε εκθέσεις στο Λονδίνο, στην Ισπανία κ.α. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλονται οι ταινίες: «Γιώργος Κωστάκης - Ο συλλέκτης που ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης» (σκηνοθεσία: Δ. Κουτσιαμπασάκος) και «Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες» (σκηνοθεσία: Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζέρβας). Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Στο άντρο της Γκεστάπο

«Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος»
«Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος»
Ο θίασος «Πόλις» σ' ένα χώρο ιστορικής μνήμης, τα κρατητήρια της Γκεστάπο στην Kατοχή, στο κτίριο της οδού Κοραή 4 (σήμερα στεγάζει την Εθνική Ασφαλιστική) θα παρουσιάσει την παράσταση «Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος» της Αιμιλίας Βάλβη. Το έργο εμπνευσμένο από το χώρο, αφορά στην αντίσταση εναντίον κάθε τυραννικής εξουσία. Επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους και τρόπους βασανιστηρίων. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη βασανίζονται για τις επιλογές της ζωής τους, για να υποταχθούν εντελώς, αν όχι να εξοντωθούν. Σ' αυτό το πλαίσιο η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της, που με τη ζωή τους υπερασπίζονται το όνειρο, τον έρωτα, την ελευθερία των πολιτικών και πολιτιστικών ιδεών. Η γυναίκα συλλαμβάνεται και ο φορέας της εξουσίας, παρακολουθώντας κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού, μετατρέπει τον άντρα από σύντροφο σε βασανιστή.

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου. Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Φωτογραφίες: Σοφία Καλαμπάκα. Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας.

Από 14-31/5, καθημερινά (10μμ), εκτός Πέμπτης, θα παρουσιάζονται με τη μορφή της ανοιχτής πρόβας αποσπάσματα ή ολόκληρο το έργο. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν, γιατί οι θέσεις θεατών σε αυτή τη φάση, θα είναι περιορισμένες. Τηλ. επικοινωνίας 6978638355, καθημερινά 10πμ-2μμ.

Τα βραβεία του «Διαβάζω»

Για ενδέκατη χρονιά, το περιοδικό «Διαβάζω» απένειμε την περασμένη Δευτέρα τα λογοτεχνικά βραβεία του για το 2008. Εκτός από πλήθος ανθρώπων του βιβλίου, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κομμάτων. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε η βουλευτής και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εύα Μελά.

Η τελετή ξεκίνησε με την απονομή του Τιμητικού Βραβείου Προσφοράς στο Βιβλίο, στον εκδότη - βιβλιοπώλη Δημήτριο Ν. Παπαδήμα.

Τα λογοτεχνικά βραβεία δόθηκαν ως εξής: Ποίησης: Γιώργος Γώτης «Χρονογραφία». Δοκιμίου: Παναγιώτης Μουλλάς «Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα». Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο), Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση), «Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται». Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου «Χνότα στο τζάμι». Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Κατερίνα Ηλιοπούλου «Ο κύριος Ταυ». Διηγήματος: Νίκη Χατζηδημητρίου «Υποφωτισμένο: Διηγήματα και άλλα». Μυθιστορήματος: Γιώργος Παναγιωτίδης «Ερώτων και Αοράτων».

Οι βραβευμένοι εκτός από το ποσό των 2.500 ευρώ θα λάβουν και 1.000 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ.

Αντισυμβατικός «Τροβατόρε»

Ο θίασος «Οι όπερες των ζητιάνων» θα παρουσιάσει (14, 16, 18, 21, 23, 25/5) στο «Bios» (Πειραιώς 84, 210-3425.335), την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τροβατόρε», σε μουσική διεύθυνση - διδασκαλία του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου. Η μουσική διδασκαλία διερευνά τη λεπτότητα και την ευαισθησία της γραφής του Βέρντι, που χάνονται συχνά στα «παραδοσιακά» ανεβάσματα. Η αντισυμβατική σκηνοθεσία αντιμετωπίζει το έργο ως ζουμερό, σύγχρονο θέατρο, εστιάζοντας στην αμεσότητά του.

Ο θίασος αυτός ιδρύθηκε το 2002 από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Κωνσταντίνο Ζαμάνη και Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, με σκοπό να ανεβάζει παραστάσεις όπερας και μουσικού θεάτρου με χαμηλό κόστος και σύγχρονη αισθητική, σε χώρους εκτός λυρικού θεάτρου, θεωρώντας ότι το τραγουδιστό θέατρο αποτελεί λαϊκό είδος θεάτρου, προσβάσιμο από όλους τους θεατρόφιλους, αν το έργο παρουσιάζεται πλήρες, σε νέα ενορχήστρωση, με ζωντανή μουσική εκτέλεση. Ο «Τροβατόρε» παρουσιάζεται με σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τραγουδούν: Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρίνα Κολυβά, Μανώλης Παπαδάκης, Ιωάννα Φόρτη, Μιχάλης Κατσούλης. Συμμετέχει 25μελής χορωδία.

Ο θίασος προετοιμάζει την παρουσίαση (τον Ιούλη, στο Φεστιβάλ Αθηνών) μια όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Μοιραίο πάθος» της Τζόζεφιν Χαρτ), σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου.

Οι Χαρά Πετρίδου (τραγούδι, φλάουτο), Αλκης Κόλλιας (πιάνο) και Μάνος Αβαράκης (φλογέρες μπαρόκ, φυσαρμόνικες) εμφανίζονται αύριο (10μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). «Ταξιδεύουν» στο μαγικό κόσμο των Λόρκα, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και σε μελωδίες της Κάτω Ιταλίας. Επίσης, παρουσιάζουν τραγούδια της Χ. Πετρίδου (μουσική Γ. Δεσποτίδη) και ανέκδοτα τραγούδια σε ποίηση Κ. Κακογιάννη και μουσική Α. Κόλλια.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δικαστική απόφαση για προσωρινή απόσυρση του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλου από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Η απόφαση «φανερώνει την υποκρισία, αλλά και προσπάθεια ορισμένων να γυρίσουν πολύ πίσω την κοινωνία και να επιβάλουν καθεστώς λογοκρισίας, ξεκινώντας από το πιο ευαίσθητο τμήμα της, τους μαθητές», τονίζει ο ΣΕΒΑ.

Ο Δήμος Νίκαιας διοργανώνει (16-25/5) το 11ο Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης του Βιβλίου, στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη. Τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 19/5 (7.30μμ), από τον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μούσα πολύτροπος» του Ηλία Καπετανάκη. Η βραδιά θα κλείσει με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Στη διάρκεια του δεκαημέρου θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις: Παρουσιάσεις βιβλίων - μουσική - χορός - εικαστικές εκθέσεις. Θα λειτουργεί 6.30-10.30 μ.μ.

Το θέατρο «Σοφούλη» στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων (11-26/5), που διοργανώνει, κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου. Φέτος φιλοξενείται στη Φοιτητική Εβδομάδα του ΑΠΘ. Συμμετέχουν με παραστάσεις οι εξής ομάδες: Των ΑΠΘ, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΕΜΠ, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών, Θράκης, Κρήτης, Αιγαίου, Πολυτεχνείου Κρήτης, ΑΤΕΙ Αθήνας. Εκτός από τις παραστάσεις, προβλέπονται θεατρικά δρώμενα και γλέντια των ομάδων σε δρόμους και πλατείες.

To Εθνικό Θέατρο, με τίτλο «Αναγνώσεις», θα παρουσιάσει μικρά θεατρικά έργα, με μορφή ανάγνωσης από ηθοποιούς. Το πρόγραμμα των «αναγνώσεων» περιλαμβάνει τα εξής έργα:

14/5 (8μμ) Αννα Μαρία Μαργαρίτη «Παρασκήνιο». 9.30μμ: Ολέγκ - Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ «Τρομοκρατία». 15/5: 8μμ Ολγα Μούχινα «Γιου». 9.30μμ: Νάνσυ Σπετσιώτη «Balance». 16/5: 8μμ: Ερωφίλη Λέκκα «Η παγίδα». 9.30μμ: Ινγκα Αμπελε «Το ελάφι». 17/5: 8μμ: Μάριους Ιβασκάβιτσους «Ο γείτονας». 9.30μμ: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης «Λάσπη». 18/5: 8μμ: Μάριος Ποντίκας «Σημεία Στίξεως». 8.30μμ: Συζήτηση: «Οψεις της δραματουργίας: ο ρόλος του συγγραφέα σήμερα». Ολα τα έργα θα εκδοθούν σε έναν τόμο από τον «Αιγόκερο».

Ο 19χρονος ταλαντούχος νέος μουσικός Κερκυραίος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision. Με μια σπουδαία ερμηνεία του «Κονσέρτου για κλαρινέτο και ορχήστρα» του Ζαν Φρανέ, μάγεψε το πολυπληθές κοινό μπροστά από το δημαρχείο της Βιέννης, αλλά και τη διεθνή κριτική επιτροπή, κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους επτά συνυποψηφίους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ