ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ
Στο στόχαστρο η εργατική τάξη, συνολικά οι λαοί

Εντός των ορίων που θέτει το δίπολο «ανταγωνιστικότερη Ευρώπη» (δηλαδή φτηνότεροι εργάτες) και «να μετέχουμε με όρους ΟΗΕ στο πλιάτσικο - πόλεμο» κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις

Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία
Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία
Ταγμένοι στην εφαρμογή των πιο σκληρών, αντιλαϊκών πολιτικών εμφανίστηκαν χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Κώστας Σημίτης πρόεδρος για το επόμενο εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του μέσα από την καταλήστευση λαών - πλουτοπαραγωγικών πηγών και η παραπέρα συμπίεση - μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης αναδείχτηκαν από τη συνέντευξη σαν ο άξονας των προωθούμενων πολιτικών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ως προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας: Την ολοκλήρωση της διεύρυνσης με την υποδοχή και νέων χωρών στην ΕΕ. Την παραπέρα προώθηση των αντεργατικών πολιτικών που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της Λισαβόνας για να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ΕΕ. Την αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης και την «ενσωμάτωση» όσων μεταναστών ζουν σήμερα στην ΕΕ. Την ολοκλήρωση του σχεδίου Συντάγματος της ΕΕ. Και την επίτευξη κοινής πολιτικής εξωτερικών και άμυνας, μπροστά σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα Βαλκάνια, το Ιράκ και η Μέση Ανατολή.

Ειδικά για το Ιράκ, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ομως φρόντισε να «κρυφτεί» πίσω από τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας που όρισε ο Οργανισμός (έλεγχος του οπλοστασίου του Ιράκ). Μετά και αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, το ΣΑ θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα και θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Παρέκαμψε δηλαδή τις πολεμικές ετοιμασίες των ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς και ότι η Ελλάδα ήδη μετέχει σ' αυτό τον πόλεμο και προέταξε ως στόχο της Ελληνικής Προεδρίας σε αυτό το ζήτημα την επίτευξη κοινής θέσης των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο «πρόβλημα Ιράκ». Προφανώς, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους ανησυχούν. Πάντως ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δε θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί κοινή θέση επί ορισμένων ζητημάτων».

Για την Κύπρο επέμεινε στις διαπραγματεύσεις με βάση το «σχέδιο Ανάν», που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Επέρριψε δε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο επί του «σχεδίου».

Για την παραπέρα διεύρυνση της ΕΕ είπε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να γίνουν δεκτές, αρκεί να εκπληρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις (κοινωνικές και οικονομικές) που φυσικά θέτουν οι Βρυξέλλες. Ηταν αρνητικός στο να θεσπιστεί και δείκτης ανεργίας για κάθε χώρα (δίπλα σε άλλους ήδη θεσπισμένους δείκτες με τους οποίους μετριέται η «ανταγωνιστικότητα»).

Από την πλευρά του, ο Ρ. Πρόντι έκανε σαφές ότι η Κομισιόν θα πιέσει τα μέλη της ΕΕ για να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και με στόχο - όπως είπε - το 2010 η ΕΕ να είναι η ισχυρότερη και ανταγωνιστικότερη - με όρους «ελεύθερης αγοράς» - οικονομία του πλανήτη. Προέταξε την ανάγκη για μια κοινή εξωτερική πολιτική των μελών της ΕΕ. Για το Ιράκ, είπε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Οτι η ΕΕ μπορεί να τον αποτρέψει μέσω μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και της κοινής θέσης των κρατών - μελών. Πάντως περισσότερο ευθύς από τον Ελληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε ότι στην Κομισιόν έχουν ετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης των παρεπομένων ενός πολέμου, συν κονδύλια για να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις συνέπειες, όπως περίθαλψη προσφύγων (αναμένονται εκατομμύρια).

Σε άλλο επίπεδο είπε πως μακροπρόθεσμα όλες οι χώρες της Βαλκανικής είναι μέρος της ΕΕ, αλλά χρειάζεται να «δουλέψουν σκληρά», η δε ένταξή τους θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά πάντα με βάση τους κανόνες που ορίζει το Διευθυντήριο. Ηταν ξεκάθαρος σε αυτό. Για την Τουρκία αποσαφήνισε ότι δε θεωρείται βαλκανική χώρα και ότι δεν υπάρχουν για αυτήν νεότερα, παρά όσα αποφασίστηκαν πρόσφατα στην Κοπεγχάγη. Σε αυτό το σημείο, ο Κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι κατά βάση μια ένωση ευρωπαϊκών κρατών και υπάρχουν βέβαια άλλες χώρες, με τις οποίες η ΕΕ μπορεί να αναπτύσσει στενές σχέσεις.

Στο τούνελ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Η υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και εναρμόνιση προς τα κάτω των ασφαλιστικών συστημάτων, αναδεικνύεται σε κεντρική επιδίωξη και της Ελληνικής Προεδρίας. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όπως υποστήριξε χτες στο Ζάππειο ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, χρειάζεται η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση.

Στα πλαίσια αυτά οι προτεραιότητες που δίνει η Ελληνική Προεδρία μεταξύ άλλων είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και η ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές. Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον λόγια και επικεντρώνει τη δράση της στην: «Προώθηση πολιτικών ενεργού γήρανσης (!) μέσω και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου»... Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμούς δηλώνει ότι η Ελληνική Προεδρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερα χρόνια.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να διαθέτουν «περισσότερο ειδικευμένο δυναμικό», το οποίο με μεγαλύτερη ετοιμότητα θα «λαμβάνει πρωτοβουλίες» και θα «αντιμετωπίζει τις αλλαγές». Θα είναι δηλαδή ένα δυναμικό διαθέσιμο να υποκύψει στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αποδυναμωμένο από κάθε εργατικό δικαίωμα.

Στο νομοθετικό τομέα η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση πρότασης οδηγίας για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων ανάγεται σε κεντρικό θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας περί «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», αλλά και ότι η κυβέρνηση θα σύρει το κάρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέχρι το τέλος. Επιπλέον στις πρωτοβουλίες της εντάσσεται και ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιαγροτικό προπέτασμα...

Το μερίδιο της κυβερνητικής επικοινωνιακής κοροϊδίας προς τους Ελληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, ανέλαβε να καλύψει χτες ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος, εντελώς ανάλαφρα... ανακοίνωσε πως συζήτησε τα θέματα που καλείται να φέρει σε πέρας η ελληνική προεδρεία στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, καθώς και της διατροφικής ασφάλειας.

Πρόκειται για τις προσχεδιασμένες αντιαγροτικές και καταστροφικές προτάσεις της ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και για τη μεσογειακή αλιεία. Θα ακολουθήσουν και οι επικείμενες «τσουχτερές» προτάσεις για προϊόντα όπως ο καπνός, το λάδι, το βαμβάκι και η ζάχαρη. Οσο για το Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 12 με 14 Μάη στην Κέρκυρα, το θέμα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας, θα είναι τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Καλά κρασιά, δηλαδή...

Διαβεβαιώσεις Τσοχατζόπουλου

Τις διαβεβαιώσεις του ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα της επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, έδωσε, διαδοχικά στους Επιτρόπους της ΕΕ ο υπουργός Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, κατά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας και Μεταφορών Loyola de Palacio, συζήτησαν για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού (κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου) τη συνεργασία με τρίτες χώρες (Μεσογειακές, χώρες συνεργασίας REM, σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, υπογραφή από Ρωσία του «Χάρτη Ενέργειας»), την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, στη συνάντηση με τον Επίτροπο Ερευνας Philippe Busquin, συζήτησαν την αύξηση στο 3% του ποσοστού του προϋπολογισμού των κονδυλίων που διατίθενται για την Ερευνα, τη συνεργασία στο χώρο της έρευνας με τις χώρες των Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το υπό ίδρυση Τεχνολογικό Πάρκο της Θράκης, εξετάζεται να παραδοθεί στα χέρια κολοσσών του τομέα, διότι οι τελευταίο διαβλέπουν τεράστια κερδοφορία από την εξαγωγή τεχνολογίας στις παραπάνω χώρες.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Παρών» στις ευρωφιέστες

Το δικό του «παρών» στις ευρωφιέστες έδωσε ο Κ. Καραμανλής, πλειοδοτώντας και ομνύοντας στο ευρωπαϊκό όραμα (των πολυεθνικών) και αναγορεύοντας την Ελληνική Προεδρία σε «εθνικό στόχο». Σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού χαιρέτισε την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας τόνισε ότι «είμαστε σταθερά παρόντες σε κάθε εθνική προσπάθεια, σε κάθε μεγάλο εθνικό στόχο, με μόνη έγνοια τη μέγιστη προσφορά».

Από τη θέση αυτή υπέδειξε στην κυβέρνηση, επειδή «βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο θεσμός της εκ περιτροπής Προεδρίας της ΕΕ αμφισβητείται», να αξιοποιήσει την ευκαιρία, για να δείξει «πως ακόμη και τα μικρότερα κράτη έχουν καινοτόμες ιδέες και είναι σε θέση να υλοποιούν εποικοδομητικές πρωτοβουλίες». Ως κόμμα δεσμεύτηκε να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις «στην ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας, στην προώθηση των συμφερόντων μας, στην προσφορά της χώρας μας στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα». Ευχήθηκε, ακόμα, «μαζί με την πραγματική σύγκλιση, θα πρέπει οι βαλκανικές χώρες να βρουν το δρόμο τους για την ευρωπαϊκή οικογένεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ