Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ
Στο στόχαστρο η εργατική τάξη, συνολικά οι λαοί

Εντός των ορίων που θέτει το δίπολο «ανταγωνιστικότερη Ευρώπη» (δηλαδή φτηνότεροι εργάτες) και «να μετέχουμε με όρους ΟΗΕ στο πλιάτσικο - πόλεμο» κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις

Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία
Η καθιερωμένη... οικογενειακή φωτογραφία
Ταγμένοι στην εφαρμογή των πιο σκληρών, αντιλαϊκών πολιτικών εμφανίστηκαν χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Κώστας Σημίτης πρόεδρος για το επόμενο εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του μέσα από την καταλήστευση λαών - πλουτοπαραγωγικών πηγών και η παραπέρα συμπίεση - μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης αναδείχτηκαν από τη συνέντευξη σαν ο άξονας των προωθούμενων πολιτικών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ως προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας: Την ολοκλήρωση της διεύρυνσης με την υποδοχή και νέων χωρών στην ΕΕ. Την παραπέρα προώθηση των αντεργατικών πολιτικών που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της Λισαβόνας για να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ΕΕ. Την αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης και την «ενσωμάτωση» όσων μεταναστών ζουν σήμερα στην ΕΕ. Την ολοκλήρωση του σχεδίου Συντάγματος της ΕΕ. Και την επίτευξη κοινής πολιτικής εξωτερικών και άμυνας, μπροστά σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα Βαλκάνια, το Ιράκ και η Μέση Ανατολή.

Ειδικά για το Ιράκ, υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ομως φρόντισε να «κρυφτεί» πίσω από τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας που όρισε ο Οργανισμός (έλεγχος του οπλοστασίου του Ιράκ). Μετά και αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, το ΣΑ θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα και θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Παρέκαμψε δηλαδή τις πολεμικές ετοιμασίες των ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς και ότι η Ελλάδα ήδη μετέχει σ' αυτό τον πόλεμο και προέταξε ως στόχο της Ελληνικής Προεδρίας σε αυτό το ζήτημα την επίτευξη κοινής θέσης των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο «πρόβλημα Ιράκ». Προφανώς, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους ανησυχούν. Πάντως ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δε θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί κοινή θέση επί ορισμένων ζητημάτων».

Για την Κύπρο επέμεινε στις διαπραγματεύσεις με βάση το «σχέδιο Ανάν», που στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Επέρριψε δε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο επί του «σχεδίου».

Για την παραπέρα διεύρυνση της ΕΕ είπε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να γίνουν δεκτές, αρκεί να εκπληρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις (κοινωνικές και οικονομικές) που φυσικά θέτουν οι Βρυξέλλες. Ηταν αρνητικός στο να θεσπιστεί και δείκτης ανεργίας για κάθε χώρα (δίπλα σε άλλους ήδη θεσπισμένους δείκτες με τους οποίους μετριέται η «ανταγωνιστικότητα»).

Από την πλευρά του, ο Ρ. Πρόντι έκανε σαφές ότι η Κομισιόν θα πιέσει τα μέλη της ΕΕ για να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και με στόχο - όπως είπε - το 2010 η ΕΕ να είναι η ισχυρότερη και ανταγωνιστικότερη - με όρους «ελεύθερης αγοράς» - οικονομία του πλανήτη. Προέταξε την ανάγκη για μια κοινή εξωτερική πολιτική των μελών της ΕΕ. Για το Ιράκ, είπε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Οτι η ΕΕ μπορεί να τον αποτρέψει μέσω μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και της κοινής θέσης των κρατών - μελών. Πάντως περισσότερο ευθύς από τον Ελληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε ότι στην Κομισιόν έχουν ετοιμάσει σχέδια αντιμετώπισης των παρεπομένων ενός πολέμου, συν κονδύλια για να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις συνέπειες, όπως περίθαλψη προσφύγων (αναμένονται εκατομμύρια).

Σε άλλο επίπεδο είπε πως μακροπρόθεσμα όλες οι χώρες της Βαλκανικής είναι μέρος της ΕΕ, αλλά χρειάζεται να «δουλέψουν σκληρά», η δε ένταξή τους θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά πάντα με βάση τους κανόνες που ορίζει το Διευθυντήριο. Ηταν ξεκάθαρος σε αυτό. Για την Τουρκία αποσαφήνισε ότι δε θεωρείται βαλκανική χώρα και ότι δεν υπάρχουν για αυτήν νεότερα, παρά όσα αποφασίστηκαν πρόσφατα στην Κοπεγχάγη. Σε αυτό το σημείο, ο Κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι κατά βάση μια ένωση ευρωπαϊκών κρατών και υπάρχουν βέβαια άλλες χώρες, με τις οποίες η ΕΕ μπορεί να αναπτύσσει στενές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ