Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε μεταβάλλεται η πολιτική της Τουρκίας

Καμιά μεταβολή στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, σύμφωνα με το τουρκικό CNN.

Σύμφωνα με το τουρκικό CNN, δύο Τούρκοι διπλωμάτες, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στα Κατεχόμενα, ανέφεραν ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μπουλούντς, προχτές, περί μεταβολής στην πολιτική απέναντι στο Κυπριακό.

Ανέφεραν ότι η κρατική πολιτική δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μια συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσαν πως, εάν υπάρξει ανάγκη, το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε γραπτή ανακοίνωση.

Οι διπλωμάτες συνέστησαν στους Τούρκους βουλευτές να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν συναντώνται με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών οργανώσεων, επειδή, όπως είπαν, μπορεί να υπάρξουν προκλήσεις.

Υποστήριξαν, επίσης, ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων, που υποστηρίζουν το «σχέδιο Ανάν» είναι μικρός, αλλά προκαλούν πολύ θόρυβο.

Οι διπλωμάτες ισχυρίστηκαν ότι το «σχέδιο Ανάν» σχεδιάστηκε με τρόπο, ώστε να προστατεύει τη στρατιωτική παρουσία των Ελλήνων, κατά την έκφρασή τους. Μίλησαν, επίσης, για ευαισθησία της τουρκικής πλευράς στην απώλεια εδαφών, την επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους και την πολιτική ισότητα.

Στην ίδια ρότα συνεχίζει και ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε απαντητική επιστολή του στην εφημερίδα «Κίπρις», η οποία τον κάλεσε χτες να προχωρήσει σε συμφωνία στο Κυπριακό έως τις 28 Φλεβάρη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβαλε ως κίνδυνο το ότι, βάσει του «σχεδίου Ανάν», όπως είπε, θα πρέπει να μετακινηθούν 50 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ή έποικοι από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στις εστίες τους 60 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Στην επιστολή του αναφέρει, εξάλλου, ότι όσα θετικά για την τουρκοκυπριακή πλευρά περιέχονται στο «σχέδιο Ανάν», οφείλονται στους δικούς του μακροχρόνιους αγώνες.

Την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση του Κυπριακού την τελευταία στιγμή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας. «Μπορεί να φτάσουμε σε μια λύση την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε μια λύση μέχρι σήμερα. Το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στις πλευρές και ελπίζω ότι θα απαντήσουν σύντομα», είπε ο Α. ντε Σότο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «σε ποιον είναι τώρα η μπάλα», ο Αλβάρο ντε Σότο απάντησε: «Οχι στα Ηνωμένα Εθνη».

Ο Α. ντε Σότο είπε ότι υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν τις εργασίες τους. «Στην πραγματικότητα οι τεχνικές επιτροπές έπρεπε να έχουν συγκροτηθεί εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πρέπει να εργαστούν πολύ περισσότερο», τόνισε.

Κόντρα Χριστόφια - Παπαπέτρου για τους χειρισμούς στην Κοπεγχάγη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας στη χτεσινή δριμεία επίθεση, που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε ότι μερικές φορές, τόσο ο κ. Παπαπέτρου, όσο και ο πρόεδρος του κόμματός του, Γιώργος Βασιλείου, είχαν προτείνει στον Πρόεδρο Κληρίδη να υπογράψει το «σχέδιο Ανάν» ως έχει.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι οι συνομιλητές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τού είχαν προτείνει να υπογράψει μόνος του και πρώτος το «σχέδιο», ανεξάρτητα από το τι θα έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Παπαπέτρου είχε κατηγορήσει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι, σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό κανάλι, είχε αποκαλύψει τα διαμειφθέντα σε Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη. Επίσης, είχε δηλώσει πως ο κ. Παπαπέτρου συμβούλευσε τον Πρόεδρο ότι η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να μελετήσει κατά πόσο θα αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν» ως είχε, εάν το αποδεχόταν η τουρκική πλευρά.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος συμβούλευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σωστά κάνει και αν τον καλέσουν να υπογράψει να αρνηθεί να το πράξει. Τόνισε, επίσης, ότι το μόνο που έκανε στην Κοπεγχάγη ήταν να υποστηρίξει τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι και τώρα, αν καλέσουν τον Πρόεδρο να υπογράψει το «σχέδιο» όπως έχει, τον συμβουλεύει να αρνηθεί, μένοντας συνεπής στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για διαπραγμάτευση του «σχεδίου». Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι στην Κοπεγχάγη παίχτηκε ένα παιχνίδι στον Πρόεδρο Κληρίδη, το οποίο είχε στόχο να πάρει τη δική μας διαπραγματευτική ομάδα και αν ήταν δυνατόν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, χωρίς να προσέλθουν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία και γνωρίζοντας ότι ακόμα δεν υπήρχε εξουσιοδότηση από τον Ντενκτάς προς τον Ερτουγρούρογλου να διαπραγματευτεί και να υπογράψει το «σχέδιο». Θέλω να υπενθυμίσω στον Παπαπέτρου, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ότι είναι ο Πρόεδρος που αποφάσισε να κάνει το χειρισμό, που έγινε εκείνη τη νύχτα και την επόμενη ημέρα και είναι ο Πρόεδρος που αποφάσισε να στείλει την ομάδα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι από το πρωί.

Η αλήθεια, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, είναι ότι στήριξα τον Πρόεδρο σ' αυτούς τους χειρισμούς, διότι κάποιοι άλλοι, παρασκηνιακά, αλλά και στο προσκήνιο, τον συμβούλευαν να κάνει το αντίθετο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα (2003-01-24 00:00:00.0)
Σήμερα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες (2003-01-17 00:00:00.0)
Πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρις εσχάτων (2002-12-13 00:00:00.0)
Προβληματισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά (2002-12-12 00:00:00.0)
Μαραθώνιος εκβιασμών και πιέσεων (2002-12-10 00:00:00.0)
Πρώτα η ένταξη... (2002-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ