ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
Καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Ξεκίνησε χτες στη Βουλή και συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «μαύρο χρήμα», στο οποίο έχει εισαχθεί και η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ
  • Αντώνης Σκυλλάκος: Αυτό που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ εσείς το κάνετε νόμο

Με σαφή στόχο να «απομακρύνουν» την πολιτική συζήτηση από την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την επανασύσταση της επιτροπής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος, αλλά και της τροπολογίας που αφορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ κοντραρίστηκαν χτες στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεσή τους περιστράφηκε γύρω από το θέμα του απερχόμενου προέδρου Γ. Ζορμπά. Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ νομιμοποιεί και τυπικά τις πρακτικές που ακολουθούν επί 10ετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τόσο τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής της επιτροπής μπορεί να οριστεί εν ενεργεία δικαστικός, όσο και την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι νέοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα προσλαμβάνονται με 7μηνη σύμβαση, ενώ για την προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, η συζήτηση που επακολούθησε για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων ήταν αποκαλυπτική για τις πολιτικές προθέσεις.

Στην ουσία των θεμάτων που θίγουν οι ρυθμίσεις εστίασε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί αντισυνταγματικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Για την τροπολογία, με βάση την οποία καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε πως «υπάρχει σαφής παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος», μια και «καταργεί η κυβέρνηση Συλλογικές Συμβάσεις και κανονισμούς», αναρωτώμενος αν «θα επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και πέρα από τις ΔΕΚΟ». Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «είναι αντεργατική η συγκεκριμένη τροπολογία» και «είμαστε εντελώς αντίθετοι». Υπενθύμισε, πάντως, ότι «εφαρμόζονταν πρακτικές που παρέκαμπταν το Σύνταγμα και στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Οι ΔΕΚΟ είχαν γεμίσει με υπεργολαβίες και συμβασιούχους», σχολιάζοντας ότι «αυτό που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ εσείς το κάνετε νόμο». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος καυτηρίασε, για μια ακόμη φορά, την πρακτική της εισαγωγής άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια.

Αναβαθμίζετε την ...αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Οσον αφορά στη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εν ενεργεία δικαστικός μπορεί να είναι πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, θύμισε ότι «με την τροποποίηση του Συντάγματος του 2001 απαγορεύτηκε στους δικαστές να μετέχουν σε επιτροπές. Από την άποψη αυτή παραβιάζεται πράγματι το άρθρο 89 του Συντάγματος». «Γιατί αυτή η φασαρία;» αναρωτήθηκε όμως ρητορικά. Οπως είπε - απευθυνόμενος στην κυβέρνηση - «θέλετε να αποπέμψετε τον Ζορμπά. Ομως το νομοσχέδιο θα το φέρνατε έτσι κι αλλιώς, θα το έφερνε και το ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλετε να αναβαθμίσετε την ...αντιτρομοκρατική νομοθεσία». Οπως τόνισε, η ουσία του προτεινόμενου νόμου όπως και ο βασικός λόγος για τον οποίο αντίκειται στο Σύνταγμα είναι το ότι θίγονται τα ατομικά δικαιώματα, αφού «θα μπορεί ο υπουργός να δημεύει περιουσίες και λογαριασμούς, όταν πιθανολογείτε ότι υπάρχει χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων». Επισήμανε ότι έχει τη σημασία της και η υπόθεση Ζορμπά όπως και η υπόθεση των σκανδάλων, όμως «τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων είναι πιο πάνω από αυτά».

Την ...«προστασία του φορολογούμενου» επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να δικαιολογήσει την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής της. Οπως είπε, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά «για λόγους γενικότερου οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος». Επίσης, ανέφερε ότι στηρίζεται σε οδηγία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ως προς το σκέλος που αφορά στην προσφυγή στη διαιτησία, λέγοντας πως η προσφυγή στη διαιτησία έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που αποδέχονται τη διαδικασία και οι δύο πλευρές. Οσον αφορά στο θέμα του διορισμού εν ενεργεία δικαστικών στις ανεξάρτητες αρχές, ο υπουργός υποστήριξε ότι στο Σύνταγμα προβλέπεται ο κατ' εξαίρεση διορισμός.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, εστίασε στη διαδικασία για την ψήφισή της, μιλώντας για αντισυνταγματική μεθόδευση. Πρόσθεσε ότι «καταργεί το εργατικό δίκαιο» και «ανοίγει μέτωπο με τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζοντάς τη «θεσμικό σκάνδαλο». Οσον αφορά στο θέμα των εν ενεργεία δικαστικών επισήμανε ότι υπάρχει μεθόδευση «για την εκπαραθύρωση Ζορμπά», επειδή «δεν αντέχει τις έρευνές του». Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός, καθώς και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενορχηστρωμένη συκοφαντική εκστρατεία
  • Προκειμένου να περάσει την αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ καταφεύγει στη συκοφαντία και τα τερατώδη ψέματα, στο διαίρει και βασίλευε και την αδιαλλαξία
  • «Σικέ» η αντικατάσταση του Γ. Μανώλη

Τα δοκιμασμένα όπλα της συκοφαντίας, του διαίρει και βασίλευε και της αδιαλλαξίας χρησιμοποιεί ξανά η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει την αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ. Συμπληρωματικά, στήθηκε και διογκώθηκε η ιστορία με την αντικατάσταση του Γ. Μανώλη αποσκοπώντας στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα όπως ότι οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ φταίνε για ...τα ελλείμματα, ότι είναι προνομιούχοι με «υψηλές αποδοχές» και δικαιώματα, επιχειρώντας να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους εργαζόμενους των 700 ευρώ!

Επικεφαλής της εκστρατείας αυτής έχει αναλάβει ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο για να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αρχικά, κατηγόρησε τους εργαζόμενους για τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, στη συνέχεια μίλησε για «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η τροπολογία δεν καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά αποκαθιστούν την ισορροπία, γιατί τώρα μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλει ...το γενικό συμφέρον! «Εχουμε καταθέσει μια τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία κάθε άλλο παρά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, αποκαθιστά την ισορροπία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι δεν μπορούν πλέον οι προσφυγές στη διαιτησία να γίνονται μόνο από τη μία πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επίσης, σε δηλώσεις στον «Ελεύθερο Τύπο» προσπάθησε να οξύνει τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ των εργαζομένων: «Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δε γίνεται να έχουν διαφορετικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο», δήλωσε αγανακτισμένος...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε από τη μια τους εργαζόμενους στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και από την άλλη τους Ελληνες φορολογούμενους: «Νομίζω δε θα βρεθεί κανείς Ελληνας πολίτης, κανείς Ελληνας φορολογούμενος ο οποίος δε θα δείξει κατανόηση ότι σε ελλειμματικές εταιρείες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση εξισορροπητική, ώστε οι αυξήσεις οι οποίες δίδονται να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα αυτών των ΔΕΚΟ. Γιατί τα ελλείμματα αυτών των ΔΕΚΟ τα χρηματοδοτούν, σε τελευταία ανάλυση, οι Ελληνες φορολογούμενοι από το υστέρημά τους», αποφάνθηκε, επιχειρώντας να βγάλει λάδι τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις που φόρτωσαν με ελλείμματα τις πρώην ΔΕΚΟ χάριν των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Θέ(α)μα με τον Γ. Μανώλη

Την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε θέμα με την αντικατάσταση του βουλευτή Γ. Μανώλη από το θερινό τμήμα της Βουλής. Προκειμένου να προστατεύσει τον «χρήσιμο» βουλευτή, που είχε εκφράσει την... αντίθεσή του στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην αντικατάστασή του, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση και από την αυτογελιοποίηση. Ο ίδιος βέβαια διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να καταψηφίσει την τροπολογία και απλά θα εξέφραζε τη διαφωνία του, δίχως κανένα πρακτικό «διά ταύτα». Ανέφερε μάλιστα ότι συμφώνησε ο ίδιος στην αντικατάστασή του όταν τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη του είπαν ότι είναι «συνήθης πρακτική να αντικαθίστανται οι βουλευτές που έχουν διαφωνίες». Επί της ουσίας, η διαφωνία του, όπως δήλωσε στον «Real Fm», έγκειται στο ότι με την τροπολογία καταργείται ένας «θεσμός κοινωνικής συνεννόησης και εκτόνωσης κρίσεων...».

Ο Ευ. Αντώναρος επανέλαβε ότι είναι μια συνήθης πρακτική η αντικατάσταση βουλευτών, η οποία, πρόσθεσε με νόημα, γίνεται με πλήρη γνώση των βουλευτών που αντικαθίστανται.

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να αναλάβει υπό την προστασία τον Γ. Μανώλη αρπάζοντας την ευκαιρία να παίξει στο παιχνίδι των εντυπώσεων. «Η αντικατάσταση του κ. Μανώλη είναι μια νόθευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα πολιτικό ζήτημα, γιατί ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι δεν περνάει αυτός ο νόμος, δεν περνάει αυτή η τροπολογία». Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά του βουλευτή λέγοντας ότι οι βουλευτές που περιφέρονται στα ΜΜΕ και κάνουν δηλώσεις «κρίνονται από την ψήφο τους στη Βουλή, όχι από τις δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Αλληλεγγύη στην Ρεμέδιος Γκαρσία

Associated Press

Διευρύνεται το κίνημα αλληλεγγύης στην αγωνίστρια διεθνίστρια από την Ισπανία Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ τόσο στη χώρα της όσο και διεθνώς, που μετά τη σύλληψή της το περασμένο Σάββατο βρίσκεται ελεύθερη υπό περιορισμό και χρηματική εγγύηση που πρέπει να καταβάλει έως το Σάββατο προκειμένου να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Θυμίζουμε ότι αρχικά κατηγορήθηκε ως μέλος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC -EP) και στη συνέχεια ως συνεργάτης. Ολα αυτά συνάγονται, υποτίθεται, από τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση των κομπιούτερ του δολοφονημένου ηγετικού στελέχους του αντάρτικου Ραούλ Ρέγιες, μετά από εισβολή Κολομβιανών και Αμερικανών στρατιωτών στο Εκουαδόρ τον περασμένο Μάρτη. Είναι βεβαίως γνωστό ότι αυτά τα υποτιθέμενα στοιχεία που παρουσιάζει η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας κρίνονται για την αξιοπιστία τους. Η συγκεκριμένη αγωνίστρια γνωστή για τη διεθνιστική της δράση, μέσα από το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας, μπήκε στο στόχαστρο του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού νόμου», αφού οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν κατατάξει το αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ηδη, στην Ισπανία έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός για τη στήριξη της Ρεμέδιος Γκαρσία, ώστε να καταβάλει το χρηματικό ποσό της εγγύησης έως το Σάββατο.

Ταυτόχρονα, παρέμβαση στην Ευρωβουλή έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚ Ισπανίας και της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας (εκ μέρους της ομάδας GUE -NGL) Βίλι Μέιερ, που ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της αγωνίστριας χωρίς όρους και απαίτησε από την ισπανική κυβέρνηση να μην ευθυγραμμίζεται με την αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε της Κολομβίας.

Την αλληλεγγύη τους στην Ρ. Γκαρσία, έχουν εκφράσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και στη χώρα μας το ΚΚΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στόχος η διεύρυνση και η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του

Συνάντηση της προέδρου του ΠΣΕ με αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ

Συνέχισε χτες το πρόγραμμά της στη χώρα μας η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και του Βραζιλιάνικου Κέντρου για την Αλληλεγγύη των Λαών και την Πάλη για την Ειρήνη (CEBRAPAZ), Σοκόρο Γκόμεζ, την οποία συνοδεύει ο Ρούμπενς Ντίνις, μέλος του προεδρείου του CEBRAPAZ και στέλεχος του ΚΚ Βραζιλίας.

Χτες το πρωί η αντιπροσωπεία του βραζιλιάνικου κινήματος ειρήνης επισκέφθηκε το μνημείο του Πολυτεχνείου, όπου έγινε αναφορά στην ιστορία και στη σημασία των γεγονότων του Πολυτεχνείου για το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Το απόγευμα, η Σοκόρο Γκόμεζ και ο Ρούμπενς Ντίνις είχαν συνάντηση με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Αγάπιος Παπανεοφύτου και Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδροι της ΕΕΔΥΕ, και ο επίτιμος δήμαρχος της Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής.

Στη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές επαναβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις των δύο οργανώσεων αλλά και οι κοινές δραστηριότητες, που έχουν δύο στόχους: Την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και φυσιογνωμίας του ΠΣΕ και τη διεύρυνσή του με νέες οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. Οπως αναφέρθηκε, ζωντανό παράδειγμα αυτών των προσπαθειών ήταν και το Συνέδριο του ΠΣΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στην επικείμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ στις 9-10 του Σεπτέμβρη στη Λισαβόνα, όπου θα καθοριστεί και η παραπέρα δράση του ΠΣΕ στους εξής άξονες: Στην επέτειο των 60 χρόνων της ίδρυσης του ΝΑΤΟ (2009) και των 10 χρόνων από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην πάλη ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις που στήνουν οι ιμπεριαλιστές για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, καθώς και στο ζήτημα των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, αλλά και στα 50χρονα της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ΕΕΔΥΕ στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ από τους Βραζιλιάνους ειρηνιστές επισημάνθηκε το θέμα της επανασύστασης του 4ου Ναυτικού Στόλου των ΗΠΑ στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ