ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τους «5»

Διαμαρτυρία στην Κούβα για τους 5 πατριώτες

Associated Press

Διαμαρτυρία στην Κούβα για τους 5 πατριώτες
ΑΒΑΝΑ.--

Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και την επιστροφή τους στην Κούβα απαίτησαν νεολαίοι έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στις αδικίες που έχουν υποστεί οι «πέντε» τα τελευταία 10 χρόνια που βρίσκονται φυλακισμένοι σε αμερικανικές φυλακές. Τα μέλη της «Ενωσης Νέων Δημιουργών» επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της νέας γενιάς με τον αγώνα του κουβανικού λαού για την επιστροφή των «πέντε» στο Νησί της Επανάστασης και απαίτησαν την άμεση φυλάκιση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, του οποίου την έκδοση έχει ζητήσει η Βενεζουέλα για τη συμμετοχή του στην κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών του.

Την Τρίτη εξάλλου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών αγωνιστών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής και διαδηλώσεις στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων Ελ Τάμπο και Χουανκάγιο του Περού, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες οι εργασίες του 1ου Ιβηροαμερικανικού Συνεδρίου για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στην Αβάνα, όπου οι υπουργοί Παιδείας και οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Ιβηροαμερικανικών Κρατών εκτίμησαν όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και έθεσαν νέα καθήκοντα για την εξάλειψή του. Επίσης συζήτησαν για τη βοήθεια που μπορούν να δώσουν οι τεχνολογίες και οι τηλεπικοινωνίες στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης 34 εκατομμυρίων αναλφάβητων της Λατινικής Αμερικής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαμεσολαβήσεις» και στρατιωτικές προετοιμασίες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μια «τελευταία ευκαιρία» στην αιγυπτιακή διαμεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι «θα δώσει» η ισραηλινή ηγεσία μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Παράλληλα, όμως, δόθηκε η εντολή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», εκπρόσωπος της οποίας υποστήριζε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτελεί «κοροϊδία». Τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία εκεχειρία όσο τίθενται όροι. Αναλυτές στα ισραηλινά ΜΜΕ, πάντως, εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, καθώς οι συνέπειες σε επίπεδο ανθρωπίνων απωλειών, είτε από την πλευρά των Παλαιστινίων ιδιαίτερα των αμάχων είτε από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, θα είναι, με μαθηματική ακρίβεια, δυσβάσταχτες.

Αντίθετα, πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες είναι οι, περιορισμένης εμβέλειας, εισβολές και οι αεροπορικές επιδρομές. Χτες, για άλλη μια φορά, ισραηλινά τανκς έβαλλαν κατά «υπόπτων» στο χωριό Καράρα, κοντά στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, ενώ αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί δύο μαχητές της «Χαμάς», αλλά και ένας άμαχος και ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και δύο άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Κρίσης συνέχεια και συνομιλίες

Την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν, πιθανότατα, οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία. Και αυτή τη φορά, οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα βρεθούν στην Τουρκία και θα ανταλλάξουν απόψεις διά μέσου της τουρκικής διπλωματικής οδού.

Εντός Ισραήλ, πάντως, εντείνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Ολμέρτ να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί. Ο Ολμέρτ, προς το παρόν, ανθίσταται, αλλά φέρεται να έδωσε την έγκρισή του για να αρχίσουν οι διαδικασίες για διενέργεια εσωκομματικών εκλογών στο «Καντίμα», προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, ν' αντικατασταθεί από την αρχηγία και κατ' επέκταση να επανεκτιμηθεί αν θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Δεκάδες συλλήψεις απεργών στην Ισπανία

Απεργιακές κινητοποιήσεις και σε Βέλγιο, Πολωνία, Ιταλία

Η απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία καλά κρατεί

Associated Press

Η απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία καλά κρατεί
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Συνεχίστηκε και χτες η απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία παρ' όλο που η ...σοσιαλιστική κυβέρνηση διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων των απεργών και να προβεί σε δεκάδες συλλήψεις. Ενας απεργός σκοτώθηκε την Τρίτη, όταν τον παρέσυρε ο οδηγός κλειστού φορτηγού που διαπέρασε το οδόφραγμα των απεργών, με παρόμοιο περιστατικό να έχει σημειωθεί προηγούμενα και στην Πορτογαλία. Επίσης, χτες τα ξημερώματα φωτιά εκδηλώθηκε και κατέστρεψε 4 φορτηγά απεργών που βρίσκονται σταματημένα κοντά στην πόλη Αλικάντε, με αποτέλεσμα ο οδηγός ενός απ' αυτά να υποστεί σημαντικά τραύματα.

Στο μεταξύ, και στην Πολωνία, δεκάδες χιλιάδες οδηγοί φορτηγών διαμαρτυρήθηκαν επί μία ώρα στους δρόμους της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Επιπλέον, στην Ιταλία, πολλές χιλιάδες ψαράδες διαμαρτυρήθηκαν στη Ρώμη για την υψηλή τιμή του ντίζελ και συγκρότησαν μια 15μελή αντιπροσωπεία ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας, Λούκα Τσάια.

Τέλος, μερικές χιλιάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων τους διαδήλωσαν χτες στη Ναμούρ, την πρωτεύουσα της Βαλονίας (νότιο Βέλγιο) ενάντια στην ακρίβεια και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον υπουργό - πρόεδρο της Περιφέρειας της Βαλονίας Ρούτι Ντεμότ όπου του γνωστοποίησαν τις διεκδικήσεις τους.

ΣΟΥΔΑΝ
Ερευνες για το αεροπορικό δυστύχημα

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Τεχνικά προβλήματα και όχι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήταν, σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε χτες ο διευθυντής του αεροδρομίου της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ, οι πιθανότερες αιτίες που προκάλεσαν αργά προχτές βράδυ την πυρκαγιά σε αεροσκάφος τύπου «Airbus 310» των ΣουδανικώνΑερογραμμών με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 εκ των 217 επιβαινόντων...

Ο διευθυντής του αεροδρομίου του Χαρτούμ, Γιουσέφ Ιμπραχίμ, δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο απάντηση στην αιτία της συγκεκριμένης αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να δώσει κλιμάκιο ειδικών ελεγκτών της «Αϊρμπάς» που έφθασε ήδη στο Χαρτούμ ξεκινώντας έρευνες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πιέσεις για παραίτηση του Φουκούντα

ΤΟΚΙΟ.--

Η χτεσινή ψήφιση της πρότασης μομφής από την Ανω Βουλή κατά της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα, ήταν ένα ακόμη δείγμα των ισχυρών πιέσεων που ασκεί η αντιπολίτευση με στόχο την προκήρυξη νέων εκλογών. Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ και 105 κατά. Ωστόσο, δε φάνηκε να πτοεί τον Φουκούντα που ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβρη του 2007. Ο τελευταίος αρκέστηκε απλώς να πει πως έλαβε το μήνυμα «πολύ σοβαρά» και ότι δε σκοπεύει επί του παρόντος να παραιτηθεί...

Η δημοτικότητα του Γιασούο Φουκούντα έχει πάρει εδώ και μήνες την κατιούσα, εξαιτίας νέου νομοσχεδίου για την ασφάλιση των ηλικιωμένων και της «εξαφάνισης» των προσωπικών δεδομένων ασφάλισης εκατομμυρίων Ιαπώνων εργαζομένων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε το χρονικό όριο κράτησης υπόπτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ελάχιστη διαφορά ψήφων εγκρίθηκε, τελικά, από τους Βρετανούς βουλευτές το νομοθέτημα που προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του χρονικού ορίου κράτησης στις 42 ημέρες από τις 28 χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγοριών, καθώς πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου. Τον νέο αντι-τρομοκρατικό νόμο ψήφισαν 315 βουλευτές έναντι 306.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της ψηφοφορίας ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αναγκάστηκε να διακόψει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και να επιστρέψει στο Λονδίνο ώστε να ψηφίσει. Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο της ήττας θα προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στον πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου έχει καταγράψει ποσοστά που πλησιάζουν ιστορικά ναδίρ του και έχει υποστεί ήττες στις τοπικές εκλογές, με σημαντικότερη αναμέτρηση αυτή για τη δημαρχία του Λονδίνου.

Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν βουλευτές - τουλάχιστον 50 από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα - οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μουσουλμανικές οργανώσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία. Μάλιστα, ο Σέινιν κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση από τη Γενεύη να «αποσύρει το νομοσχέδιο ή να αναβάλει τη λήψη απόφασης γι' αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ