ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασκοπη σπατάλη

Οταν γίνονται εκλογές στην Αμερική και βρεθεί ένας Αμερικανός στην Αθήνα, δε θα χρειαστεί φυσικά να μεταβεί εκεί για να ψηφίσει, αλλά μπορεί να ψηφίσει στην πρεσβεία του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, γιατί θα πρέπει να μετακινηθείς, να ξοδευτείς και να ταλαιπωρηθείς.

Ετσι, εδώ, επιστρατεύτηκαν από τα κόμματα ακόμη και ξένα αεροσκάφη (Ανατολικής Ευρώπης), 150.000 εκλογείς περίμεναν έως και 7 ώρες στα αεροδρόμια, ο ΟΣΕ είχε επιστρατεύσει έξτρα βαγόνια και, τελικά, μετακινήθηκε ένας τεράστιος αριθμός 600.000 ψηφοφόρων. Κι όλα αυτά επειδή δεν υπήρξε από τους υπουργούς Εσωτερικών ο έγκαιρος εκσυγχρονισμός και εκλογίκευση των εκλογικών διαδικασιών, με την έκδοση των απαιτούμενων ΠΔ που προβλέπει το Ν.Δ. 2623/98, ώστε οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν.

Εάν αυτά είχαν γίνει έγκαιρα, θα αποφευγόταν η μετακίνηση των ετεροδημοτών, θα είχε γίνει εξοικονόμηση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων στην ΟΑ, στην οποία τα κόμματα οφείλουν ιλιγγιώδη ποσά και επιβαρύνεται άδικα ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή εμείς. Μια ακόμα φορά για τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών ξοδεύτηκαν πολλά δισ. χωρίς λόγο. Επίσης πολλά δισ. χάθηκαν αφού ο δημόσιος τομέας νεκρώθηκε για 4-5 ημέρες λόγω των μετακινήσεων. Αναρωτιέται κανείς ως πότε η Ελλάδα θα είναι απέραντο τσίρκο;


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ
ΔικηγόροςΠειραιάς

Μια Επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Εργατική Πρωτομαγιά 1945
Εργατική Πρωτομαγιά 1945
Το «βάφτισμα του πυρός» στο ξύλο, το πήρα το 1934 από τους χωροφύλακες στην Αγία Ελεούσα Καλλιθέας, όταν προσπαθήσαμε να γιορτάσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά εμείς οι εργαζόμενοι. Την εποχή αυτή, το ΚΚΕ ήταν παράνομο και κάθε τέτοια αγωνιστική κίνηση κατέληγε στο αιματοκύλισμά μας από τους χωροφύλακες. Γραμματέας του Κόμματος ήταν ο Μανώλης Μανωλέας και πρόεδρος στο σωματείο μας, στο Σωματείο Εργαζομένων στην τότε Ηλεκτρική Εταιρία «Πάουερ», ο κομμουνιστής συνάδελφος Νίκος Κελεσάκος.

Ομως, ο μεγαλειώδης γιορτασμός της Κόκκινης Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1945, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ - που τότε ήταν νόμιμο - με Γενικό Γραμματέα τον Νίκο Ζαχαριάδη. Ηταν μια συγκέντρωση άνευ προηγουμένου. Ο κόσμος που μαζεύτηκε, ήταν πάρα πολύς. Ξεκίνησε μια πορεία από την Ομόνοια και έφτασε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου έγινε και ο γιορτασμός.

Εγώ δυστυχώς σ' αυτόν τον μεγαλειώδη γιορτασμό της Πρωτομαγιάς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ και αυτό γιατί τις μέρες εκείνες ήμουν κρατούμενος στην Ασφάλεια Πειραιώς. Η αιτία που ήμουν κρατούμενος, ήταν μια προκήρυξη ενάντια στον βασιλιά που έβαλα στην Ηλεκτρική. Το εργοστάσιό μας μετά τα Δεκεμβριανά είχε γεμίσει χαφιέδες, οπότε και ήρθε η Αστυνομία, η οποία έκανε ανακρίσεις για το ποιος κόλλησε την προκήρυξη. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που ήμουν, βγήκα μπροστά και στην ερώτησή τους «ποιος το έκανε», τους απάντησα: «Εγώ». Τότε με άρπαξαν, όπως ήμουν με τη φόρμα της δουλιάς, και με πήγαν στο Τμήμα.

Εκεί έπεσε ξύλο, μου φόρεσαν τα «βραχιόλια» στα χέρια και με πήγαν κρατούμενο στην Ασφάλεια Πειραιά. Μετά από τρεις μέρες, με πήγαν σε δίκη, όπου για καλή μου τύχη εισαγγελέας ήταν συγγενής συναδέλφων μου, που μαζί δουλεύαμε αρχιθερμαστές στην «Πάουερ». Αυτός, λοιπόν, ο γενναίος και καλός εισαγγελέας με αθώωσε με τη λέξη «αμφιβάλλω» και μου επέβαλε ποινή 20 ημερών φυλάκισης με αναστολή, τη στιγμή που οι ποινές τον καιρό εκείνο, ήταν, τουλάχιστον 3 χρόνια, ή εξορία!

Παρόντες στο Δικαστήριο ήσαν ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Κώστας Θέος, ο Μήτσος Παπαρήγας, ο Βασίλης Μπαρτζώκας και πολλοί άλλοι. Εξάλλου, όταν την άλλη μέρα πήγα στη δουλιά, ο κομμουνιστής - εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΕΚΕ το 1920 στο 2ο Συνέδριο - και άνθρωπος Μιχάλης Σιδέρης, διευθυντής του Εργοστασίου, με κάλυψε και έτσι δεν απολύθηκα. Για την ιστορία, το 1948 η κυβέρνηση του Σοφούλη μας απέλυσε και τους δυο από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής.


ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Βετεράνος του ΚΚΕΑθήνα

Σε κίνδυνο η παραδοσιακή αλιεία

Το πρόβλημα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους εισαγωγείς ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και στους Ελληνες παραδοσιακούς αλιείς, καθώς και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν απ' αυτήν την πολιτική, θίγει σε γράμμα του ο Σταμάτης Δαμαλίτης από την Ερμιόνη Αργολίδος, επισημαίνοντας ανάμεσα στ' άλλα:

«Ο παραγωγικός αλιευτικός μας πλούτος έχει λιγοστέψει επικίνδυνα. Ετσι το έλλειμμα αυτό, της τόσο καλής και υγιεινής μας τροφής, έπρεπε να συμπληρωθεί με τεχνητή παραγωγή, όπως και έγινε. Και, μέχρις εδώ, κανένας δεν έχει αντίρρηση. Εκεί που αντιτίθεμαι, και, ελπίζω, πολλοί συμπολίτες μου, είναι, όταν τα όργανα της πολιτείας δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και σ' αυτό μεγάλη και ακέραια ευθύνη έχουν και αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, στη χώρα μας και παγκοσμίως, και αυτό ο κόσμος χοντρικά το γνωρίζει. Εκείνο όμως που δε γνωρίζει το ευρύ καταναλωτικό κοινό, είναι το είδος των ψαριών που παράγονται στις ντόπιες ιχθυοκαλλιέργειες και σε τι ποσοστό διακινούνται στην ελληνική αγορά. Το ποσοστό παραγωγής τούς καλοκαιρινούς μήνες αγγίζει το 90% και μάλιστα σε ψάρια Α' και Β' κατηγορίας. Τους υπόλοιπους μήνες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση.

Είναι παράλογο σε μια χώρα που βρέχεται ολόκληρη από θάλασσα και περικλείεται από ένα αρχιπέλαγος με σύμπλεγμα πολλών νησιών, να εισάγουμε τεχνητά παραγόμενα ψάρια από το εξωτερικό! Τα "πλαστικά ψάρια" - όπως εγώ τα ονομάζω - που εισάγομε είναι: βακαλάοι, σαργοί, σκαθάρια, λυθρίνια, φαγκριά, σολομοί, συναγρίδες, σφυρίδες, σκάροι και άλλα! Και μια λεπτομέρεια. Εμείς γόπες ιχθυοτροφείου δεν παράγομε, έτσι όταν δείτε κάποιες ασυνήθιστα σε μέγεθος "πρησμένες", είναι γόπες εξωτερικού που μπήκαν στα "κλουβιά" από γόνο και κατέληξαν παραμορφωμένες! Μη ρωτάτε πια τι τις ταΐζουν!

Και με τα παραπάνω δε στρέφομαι εναντίον των εμπόρων εισαγωγής ψαριών. Ομως όταν αυτά τα ψάρια βγαίνουν στις αγορές, πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε ο τόπος και ο τρόπος παραγωγής τους, ώστε να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από την ελαφρώς πιο φθηνή τιμή και νομίζει ότι αγοράζει φρέσκο ντόπιο ψάρι φυσιολογικά ανεπτυγμένο. Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες και καταναλωτές του τόπου.

Θέτω ακόμη το ερώτημα προς τους αρμόδιους: Πώς θα ζήσουν οι παραδοσιακοί ιχθυοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους, όταν η παραγωγή έχει ελαττωθεί επικίνδυνα λόγω των παραπάνω αιτιών; Ακόμη τι θα γίνει όλη η σύγχρονη αλιευτική υποδομή που έχουν με τόσο μόχθο και αγώνα στήσει, όταν η ίδια η πολιτεία ευλογεί έναν τέτοιο αθέμιτο ανταγωνισμό;».

Οι Αρμόδιοι Απαντούν

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Περιοχή Βόλου

Κύριε Διευθυντά

Σε απάντηση τού από 17/3/2000 δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Η κυρία Ουρανία Σκιαθίτου έχει δύο παροχές ρεύματος στη Σκόπελο Μαγνησίας. Στην παροχή με ΑΠ 40074366-02 εκτελέστηκε διακοπή ηλεκτροδότησης στις 17.11.99 λόγω ληξιπρόθεσμης από 8.10.99 οφειλής 243.289 δραχμών. Για ληξιπρόθεσμες από 30.09.99 οφειλές 762.169 δραχμών έγινε επίσης διακοπή ηλεκτροδότησης της παροχής με ΑΠ 400074536-02 στις 12.10.99. Σήμερα η συνολική οφειλή και για τις δύο παροχές ανέρχεται σε 1.301.300 δραχμές. Για τη διακοπή ηλεκτροδότησης των παροχών ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη για όλους τους πελάτες μας διαδικασία.

2. Η οφειλή παροχής του συζύγου της κυρίας Σκιαθίτου (ΑΠ40102325-02, 2.141.059 δρχ.) ενσωματώθηκε στην παροχή 40074366-02 στην έκδοση του λογαριασμού Νοεμβρίου 1999 και αφού είχε πραγματοποιηθεί η διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής. Μετά από διαμαρτυρία του πελάτη μας αφαιρέθηκε (μαζί με τους αναλογούντες τόκους υπερημερίας) και η διεκδίκηση της θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

3. Στην κυρία Σκιαθίτου προτάθηκε από τη διεύθυνση περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας της Επιχείρησής μας διακανονισμός εξόφλησης της οφειλής της, για να επανασυνδεθούν οι παροχές της, τον οποίο η ίδια δεν έκανε αποδεκτό.

4. Είμαστε πρόθυμοι για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής Περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών

Σχετικά με το δημοσίευμα της Εφημερίδας σας στις 29.3.2000 με τίτλο «Αλλη ποιότητα ζωής...» όπου αναφέρεστε σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Ρόδο, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η ΔΕΗ σε όλες τις πολιτικές συγκεντρώσεις λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών της, ώστε η ηλεκτροδότηση να είναι αξιόπιστη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ομιλιών θέτει σε ετοιμότητα το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό, μέρος του οποίου παρευρίσκεται και στο χώρο των συγκεντρώσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην πλατεία 7ης Μαρτίου της Ρόδου, στις 28.3.2000 και ώρα 20.25, παρουσιάστηκε στιγμιαία βύθιση τάσης (ελάχιστων δευτερολέπτων) προερχόμενη από βλάβη μακράν του χώρου της συγκέντρωσης, που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφτεί.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν να σβήσουν μόνο οι προβολείς φωτισμού στο χώρο της συγκέντρωσης, των οποίων, ως γνωστόν, η φωτεινή ένταση δεν επανέρχεται άμεσα, αλλά μετά από λίγα λεπτά.

Επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε διακοπή του ρεύματος στην υπόψη πλατεία παρά μόνο βύθιση τάσης, γι' αυτό οι άλλες, εκεί ευρισκόμενες, εγκαταστάσεις ηλεκτροδοτούνταν κανονικά.

Τέλος, αναφέρουμε ότι, χάρη στον πλήρη συντονισμό των συνεργείων που βρίσκονταν σε ετοιμότητα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του.

Με εκτίμηση

Π.Η.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθυντής Περιφέρειας Νησιών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ