Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τούνελ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Η υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και εναρμόνιση προς τα κάτω των ασφαλιστικών συστημάτων, αναδεικνύεται σε κεντρική επιδίωξη και της Ελληνικής Προεδρίας. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όπως υποστήριξε χτες στο Ζάππειο ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, χρειάζεται η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση.

Στα πλαίσια αυτά οι προτεραιότητες που δίνει η Ελληνική Προεδρία μεταξύ άλλων είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και η ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές. Η κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον λόγια και επικεντρώνει τη δράση της στην: «Προώθηση πολιτικών ενεργού γήρανσης (!) μέσω και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου»... Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμούς δηλώνει ότι η Ελληνική Προεδρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερα χρόνια.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα να διαθέτουν «περισσότερο ειδικευμένο δυναμικό», το οποίο με μεγαλύτερη ετοιμότητα θα «λαμβάνει πρωτοβουλίες» και θα «αντιμετωπίζει τις αλλαγές». Θα είναι δηλαδή ένα δυναμικό διαθέσιμο να υποκύψει στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αποδυναμωμένο από κάθε εργατικό δικαίωμα.

Στο νομοθετικό τομέα η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση πρότασης οδηγίας για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων ανάγεται σε κεντρικό θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας περί «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», αλλά και ότι η κυβέρνηση θα σύρει το κάρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέχρι το τέλος. Επιπλέον στις πρωτοβουλίες της εντάσσεται και ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ