Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Με λογικές μεγαλοϊδεατισμού

Με αναφορές στο «μεγάλο ρόλο» της Ελλάδας και λογικές μεγαλοϊδεατισμού εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις προσδοκίες, τους στόχους, τις επιθυμίες ευρύτερης ομάδας χωρών, να μπορεί να παρεμβαίνει στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, να αναδείχνεται έτσι, αξιοποιώντας και υπερβαίνοντας, αν θέλετε, το μέγεθός της και αξιοποιώντας όσες δυνατότητες έχει ένας ουσιαστικός παράγων της διεθνούς ζωής».

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η πολιτική της Ελλάδας είναι σαν να έχει μία αγοραφοβία, σαν να φοβάται, ενώ υπάρχει μία παράδοση. Επί Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε μια τέτοια παράδοση. Θυμάμαι την Κίνηση των Εξι τότε για τα ζητήματα του αφοπλισμού. Θυμάμαι το ρόλο που παίξαμε για να αποσυρθεί ο Αραφάτ και οι άλλοι πολιορκημένοι από τη Βηρυτό. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η δική μας απουσία; Και έχουμε τέτοιες δυνατότητες».

Ειδικά για το χώρο των Βαλκανίων ο Αλ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν, επίσης, τους εργαζόμενους και τους ανέργους και τους δυστυχισμένους της Ρουμανίας και τους πεινασμένους των άλλων χωρών, όπου έχουν εγκαταστήσει τα υποκαταστήματά τους και όπου περνούσαν περιόδους παχιών αγελάδων χωρίς ελέγχους, να τους στηρίξουν και αυτούς».

Πρόβαλε το αίτημα της «ουσιαστικής αξιοποίησης του Οργανισμού Ασφάλειας Συνεργασίας και Ειρήνης (ΟΑΣΕ)» στην Ευρώπη αντί για τον επιθετικό οργανισμό του ΝΑΤΟ» για να «δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφαλείας, που είναι το μόνο που συμμετέχει και η Ευρώπη και η Ρωσία». Οταν ο ΟΑΣΕ είναι εξάρτημα του ΝΑΤΟ για διείσδυση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών σε άλλες χώρες.

Είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί και θα έπρεπε να είχε πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες που θα έχουν μεγάλη στήριξη και θα της δώσουν ρόλο, θα την ξαναφέρουν στις διεθνείς διασκέψεις από τις οποίες λείπει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ζητά δηλαδή ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική Ενωση που χτυπά τα δικαιώματα των λαών, που κάνει πολέμους με εκατομμύρια θύματα, που ετοιμάζει κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ