Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραδιενεργό καθαρτήριο η Σούδα

Καθαρίζονται άρματα και όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε περιοχές που ρίχτηκαν βλήματα απεμλπουτισμένου ουρανίου, τα δε απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα

H Κρήτη και ιδιαίτερα η Σούδα, εκτός από βασικό ορμητήριο θανάτου και βάση ανεφοδιασμού της πολεμικής μηχανής των Αμερικανών, ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ, έχει μετατραπεί και σε χώρο υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων και μέσων που χρησιμοποιήθηκαν σε περιοχές όπου έγινε χρήση όπλων απεμλπουτισμένου ουρανίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δε στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθούν από στρατιωτικές πηγές, στο λιμάνι της Σούδας, όπου φθάνουν καθημερινά αεροπλανοφόρα, πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αρματαγωγά κ.ά., πραγματοποιείται και το πλύσιμο των πολεμικών αμερικανοΝΑΤΟικών μηχανών και αρμάτων μάχης με αποτέλεσμα τα απόβλητα να ρίχνονται στη θάλασσα.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, τα άρματα μάχης που μεταφέρονται στη Σούδα έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, σε περιοχές όπου έγινε χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, με συνέπεια τα όποια απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα να προκαλούν ραδιενεργό ρύπανση της περιοχής. Αυτό γεννά σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του τοπικού πληθυσμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, ο λαός της οποίας θα πρέπει άμεσα με τους αγώνες του να βάλει φραγμό σε αυτή την εξέλιξη.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, όχι μόνο γιατί έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, αλλά και γιατί παρέχει κάθε είδους εξυπηρέτηση στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών, υποθηκεύοντας την υγεία και το μέλλον του ελληνικού λαού.

Μεγάλη κινητικότητα στη Σούδα

Η προσέλευση αμερικανικών πλοίων στο λιμάνι της Σούδας συνεχώς αυξάνεται και αναμένεται να ενταθεί κι άλλο τις επόμενες μέρες.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα η ολλανδική φρεγάτα «Witte de With», στις 13 του μηνός η τούρκικη «DSG» και η αμερικανική «Mitser». Στις 14 Γενάρη το τούρκικο «EGE» και στις 19 η γερμανική φρεγάτα «Φράιμπουργκ» και το αμερικανικό «Cape Jonson». Επίσης στις 20 του μήνα αναμένεται να καταφθάσει και το δεξαμενόπλοιο «Lasalle», στις 24 το «Kanawha» και στις 28 η αμερικανική φρεγάτα «Oscar Austin».

Στη βάση της Σούδας βρίσκεται ήδη, από την Τετάρτη, το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Σαν Ζουάν», πρόκειται να τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα στην Ανατ. Μεσόγειο. Γι' αυτό το λόγο χρειάστηκε να ελλιμενιστεί στη Σούδα, όπου θα ανεφοδιαστεί με νερό και τρόφιμα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα, ταχύτερα και βαριά εξοπλισμένα, με πυραύλους επιφάνειας «Τόμαχοκ», πυρηνοκίνητα υποβρύχια των Αμερικανών, και με πλήρωμα 200 ναυτών.

Το υποβρύχιο που φυλάσσεται από Αμερικανούς πεζοναύτες, με εντολή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, δεν έδεσε στην κεντρική προβλήτα της βάσης αλλά σε άλλη απομακρυσμένη προβλήτα, εκεί όπου δένουν και τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα.

Την Τετάρτη επίσης, στη βάση έφτασε και το αμερικανικό πολεμικό σκάφος «Χεμινγουέη» μαζί με τη γερμανική φρεγάτα «Ούσμπουργκ» και 200 Γερμανούς ναύτες και αξιωματικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη βάση της Σούδας, όπου συνεχίζει να δέχεται αμερικανικά αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, έχουν μεταφερθεί και νέες εξαιρετικά ευαίσθητες κεραίες επικοινωνιών με σκοπό την ενίσχυση της εμβέλειας των αντίστοιχων συστημάτων πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ