Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρώσικη πρωτοπορία πέντε εποχών

Πορτρέτο του Καζιμίρ Μάλεβιτς (1910)
Πορτρέτο του Καζιμίρ Μάλεβιτς (1910)
Μία αντιπροσωπευτική παρουσίαση της συλλογής Κωστάκη σε «Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας», όπως τιτλοφορείται, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της συλλογής στην Εθνική Πινακοθήκη, η τωρινή έκθεση περιλαμβάνει 93 έργα (πίνακες, σχέδια, τρισδιάστατα αντικείμενα) της συλλογής Κωστάκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσαλονίκης), που αντιπροσωπεύουν δημιουργίες όλων των ομάδων και κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900 - 1930).

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Τα χρόνια πριν», παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από το συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και το μετεμπρεσιονισμό, έργα που προανήγγειλαν την πρωτοπορία που ακολούθησε. Η δεύτερη ενότητα, «Τα ταξιδιωτικά χρόνια», ανιχνεύει τη σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την επίδραση του κυβισμού και φουτουρισμού, την αναζήτηση της νεoτερικότητας μέσα από την παράδοση. Στην τρίτη ενότητα, «Τα μυστικιστικά χρόνια», παρουσιάζονται οι φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη - με έμφαση στο σουπρεματισμό του Καζιμίρ Μάλεβιτς, ενώ στην τέταρτη, «Τα ιδεολογικά χρόνια», εκτίθενται έργα που συνδέονται με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η έκθεση κλείνει με την ενότητα «Τα χρόνια μετά».

Η έκθεση (διάρκεια έως 20/10) θα αποτελέσει τη βάση για παρουσίασή της (Νοέμβρης 2008) στο Παρίσι. Θα ακολουθήσει μεγάλη συμμετοχή έργων της συλλογής σε εκθέσεις στο Λονδίνο, στην Ισπανία κ.α. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλονται οι ταινίες: «Γιώργος Κωστάκης - Ο συλλέκτης που ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης» (σκηνοθεσία: Δ. Κουτσιαμπασάκος) και «Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες» (σκηνοθεσία: Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζέρβας). Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ