ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προβλήματα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σοβαρά προβλήματα στο σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης παρατηρούνται, παρά το πέρασμα πέντε μηνών από τις βουλευτικές εκλογές που στέρησαν από τους "Σοσιαλιστές" του Μιλόσεβιτς την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι δυνατότητες για το σχηματισμό "συμμαχικών" κυβερνήσεων έχουν πλέον εξανεμιστεί, καθώς οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων παραμένουν αγεφύρωτες... Γεγονός, που κάνει παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αναφέρονται στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.

Οπως είναι γνωστό, οι γενικές εκλογές της 21ης του Σεπτέμβρη είχαν εξασφαλίσει 110 έδρες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS),82 στο Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι και 45 στο Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς,ενώ οι υπόλοιπες 13 έδρες κατανεμήθηκαν στα μικρότερα κόμματα. Η σερβική Βουλή διαθέτει 250 έδρες.

Κατά συνέπεια, τον πρωθυπουργικό θώκο διεκδικούν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, δηλαδή, το Σοσιαλιστικό, το Ριζοσπαστικό (SRS) και το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" (SPO).

Ομως, μέχρι σήμερα, ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς (έμπιστος του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία για την επιλογή του πρωθυπουργού, στη διάρκεια ενός πρώτου γύρου διαβουλεύσεων που είχε στα μέσα Γενάρη με την ηγεσία των κομμάτων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που απαισιοδοξούν για την έναρξη και δεύτερου διαπραγματευτικού γύρου...

Μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί δύο εναλλακτικές λύσεις, καμία όμως από αυτές δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων. Η μία είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών, η άλλη ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ SPS - SPO. Το ενδεχόμενο συνασπισμού μεταξύ SPO - SRS αποκλείστηκε από τα δύο κόμματα.

Με το δεδομένο της εξασφάλισης σχετικής πλειοψηφίας, οι "σοσιαλιστές" κρίνουν από την πλευρά τους "λογικό" να διεκδικούν την πρωθυπουργία. Εντούτοις, οι ριζοσπάστες αντιπροτείνουν μία κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελούμενη από μέλη του SPS, SRS και SPO και τη γιουγκοσλαβική Αριστερά. Βέβαια, το σερβικό Σύνταγμα δε θέτει χρονικούς περιορισμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση να συνεχίζει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ετσι, εν αναμονή μιας λύσης η απερχόμενη κυβέρνηση του Μίρκο Μαριάνοβιτς, μη μπορώντας να νομοθετήσει, είναι αναγκασμένη να κυβερνά τη χώρα με διατάγματα...

ΒΟΣΝΙΑ
Ζητούμενο το διοικητικό καθεστώς του Μπρτσκό

ΒΙΕΝΝΗ. -

Ο πρόεδρος της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας ζήτησε χτες απ' τους διεθνείς μεσολαβητές, να φθάσουν σε μία οριστική απόφαση για το μέλλον της πόλης Μπρτσκό.

Ο Ετζούμπ Γκάνιτς, πρόεδρος της κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, είπε σε δημοσιογράφους ότι η αναποφασιστικότητα που εκδηλώνεται γύρω από τη μοίρα της πόλης του Μπρτσκό "θα μπορούσε να παρατείνει τις εθνικές εκκαθαρίσεις" στην περιοχή. Ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μετατραπεί η πόλη σε μία αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν τουλάχιστον δύο φορές αναβάλλει την έκδοση απόφασης σχετικά με το μέλλον της πόλης, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Χτες, πάντως, ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός, Μίλοραντ Ντόντικ, που έχει κερδίσει την εύνοια της δύσης, άσκησε πιέσεις σε διεθνείς μεσολαβητές προκειμένου να αφήσουν το Μπρτσκό στα χέρια της σερβικής διοίκησης, λέγοντας ότι εάν δε γίνει αυτό θα αποκοπεί η επικοινωνία μεταξύ του ανατολικού και δυτικού τομέα της σερβοβοσνιακής δημοκρατικής οντότητας. Αυτό προκάλεσε τις επικρίσεις του Γκάνιτς που τάχθηκε υπέρ της ιδέας αναγόρευσης της περιοχής σε "ειδική περιοχή". Μάλιστα, ο Γκάνιτς επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι αυτό ρυθμίζεται από τη συνθήκη του Ντέιτον καθώς ένας από τους όρους της αναφέρει ότι κάθε μέρος της Βοσνίας θα παραμείνει στο προηγούμενο - προ του πολέμου - καθεστώς. Τουτέστιν, το Μπρτσκό θα πρέπει να παραμείνει πολυεθνική πόλη που θα διοικείται από πολυεθνική κυβέρνηση και αστυνομία...

Υπό τη διεθνή επιτήρηση, σήμερα το Μπρτσκό έχει πολυεθνικό δημοτικό συμβούλιο και μεικτές αστυνομικές περιπόλους. Περίπου 3.000 μουσουλμάνοι και Κροάτες επέστρεψαν στις προ του πολέμου εστίες τους υπό την επίβλεψη ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αλλά οι Σέρβοι που έφυγαν από άλλες περιοχές της Βοσνίας μεταβαίνοντας στο Μπρτσκό έχουν καταλάβει αρκετά σπίτια που πριν τον πόλεμο ανήκαν σε οικογένειες μουσουλμάνων, γι' αυτό και αραιά - πυκνά σημειώνονται επεισόδια μεταξύ τους.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κορυφώνεται η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ινδονησία. Οι πορείες πλήθους αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τζακάρτα κατέληξαν χτες στη σύλληψη τουλάχιστον 140 ατόμων.

Πάνοπλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας κλομπ, ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές καταφέρνοντας στο τέλος να διαλύσουν τη συγκέντρωση με δεκάδες συλλήψεις. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη, όπως χαρακτηρίστηκε, αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας στην Τζακάρτα φώναζαν συνθήματα όπως: "Ελευθερία!", "Κάτω η ακρίβεια!".

Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν υποστηριχτές της ηγετικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, που έχει επανειλημμένα ζητήσει ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η δικαιολογία της Αστυνομίας για τις συλλήψεις των δεκάδων διαδηλωτών ήταν ότι οι τελευταίοι στη διάρκεια πορείας προς το υπουργείο Εργασίας προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία...

Η διαδήλωση συνέπεσε χρονικά με τους ισχυρισμούς του Προέδρου Σουχάρτο ότι "διάφορες ομάδες συνωμοσίας" επιχειρούν να σαμποτάρουν την ινδονησιακή οικονομία με την υποτίμηση της ρουπίας, του εθνικού νομίσματος.

Τον περασμένο μήνα η ισοτιμία ρουπίας - δολαρίου ήταν 17.000 προς ένα, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 80% της αξίας της από τον Ιούλη μέχρι σήμερα. Η κατάσταση "σταθεροποιήθηκε" τρόπον τινά το τελευταίο δίμηνο, οπότε η ισοτιμία της ρουπίας με το δολάριο έφτανε (χτες) στις 7.500 προς ένα.

Βέβαια, ενός κακού μύρια έπονται, αφού της υποτίμησης της ρουπίας ακολουθεί η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρίες έχουν κλείσει λόγω χρεοκοπίας. Μάλιστα, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά έχουν προκαλέσει λαϊκές εξεγέρσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αμερικανικές παραινέσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τον Αλβανό Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, να "προσεγγίσει" τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να "ενθαρρύνει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης" στην κυβέρνηση της χώρας του.

Οι αμερικανικές απόψεις διατυπώθηκαν σε συνάντηση του Μεϊντάνι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζέιμς Ρούμπιν.

"Ο Πίκερινγκ προέτρεψε τον Μεϊντάνι να εκμεταλλευτεί τον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσης του και να προσεγγίσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας, προωθώντας τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές υποθέσεις και στη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος", ανέφερε ο Ρούμπιν.

Ο Πίκερινγκ "χαιρέτισε" την απόφαση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και εξέφρασε τις ευχές της κυβέρνησής του αυτή η εξέλιξη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο.

Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνδράμει την Αλβανία στην εφαρμογή των δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και "συνεχάρη" τα Τίρανα για τη συνεργασία τους με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σκοπό "την ενίσχυση των μακροοικονομικών δεδομένων της οικονομίας τους" και την επίλυση του προβλήματος από τη δραστηριότητα των εταιριών πυραμιδικής μορφής.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Χρυσωρυχείο - "εκατόμβη"

ΛΑ ΠΑΖ.-

Το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων προκάλεσε χτεσινή κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο της Βολιβίας.

Τόνοι χωμάτων κάλυψαν τους εργάτες στο ορυχείο Μοκοτόρο σε ορεινή δασώδη περιοχή της Βολιβίας, περίπου 100 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Λα Παζ. Τοπικές αρχές εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μέχρι χτες βράδυ υπήρχαν δεκάδες τραυματίες που δεν είχαν απεγκλωβιστεί από το ορυχείο.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις συνεχείς καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν τα τελευταία τρία 24ωρα στην περιοχή.

Πυκνώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και η αστυνομική βία

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τραγικές καθυστερήσεις στην παράδοση της βοήθειας

ΓΚΑΝΤΖΙ.-

Η ελπίδα στα πρόσωπα των χωρικών που περίμεναν μία βδομάδα για βοήθεια, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή τους, έσβησε πολύ γρήγορα. Το καραβάνι του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που πλησίαζε μεταφέροντας εφόδια, ιματισμό, τρόφιμα και φάρμακα, απλώς δεν είχε αρκετά να προσφέρει στις χιλιάδες των ανθρώπων που περίμεναν...

Στο μεταξύ, τα δύο πρώτα ελικόπτερα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους έφτασαν χτες στην πόλη Ρουστάκ.

Το πρώτο ελικόπτερο, που προέρχεται από το γειτονικό Τατζικιστάν, μεταφέρει δύο τόνους τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων, ενώ το δεύτερο, ένα καναδικό του Ερυθρού Σταυρού, μεταφέρει ανάλογη ποσότητα εφοδίων.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 4.200, ενώ ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε χιλιάδες. Οι νεκροί ενταφιάζονται σε ομαδικούς τάφους.

Το πυκνό χιόνι εμπόδισε χτες τα σωστικά συνεργεία να σπεύσουν σε βοήθεια των χιλιάδων σεισμόπληκτων, που έχουν μείνει άστεγοι στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, δημιουργώντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων της καταστροφικής μανίας του Εγκέλαδου, που έπληξε την περιοχή, θα αυξηθεί.

Οι φόβοι εντείνονται καθώς ήδη οι επιζήσαντες του σεισμού στα απομονωμένα χωριά έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από το κρύο και την πείνα, ενώ η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών καθιστά αδύνατη την προσγείωση αεροσκαφών στην περιοχή και επιβραδύνει δραματικά την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Τουλάχιστον 50 πρόσφυγες χάθηκαν σε ναυάγιο

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Η πρώτη ναυτική τραγωδία μετά το ξέσπασμα των πολυήμερων συγκρούσεων στη Σιέρα Λεόνε σημειώθηκε χτες. Περίπου 50 από τους 100 πρόσφυγες από τη Σιέρα Λεόνε, που επέβαιναν σε παλιό πλοίο, έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος ανετράπη, ενώ έπλεε προς τη Γουινέα.

Η ανατροπή του πλοίου έγινε βόρεια της Φριτάουν και στ' ανοιχτά της επαρχίας της Κάμπια. Αμέσως στη δεδομένη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν πολλά πλοία, με σκοπό να περισυλλέξουν επιζώντες ναυαγούς.

Από τις 5 του Φλεβάρη δυτικοαφρικανικά "ειρηνευτικά" στρατεύματα, των οποίων ηγείται η Νιγηρία, προσπαθούν να ανατρέψουν με στρατιωτικά μέσα τη χούντα του στασιαστή ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα. Εκτοτε, χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν από την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε με όλα τα μέσα και προς πάσα κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ