Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Στενάζει» από τις ελλείψεις και τα προβλήματα

Συζητώντας με τους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νίκαιας
Συζητώντας με τους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νίκαιας
Δεύτερος σταθμός το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, που, παρ' όλο που έχει επιλεγεί ως ένα από τα πολυδιαφημισμένα Ολυμπιακά Νοσοκομεία, «στενάζει» από τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Η Αλ. Παπαρήγα και το κλιμάκιο των στελεχών περιόδευσαν στα περισσότερα τμήματα και τους νοσηλευτικούς θαλάμους του νοσοκομείου και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων, τη διοίκηση του νοσοκομείου και ασθενείς και επισκέπτες.

Τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς και το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων του νοσοκομείου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όπως επισήμανε το σωματείο των εργαζομένων. Θάλαμοι παραμένουν κλειστοί από το σεισμό του 1999, την ώρα που δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους των τμημάτων, ενώ άλλοι - οι... πιο τυχεροί - νοσηλεύονται σε θαλάμους των οκτώ ατόμων, χωρίς τουαλέτα. Εκρηκτικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού, αφού δεν καλύπτονται ούτε καν οι θέσεις που προέβλεπε ο Οργανισμός του νοσοκομείου του 1986. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου πρακτικές αδερφές, με εκπαίδευση Δημοτικού, κρατούν βάρδια 60 ατόμων, αλλά και στους τραπεζοκόμους. Ταυτόχρονα, τα χρέη του νοσοκομείου συσσωρεύονται καθημερινά, δημιουργώντας, πέραν των άλλων, προβλήματα και στις προμήθειες των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία του.

Διάδρομοι γεμάτοι ράντζα...
Διάδρομοι γεμάτοι ράντζα...
Η αγανάκτηση εκδηλωνόταν σε κάθε βήμα. Από τους ασθενείς που διαμαρτύρονταν: «Ελάτε να δείτε τα χάλια μας. Είμαι από χτες στο ράντζο, στο διάδρομο, μπροστά ακριβώς από την τουαλέτα. Το προσωπικό "σκίζεται" αλλά τι να πρωτοπρολάβει;», στους εργαζόμενους που τόνιζαν: «Χρειαζόμαστε προσωπικό για να λειτουργήσουμε και όχι έργα βιτρίνας και σουίτες για τους λίγους».

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στο αμφιθέατρο, όπου και έγινε γόνιμος διάλογος πάνω στα ζητήματα της Υγείας, της Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων και τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτά.

Ερχονται νέα πιο άγρια μέτρα

«Δεν τελειώσαμε ούτε με την Ασφάλιση, ούτε με τις εργασιακές σχέσεις, έρχονται μέτρα φοβερά, κυρίως στον τομέα της Υγείας», επισήμανε, ανοίγοντας τη συζήτηση, η Αλ. Παπαρήγα.

Η κυβέρνηση, επισήμανε, κλείνει σιγά σιγά τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία, τα χρέη και τα ελλείμματα αυξάνονται και η όξυνση αυτών των προβλημάτων θα οδηγήσει σε κρίση. Η έννοια της κρατικής Υγείας δε θα καταργηθεί, αφού αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά θα είναι ευτελής και πολύ υποβαθμισμένη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι υπόλοιποι θα βάζουν το χέρι στην τσέπη.

«Και με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την Υγεία ο τομέας της Υγείας λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, με βάση τα κέρδη και τις ζημιές, πληρώνεις - παίρνεις. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ασθενής δε λέγεται πια ασθενής, αλλά πελάτης, σαν να πρόκειται για οποιαδήποτε αγοραπωλησία. Εδώ, εισάγεται η έννοια της καθαρής αγοραπωλησίας και τυπικά, και κάτω απ' το όνομα της κρατικής Υγείας συγκαλύπτεται η πιο άγρια εμπορευματοποίηση».

Και έρχονται, συνέχισε, και χειρότερα, αφού προωθούν την αποδέσμευση της σύνταξης και Υγείας από την εργασία, την ταξική κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων, όπου θα υπάρχουν κάποια - λίγα - πρότυπα και τα άλλα θα είναι υποβαθμισμένα.

Χρειάζεται συνολικός αγώνας κόντρα σε αυτή την πολιτική

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα προβλήματα κατά οδό, κατά γειτονιά, κατά πολυκατοικία, κατά νοσοκομείο, κατά τμήμα του εργοστασίου κ.ο.κ; Υπάρχουν προβλήματα του νοσοκομείου της Νίκαιας, που δεν είναι προβλήματα ολόκληρου του τομέα Υγείας; Μπορούμε να περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένα προβλήματα των νοσοκομείων και να μη βλέπουμε πού πάει η κατάσταση, και όχι μόνο στον τομέα της Υγείας, αλλά συνολικά της κοινωνικής πολιτικής, στην εργασία, στην Παιδεία, στην οικονομία;», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στις ερωτήσεις των εργαζομένων για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

«Είναι δυνατόν, συνέχισε, να πιστεύουμε ότι μπορεί απ' τη μια μεριά να περνάει αυτό που λέμε η απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση, η αναδιάρθρωση του εργάσιμου χρόνου, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όλα αυτά που συνιστούν το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, η ευρωπολιτική να προχωρούν και οι εργαζόμενοι της Νίκαιας να μένουν ανεπηρέαστοι από αυτή την πολιτική;».

«Εμείς στο ΚΚΕ θεωρούμε, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, ότι ο αγώνας πρέπει να γίνεται, βεβαίως, σε κάθε χώρο, με τα προβλήματα του χώρου. Θα πετυχαίνουμε, όμως, πολλά λιγότερα ή σχεδόν τίποτα, αν ταυτόχρονα δε βάλουμε επί τάπητος ποια είναι η κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η διέξοδος. Εργασία, εργασιακές σχέσεις, εισόδημα, ασφάλιση υγείας, ασφάλιση σύνταξης, ελεύθερος χρόνος, Παιδεία, συνθήκες ζωής, ανατιμήσεις απαιτούν ενιαία, συνολική λύση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και την κατάσταση στο χώρο της Υγείας».

«Η δική μας πρόταση είναι να κηρυχτεί ο τομέας της Υγείας καθαρά κοινωνικός, ο οποίος παρέχει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα ιδιωτικού τομέα, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ασφαλιστικές εταιρίες στον τομέα της Υγείας και της σύνταξης. Είναι απάτη το μεικτό σύστημα, ότι μπορεί να υπάρχει και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να συμβιώνουν. Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας γενικά δεν μπορεί να υπάρχουν διακρίσεις. Η αρρώστια είναι κοινή για τον άνεργο, τον εργάτη, το γιατρό».

«Να αφυπνιστούμε, για να παρέμβουμε συνολικά στα προβλήματα της Υγείας, της εργασίας και του εισοδήματος», τόνισε, κλείνοντας η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι πρέπει στον αγώνα αυτό να μπουν όλοι: οι εργαζόμενοι στην Υγεία, τα συνδικάτα, οι δήμοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς κλιματισμό οι θάλαμοι ασθενών, καμίνι τα γραφεία του προσωπικού (2021-07-07 00:00:00.0)
Παλλαϊκός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας (2003-07-25 00:00:00.0)
Οι περικοπές οδηγούν σε επικίνδυνες εφημερίες (2000-06-24 00:00:00.0)
Προ των πυλών η διάλυση του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου (2000-02-17 00:00:00.0)
Αναμένεται αποφασιστικό πλήγμα (2000-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ