Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ευρω ... μπακαλόγατοι

Τα «ταρατατζούμ» ένεκα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την κυβέρνηση και αναμενόμενα ήταν και φυσικά θα συνεχιστούν επί 6μηνο. Αλλά ας πάμε στην ουσία της υπόθεσης:

***

Πρώτον, το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ έληξε στην Κοπεγχάγη.

Δεύτερον, το θέμα του ευρωστρατού επίσης.

Τρίτον, η υπόθεση αναπροσαρμογής και θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Ενωσης έχει ανατεθεί στην επόμενη από την ελληνική, στην ιταλική προεδρία.

Τέταρτον, το αντιαγροτικό μέλλον εντός ΕΕ καθορίστηκε κι αυτό προ Ελληνικής Προεδρίας.

Πέμπτον και όσον αφορά στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, η παρουσία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημαίνει ότι θα διαχειριστούν οι ίδιες την υπόθεσή «τους», χωρίς την - έτσι κι αλλιώς - περιττή παρεμβολή του κ. Σημίτη.

***

Τι απομένει, λοιπόν, πέρα από τις φιέστες και τα «ταρατατζούμ», για να... παίξει η Ελλάδα το επόμενο 6μηνο;

(Πέραν του γεγονότος ότι, φυσικά, θα συμβάλει στο μέτρο των ευθυνών που έχει αναλάβει ως εντολοδόχος της «Ευρώπης των πολυεθνικών» για την παραπέρα προώθηση μιας σειράς αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπως στο ασφαλιστικό ή στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και φυσικά στο θέμα των μεταναστών που επί Ελληνικής Προεδρίας ενδέχεται να... πανηγυρίσουμε τη συγκρότηση ευρωστόλου για την καταβύθιση των πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες!).

Προφανώς, τίποτα περισσότερο από όσα ήδη προβλέπει ο αυτόματος πιλότος των ευρω-κατευθύνσεων δε θα απασχολήσει την Ελληνική Προεδρία και ούτε θα της το επιτρέψουν, άλλωστε, οι μεγάλοι.

***

Αν, πάντως, θεωρείται «ισοπεδωτική» και «άδικη» αυτή η εκτίμηση, τότε θα αφήσουμε να το πει με δικά του λόγια κυβερνητικός παράγοντας, που μετά το χτεσινό «γλέντι» ήταν κάτι παραπάνω από κυνικός.

Ακούστε την περιγραφή του και θα καταλάβετε:

«Η κυβέρνηση - έλεγε όταν έπεσαν τα φώτα και φυσικά κρατώντας την ανωνυμία του - μου θυμίζει εκείνο τον υπάλληλο καταστήματος, του οποίου το αφεντικό φεύγει από το μαγαζί για μια σοβαρή δουλειά και του λέει "κάτσε εσύ στο πόδι μου, σήκωνε τα τηλέφωνα, μην πειράξεις τίποτα, και όποιος με ζητήσει πες ότι επιστρέφω σε λίγο"»...

***

Κάπως έτσι τα περιέγραψε τα πράγματα ο κ. υπουργός. Και θυμάστε πώς τους έλεγαν παλιότερα αυτούς τους «κάτσε για λίγο στο πόδι μου»;

Μπακαλόγατους τους λέγανε...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ