ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε συστράτευση στους στόχους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Eurokinissi

Με τις ...συναινετικές συνταγές που απευθύνει για την οικονομία εμφανίστηκε και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για συστράτευση κάτω από τους εθνικούς στόχους. Παράλληλα, απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εμμένοντας στις λογικές πρόσδεσης στους στόχους των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «επιδιώξαμε και επιδιώκουμε διαρκή αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας, που αποτελεί τη βάση της γενικότερης πολιτικής μας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν ιστορικό σύμμαχο και βέβαια φιλοξενούν ένα δυναμικό τμήμα του οικουμενικού ελληνισμού». Εκανε λόγο επίσης για συνεργασία «με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, που βγαίνει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, του αραβικού κόσμου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, που αποτελούν και την ευρύτερη γειτονιά μας».

Ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε ως επιτυχία τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο τονίζοντας: «Επενδύσαμε και επενδύουμε σταθερά στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της χώρας. Είμαστε παρόντες στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιούνται με εντολή του ΟΗΕ, στο Κόσσοβο, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, αλλά και στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας».

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπλοκή της χώρας στις καπιταλιστικές ισορροπίες αναφορικά με την ενέργεια λέγοντας: «Εφαρμόζουμε πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης και φέρνουν στον τόπο μας έσοδα και θέσεις δουλειάς».

Ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει αποκλειστικά στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα θέματα των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και την ΠΓΔΜ. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ότι «ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτουν τη λύση του Κυπριακού», ενώ για την ΠΓΔΜ ανέφερε ότι μετά τη διάσκεψη του Βουκουρεστίου «πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια προϋποθέσει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του».

Υπό το πρίσμα της διεθνούς κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα της οικονομίας λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει σήμερα, όπως ολόκληρος ο κόσμος, σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται ήδη σε ύφεση, σε βαθιά ύφεση».

Ο Κ. Καραμανλής εστίασε και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για εξουσία. Επιμένει να θυσιάζει το συλλογικό συμφέρον σε κομματικές σκοπιμότητες (...). Μιλά για σχέδιο, αλλά διαθέτει μόνο ευχολόγια. Δήθεν θέσεις, που και ανεφάρμοστες είναι και, τις περισσότερες φορές, αντίθετες με τις κοινοτικές μας υποχρεώσεις».

Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι «οι συνεχείς αναφορές σε εκλογές, σε τελική ανάλυση, βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Η χώρα διαθέτει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαθέτει αυτοδύναμη συμπαγή πλειοψηφία που στηρίζει το κυβερνητικό έργο», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δε σκέπτεται» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τέλος, αναφέρθηκε και στα σενάρια συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας. Αποκλείονται συνεργασίες με χώρους, με τους οποίους μας χωρίζουν μεγάλες, πολύ μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καμαρώνει για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Eurokinissi

Οι μεγαλοστομίες και η άσφαιρη κριτική χαρακτήρισαν την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να παρουσιάσει διαφορετική την πολιτική του κόμματός του από της Νέα Δημοκρατίας. Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα για διενέργεια εκλογών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «παραλάβατε την Ελλάδα της αισιοδοξίας και του κύρους, την Ελλάδα της ασφάλειας, που αναδιαμόρφωνε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ελλάδα που έβαζε και πετύχαινε στόχους, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ» και «παραδίδετε σήμερα μια Ελλάδα με το λαό της απαισιόδοξο, τη διεθνή κοινότητα να μας αγνοεί ή να μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά που συσσωρεύει η διακυβέρνησή σας». Μάλιστα, επιχείρησε να θέσει διαχωριστική γραμμή, λέγοντας ότι σήμερα «από τη μια έχουμε τη νεοσυντηρητική παράταξη» που «μας πάει σε αδιέξοδα, αδράνεια, πατριδοκαπηλία και ήττες» και «από την άλλη του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε λύσεις, σε επιτυχίες και σε πατριωτική περηφάνια».

Στο διά ταύτα όμως ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε ως ...επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ την εμπλοκή στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «εμείς προωθήσαμε την πετυχημένη παρουσία μας με ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα πάντα του ΟΗΕ στα Βαλκάνια, την παρουσία μη κυβερνητικών οργανώσεων». Επίσης πρόσθεσε πως «στο Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης πετύχαμε την καθολική υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών. Υιοθετήθηκε σε πρώτη φάση το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη με την επιτυχή μας διαπραγμάτευση, δικιά μας διαπραγμάτευση, για ρήτρα αλληλεγγύης που επεκτείνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών και στις περιπτώσεις ένοπλης επίθεσης κατά κράτους - μέλους, μια ρήτρα που διεκδικούσαμε στο ΝΑΤΟ από το 1974». Ειδικά μάλιστα για το χώρο των Βαλκανίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «η ισχυρή παρουσία για το μέλλον των Βαλκανίων θα μας βοηθούσε και στην αξιοπιστία μας στην επίλυση του ζητήματος της FYROM. Παράγοντας ασφάλειας η Ελλάδα, σταθερότητας, διασυνδέοντας τα Βαλκάνια εμείς με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ ή και με τη Ρωσία».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Με λογικές μεγαλοϊδεατισμού

Με αναφορές στο «μεγάλο ρόλο» της Ελλάδας και λογικές μεγαλοϊδεατισμού εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις προσδοκίες, τους στόχους, τις επιθυμίες ευρύτερης ομάδας χωρών, να μπορεί να παρεμβαίνει στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, να αναδείχνεται έτσι, αξιοποιώντας και υπερβαίνοντας, αν θέλετε, το μέγεθός της και αξιοποιώντας όσες δυνατότητες έχει ένας ουσιαστικός παράγων της διεθνούς ζωής».

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η πολιτική της Ελλάδας είναι σαν να έχει μία αγοραφοβία, σαν να φοβάται, ενώ υπάρχει μία παράδοση. Επί Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε μια τέτοια παράδοση. Θυμάμαι την Κίνηση των Εξι τότε για τα ζητήματα του αφοπλισμού. Θυμάμαι το ρόλο που παίξαμε για να αποσυρθεί ο Αραφάτ και οι άλλοι πολιορκημένοι από τη Βηρυτό. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η δική μας απουσία; Και έχουμε τέτοιες δυνατότητες».

Ειδικά για το χώρο των Βαλκανίων ο Αλ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν, επίσης, τους εργαζόμενους και τους ανέργους και τους δυστυχισμένους της Ρουμανίας και τους πεινασμένους των άλλων χωρών, όπου έχουν εγκαταστήσει τα υποκαταστήματά τους και όπου περνούσαν περιόδους παχιών αγελάδων χωρίς ελέγχους, να τους στηρίξουν και αυτούς».

Πρόβαλε το αίτημα της «ουσιαστικής αξιοποίησης του Οργανισμού Ασφάλειας Συνεργασίας και Ειρήνης (ΟΑΣΕ)» στην Ευρώπη αντί για τον επιθετικό οργανισμό του ΝΑΤΟ» για να «δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφαλείας, που είναι το μόνο που συμμετέχει και η Ευρώπη και η Ρωσία». Οταν ο ΟΑΣΕ είναι εξάρτημα του ΝΑΤΟ για διείσδυση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών σε άλλες χώρες.

Είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να είχε πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες που θα έχουν μεγάλη στήριξη και θα της δώσουν ρόλο, θα την ξαναφέρουν στις διεθνείς διασκέψεις από τις οποίες λείπει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ζητά δηλαδή ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική Ενωση που χτυπά τα δικαιώματα των λαών, που κάνει πολέμους με εκατομμύρια θύματα, που ετοιμάζει κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των μεταναστών.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Κούφιος αντιαμερικανισμός

Διμέτωπη επίθεση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη χτες, από τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Καρατζαφέρη, που διακήρυξε εκ νέου τη... διαθεσιμότητά του για μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε εκ νέου θετικά στην έκκληση συναίνεσης του πρωθυπουργού, ενόψει διεθνούς κρίσης λέγοντας ότι «και εσείς να ήσασταν, κύριε Παπανδρέου, πάλι το ίδιο πράγμα θα έκανα. Και ο κ. Αλαβάνος να ήταν, το ίδιο πράγμα θα έκανα. Γιατί δε με ενδιαφέρει πόσο θα φτιάξει η εικόνα του κ. Καραμανλή. Με ενδιαφέρει να φτιάξει η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «καταργείτε τη Συνθήκη της Λωζάνης και δίνετε το δικαίωμα στους μουσουλμάνους να αυτοχαρακτηρίζονται Τούρκοι». Ειδικά για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι «έχετε έναν ανταγωνισμό ως προς το ποιος είναι πιο φίλος των Αμερικάνων, εσείς ή η κυρία Μπακογιάννη. Στήθος με στήθος τρέχετε». Επίσης για την υπουργό Εξωτερικών υποστήριξε ότι «θυσιάζει την ενεργή εξωτερική πολίτική για την ιδιοτέλειά της» και πως τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ «χρησιμοποιούνται για τη φιλοτέχνηση του πορτρέτου της κυρίας υπουργού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ