ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Του χάλασαν το «οικογενειακό κλίμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν στριμώχνεται το κεφάλαιο, σκαρφίζεται χίλια δύο ιδεολογήματα, προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους ότι ακόμα και η εκμετάλλευση που υφίστανται είναι προς το συμφέρον τους! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γενικού διευθυντή του Ομίλου του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού, που δεν μπόρεσε να χωνέψει το γεγονός ότι οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας στον κλάδο του Φαρμάκου στις 2 του Ιούνη, συμπεριλαμβάνοντας στην περιφρούρηση και αυτόν το χώρο δουλειάς.

Θεώρησε, λοιπόν, σκόπιμο να βγάλει μια τρισέλιδη (!) επιστολή «αυστηρώς προσωπική» προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, προσπαθώντας να εμφανίσει τον Ομιλο σαν μια επιχείρηση, στην οποία όλοι, αφεντικά και εργαζόμενοι, είναι μια οικογένεια. Κατά συνέπεια, λέει, η μάχη της απεργίας δεν ήταν μόνο ενάντια στα συμφέροντα της εργοδοσίας, αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι ταξικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο αποκλειστικά την επιχείρηση αυτή και άλλες δύο. Διαμαρτύρεται επειδή στη μάχη της περιφρούρησης, εκτός από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου, βρέθηκαν και αντιπροσωπείες ταξικών συνδικάτων από άλλους κλάδους και βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο ταξικό τους καθήκον.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου αποκαλεί με περισσή υποκρισία τους εργαζόμενους «συναδέλφους» και προειδοποιεί όσους δεν προσαρμόζονται στο «οικογενειακό κλίμα του Συνεταιρισμού», ότι αυτού του είδους οι τακτικές «επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο για αυτούς αποτέλεσμα». Και μόνο το «κήρυγμα» του εργοδότη δείχνει ότι η παρουσία των ομάδων περιφρούρησης όχι μόνο έπιασε τόπο, αλλά άνοιξε και δρόμους παρέμβασης στους εργαζόμενους, που δικαιολογημένα έχουν θορυβήσει την εργοδοσία. Αυτούς ακριβώς τους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εργοδότης, αλλά ο κόπος του θα πάει στράφι.

Τερτίπια των μονοπωλίων...

Δεν έχει τέλος η εξαπάτηση που ασκούν τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στην προσπάθειά τους - με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης - να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και να μεγεθύνουν τα προκλητικά τους κέρδη. Την ώρα, λοιπόν, που μια σειρά από επιχειρήσεις, μονοπώλια η κάθε μια στον κλάδο της, ανακοινώνουν ότι προχωράνε σε «μείωση» ή «πάγωμα» τιμών, σπεύδοντας να ...επιβεβαιώσουν την «κοινωνική ευθύνη» που τις διακρίνει (!), έχουν ήδη επιβάλει μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις είτε στα είδη για τα οποία πρόκειται να «παγώσουν» τις τιμές είτε σε δεκάδες άλλα, προκειμένου να αντισταθμίσουν ακόμα κι αυτές τις ελάχιστες απώλειες από το προσωρινό «πάγωμα» ή «μείωση» - κράχτη για τα προϊόντα που εμπορεύονται.

... και ακρίβεια

Αλλά, όπως αποδεικνύεται, ακόμα και τις μειώσεις που ανακοίνωσαν, στην πράξη δεν τις εφαρμόζουν ή τις εφαρμόζουν επιλεκτικά. Λόγου χάρη, η «Vivartia» («ΔΕΛΤΑ»), η οποία τη μείωση του 3% στην τιμή του γάλακτος την εφάρμοσε επιλεκτικά. Ετσι, σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε μόνο την τιμή του δίλιτρου και άφησε ως έχει την τιμή του λίτρου, σε κάποιες άλλες η «μείωση» δεν ήταν 3% αλλά 1,8% (από 1,65 σε 1,63 ευρώ σε μίνι μάρκετ). Και, βέβαια, δεν έχει κανείς αυταπάτες ότι ακόμα κι αν για ένα διάστημα η κάθε «Vivartia» μείωνε 3% ή 5% την τιμή του γάλακτος από τα απαράδεκτα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφώσει τις τιμές αυτό θα είχε καμιά σχέση με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αλλά και τόσο απροκάλυπτη κοροϊδία! Αλλά, τι; Σάμπως θα τους ελέγξει κανείς; Μήπως θα τους εγκαλέσει η κυβέρνηση γιατί είχαν πει 3% και έκαναν 1,8% ή καθόλου; Μονοπώλια είναι, «ελεύθερη αγορά» είν' αυτή, ό,τι θέλουν κάνουν και το σερβίρουν και για ...«κοινωνική ευαισθησία».

Διαλύουν ό,τι δεν ελέγχουν...

Αφού πρώτα επιδόθηκαν επί μακρόν σε όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού, τώρα οι διοικούντες τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) μαζί με τα στελέχη της ΔΑΚΕ και την ανοχή - αν όχι στήριξη - των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, επιχειρούν να διαλύσουν το μοναδικό από τα πέντε σωματεία του χώρου που δεν ελέγχουν!

Την επιχείρηση διάλυσης του σωματείου τους, που ιδρύθηκε το 1945, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, με την επισήμανση ότι τόσο ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος ΗΛΠΑΠ, Παν. Κανελλόπουλος, όσο και το μεγαλοστέλεχος της ΔΑΚΕ και της ΝΔ στο χώρο Χαρ. Τσιάντος, «πιέζουν φορτικά και εκβιάζουν μέλη μας να διαγραφούν, με στόχο να φιμώσουν και τελικά να καταργήσουν τη μικρή ανεξάρτητη φωνή του Συλλόγου μας». Ηδη, με τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες «εκβιαστικές διαγραφές». Σημειώνεται ότι τα τέσσερα από τα πέντε Σωματεία στο χώρο του ΗΛΠΑΠ ελέγχονται από κοινού από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και δήθεν ανεξάρτητους, με εξαίρεση τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ.

Με επιστολή τους προς τους πολιτικά αρμόδιους, τα κόμματα και τις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, ζητούν την άμεση παρέμβασή τους για να αποτραπούν τα σχέδια διάλυσης του σωματείου τους. Εξέλιξη που μπορεί και πρέπει να παρεμποδιστεί από τους εργαζόμενους, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις άθλιες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας που επιχειρεί να εξαφανίσει ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει.


Κόλπα με την Ευρωσυνθήκη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει μπει στον κόπο να λύσει την απορία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ας το κάνουμε εμείς.

Απορεί γιατί ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε τέτοια πράγματα, κ. πρώην πρωθυπουργέ, γιατί τα λόγια ...τσάμπα είναι.

Τα ίδια (όπως γράφαμε και χτες) κάνει και ο Ε. Βενιζέλος, που ζήτησε να ψηφιστεί η Συνθήκη όχι με 150, αλλά με 180 βουλευτές, ενώ γνωρίζει ότι την υπερψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κ. πρώην πρωθυπουργό ότι ουδόλως άλλαξε η «πάγια θέση» του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ τέτοιων αντιδραστικών συνθηκών ήταν και υπέρ παραμένει.

Ενθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ ήταν (αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Κ. Σημίτης), και τέτοιο παραμένει.

Οσο για την υπόθεση του δημοψηφίσματος, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι τού 'ρθει, διότι, απλούστατα, ξέρει πολύ καλά πως η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί.

Οπως ακριβώς δεν άφησε το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν κυβέρνηση. Γιατί αμφότεροι δίνουν καθημερινά με την πολιτική και τις επιλογές τους διαπιστευτήρια στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Το τελευταίο που θέλουν, είναι ο ελληνικός λαός να κληθεί να πει τη γνώμη του.

Πολύ δε περισσότερο, να συζητήσει για το περιεχόμενο κειμένων, όπως το (σχωρεμένο) «ευρωσύνταγμα» ή τώρα η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Γρηγοριάδης Κώστας

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε μιαν ωραιότατη ευκαιρία να «διαφοροποιηθεί» από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας στο ακέραιο τις πολιτικές του παρελθόντος αυτού.

Εν ολίγοις, ...για κολπάκια πρόκειται. Και θα δούμε πολλά τέτοια ακόμα. Βλέπετε, αυτή η «τέχνη» ανθίζει σε όλα τα κόμματα, που θέλουν να κρύψουν τις πραγματικές πολιτικές τους θέσεις ή να θολώσουν τα νερά.

Ακρίβεια και μονοπωλιακό κεφάλαιο

Στην αρχή, επιχείρησαν να αποδώσουν το πρόβλημα της ακρίβειας στον «εισαγόμενο πληθωρισμό». Ηταν η πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία κατέρρευσε κάτω από την πίεση των γεγονότων. Στη συνέχεια, γενικά και αφηρημένα, άρχισαν να μιλούν για «κερδοσκόπους» και για «κερδοσκοπικά κυκλώματα», χωρίς βέβαια να γίνονται πιο συγκεκριμένοι και, το κυριότερο, να μιλήσουν με ονόματα. Αλλά και τι σημαίνει «κερδοσκόποι»; Υπάρχει κεφάλαιο μή κερδοσκοπικό; Δηλαδή υπάρχει καπιταλιστής που εμπορεύεται ή παράγει χωρίς κίνητρο το κέρδος;

Στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας - με αφορμή τα 41 μέτρα (;) του υπουργείου Ανάπτυξης - επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του προβλήματος, αλλά όχι τις αιτίες... Αιτίες, οι οποίες εντοπίζονται στο γεγονός ότι σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο ανταγωνισμός είναι ελλιπής καθώς και ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αρμόδιος για θέματα αγοράς, έφερε υπό μάλης φάκελο με στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν τον υψηλό βαθμό μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας...

Αργά και βασανιστικά, και πάντα με τη συνοδεία παραμορφωτικών φακών που συνοδεύουν την αστική συνείδηση, οι πολιτικοοικονομικοί εκπρόσωποι του κατεστημένου, άρχισαν κάτι να ψελλίζουν για «επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά» και για «ολιγοπώλια». Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, αυτά είναι τα μονοπώλια. Και το θέμα είναι η σχέση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και η αφόρητη ακρίβεια που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Μονοπώλια και ακρίβεια, επομένως. Αυτό είναι το πρόβλημα που προσπάθησε να αποφύγει αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ με το ιδεολόγημα του «εισαγόμενου πληθωρισμού» και της προσέγγισης της ακρίβειας ως διεθνούς προβλήματος... Συνειδητά επιχείρησαν να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους ότι εκτός από τους λύκους του διεθνούς κεφαλαίου, που εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, υπάρχουν και οι εγχώριοι ληστές, οι οποίοι πυροδοτούν την ακρίβεια ανεβάζοντας ανεξέλεγκτα τις τιμές. Προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι η ακρίβεια έχει στενή, στενότατη, σχέση με την κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Οταν το ΚΚΕ, στις αναλύσεις του, υποστήριζε ότι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα έχει περάσει στη μονοπωλιακή του φάση, ότι κυριαρχεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι απολογητές της αστικής τάξης παρίσταναν τον ανήξερο. Και να που ορισμένοι από αυτούς σήμερα, εν έτει 2008... ανακάλυψαν την ύπαρξη των μονοπωλίων.

Είναι, όμως, πέρα για πέρα υποκριτές. Το σύνολο των πολιτικών τους, όλα αυτά τα χρόνια, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα φορολογικά και «αναπτυξιακά» προνόμια που παραχωρούν στις επιχειρήσεις, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, το «άνοιγμα» των αγορών, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ενισχύουν πρώτα και κύρια τους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι εδραιώνουν την κυριαρχία τους. Και ενώ αυτή είναι η βασική τους πολιτική επιδίωξη, με αφορμή το πρόβλημα της ακρίβειας, ορισμένοι εξ αυτών τη συνδέουν με τα «ολιγοπώλια»... Στο διά ταύτα όμως, απαιτούν... εμβάθυνση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, πιο τολμηρό άνοιγμα των αγορών, νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πολιτικές επιλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων, οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι φανερώνεται και ο ρόλος τους, επειδή «κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη». Είναι καιρός ο λαός από την πείρα του να αντιληφθεί την κοροϊδία και να τους απορρίψει.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ