ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΕΥΠ
Μεγαλύτερη θωράκιση της δράσης των μηχανισμών παρακολούθησης

Προς επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής οδεύει σήμερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, για την «εύρυθμη» λειτουργία της ΕΥΠ, επιχειρώντας να θωρακίσει το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις, θεσμικό πλαίσιο που μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε από την αρχή που αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση.

Η ΠΝΠ κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να καμουφλάρει ότι οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της δράσης της ΕΥΠ και στην ενίσχυση αυτού του ήδη αντιδραστικού μηχανισμού του αστικού κράτους.

Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, τέτοιου είδους «μακιγιαρίσματα» της ΕΥΠ «δεν πρόκειται να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο αυτών των μηχανισμών που λειτουργούν για να υπερασπίζονται την εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου, δηλαδή τα συμφέροντα της αστικής τάξης, κόντρα στους ανταγωνιστές της και σταθερά ενάντια στον λαό και τα δικαιώματά του».

Γι' αυτό, εξάλλου, όπως τόνισε, το άθλιο θεσμικό πλαίσιο (νόμων, διακρατικών συμφωνιών, Οδηγιών της ΕΕ), με βάση το οποίο λειτουργούν η ΕΥΠ και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, εγχώριοι και μη, που θέτουν τους πάντες υπό παρακολούθηση, εμπλουτίζεται και διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και αφήνουν στο απυρόβλητο τα άλλα αστικά κόμματα.

Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, φαίνονται καθαρά στα άρθρα του νομοσχεδίου. Με το πρώτο άρθρο η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι η ΕΥΠ θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που όμως είναι καθαρά γνωμοδοτικό όργανο, όπου τον πρώτο λόγο έχει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και επιπλέον η κυβέρνηση προβάλλει απέναντι στην Επιτροπή το απόρρητο για την ΕΥΠ. «Εδώ δεν μιλάμε καν για φύλλο συκής, μιλάμε για προκλητικό εμπαιγμό και υποκρισία», σχολίασε.

Το δεύτερο άρθρο προβλέπει ότι θα πρέπει δύο εισαγγελείς (όπως ίσχυσε ως το 2018) αντί για έναν να δώσουν την έγκρισή τους για την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Στην ουσία, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, ενισχύεται «περισσότερο το άθλιο πλαίσιο των υποκλοπών, δηλαδή η με τη "βούλα του νόμου" καταπάτηση ενός βασικού λαϊκού δικαιώματος, αυτού της απόρρητης επικοινωνίας. Στο οποίο έτσι κι αλλιώς όλοι συμφωνείτε και διαφοροποιείστε μόνο στο αν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα ή όχι και σε ποιο βαθμό».

Οπως επισήμανε, σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς θα εφαρμόζουν το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο και θα πατούν «στη συνταγματική κάλυψη μιας σκόπιμα γενικής έννοιας, όπως είναι αυτή της "εθνικής ασφάλειας", η οποία χωράει κάθε λογής ερμηνεία», ώστε «ουδείς να εξαιρείται των παρακολουθήσεων», όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα πως είναι τέτοιο το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας που δεν καταργεί έστω την απαράδεκτη διάταξη που νομοθέτησε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ ακόμα και να πληροφορεί τον οποιονδήποτε ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει όχι για την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τις «εποικοδομητικές» του προτάσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον εισηγητή του, Χρ. Σπίρτζη, που καλλιεργούν την αυταπάτη της «δημοκρατικοποίησης» της ΕΥΠ. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι κοκορομαχίες, με τον Χρ. Σπίρτζη να χαρακτηρίζει την ΠΝΠ «κουρελόχαρτο», που έδειξαν και τα όσα πρόκειται να εκτυλιχθούν σήμερα στην Ολομέλεια. Πάντως, ο υπουργός Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας στον Χρ. Σπίρτζη είπε ότι αν και κουρελόχαρτο η ΠΝΠ, «δεν προέκυψε ότι διαφωνείτε στις δύο αυτές διατάξεις»...


ΣΥΡΙΖΑ
«Εγγυητής» της αντιλαϊκής «ομαλότητας»

Εγγυητής της αντιλαϊκής «ομαλότητας» και «σταθερότητας» που έχει ανάγκη η αστική τάξη και φέρνει αστάθεια και ανασφάλεια στη ζωή του λαού, δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον υπέδειξε σαν τον «υπ' αριθμόν 1 παράγοντα πολιτικής αστάθειας» και του χρέωσε «μία από τα ίδια» απέναντι στον αρμαγεδδώνα ακρίβειας που μαστίζει τον λαό.

Στον αντίποδα ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί απ' το βήμα του φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ως ο ικανότερος να διαχειριστεί την αντιλαϊκή «ομαλότητα», επισημαίνοντας προς την αστική τάξη πως «ισχυρή κυβέρνηση δεν δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου», αλλά «η ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, η ισχυρή κοινωνική συνοχή», η υποταγή δηλαδή των εργαζομένων στην πολιτική προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή την πολιτική, που τους «ενώνει» με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, προσπάθησε να κρύψει και πίσω από τα περί «καθεστώτος Μητσοτάκη» που «υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα», όπως βάφτισε την «ομαλότητα» της δικτατορίας του κεφαλαίου και του αστικού κράτους. Εφτασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί πια να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη, γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου που αποτελούν πυλώνες κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας» και ότι κάνει τη χώρα «κράτος παρία στη Δημοκρατική Ευρώπη», αναφερόμενος στην ΕΕ που έχει στήσει τους... πυλώνες του τερατώδους μηχανισμού παρακολούθησης και όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν από κοινού υπερψηφίσει και όλα τα αστικά κόμματα.

Από το «μενού» της «σταθερότητας» δεν έλειψαν και τα όσα κατάφερε η κυβέρνησή του, όπως π.χ. να αφήσει «γεμάτα ταμεία» από την άγρια φοροληστεία του λαού, διαμαρτυρόμενος πως ο πρωθυπουργός «κοκορεύεται ότι δήθεν ασκεί επιδοματική πολιτική με τα λεφτά που άλλοι άφησαν» και βέβαια η δική του εκδοχή των κάλπικων διλημμάτων, η οποία συνοψίστηκε στο «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Κυβέρνηση και "κυβερνήτης" στην υπηρεσία των συμφερόντων, ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος».

Στο διά ταύτα, εφιάλτης χωρίς τέλος για τον λαό και τη νεολαία, με «κυβερνήτες» να αλλάζουν θέσεις στις κυβερνητικές καρέκλες και να συνεχίζουν από εκεί που άφησε ο προηγούμενος την αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος».

Σε αυτόν τον στόχο, που παρουσίασε ως... πολιτική αλλαγή κάλεσε τη νεολαία να γίνει «νεροκουβαλητής», με «τυράκι» κάποιες υποσχέσεις περί... αξιοπρέπειας στη δουλειά, με όλο το αντεργατικό πλαίσιο «να ζει και να βασιλεύει», «πρόσβασης στο δημόσιο πανεπιστήμιο» όπου θα σουλατσάρουν οι εταιρείες και οι ταξικοί φραγμοί θα μπαίνουν πριν και μετά, και «δικαιώματος στη στέγη ειδικά για τα νέα ζευγάρια», όπου παρουσίασε προτάσεις «ξεπατικωτούρα» με αυτές της κυβέρνησης και «διαμαρτυρήθηκε» γιατί «αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως πρόβλημα σημαντικό ...δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης;», μοιράζοντας κι από εκεί «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στη συγκάλυψη, για κατάργηση του επικίνδυνου πλαισίου ΕΕ - κυβερνήσεων

Η παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, μέσω του λογισμικού Predator, συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συζήτηση παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Δεν χωρούν αστειότητες περί "λάθους" και επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση της ΝΔ στις πολύ σοβαρές καταγγελίες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ, όπου έχουν καταγραφεί από το 2016 μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες αποδεδειγμένες υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να υποδύονται τους δήθεν ανήξερους "ουδέτερους παρατηρητές" που "αναζητούν τις υπόγειες διαδρομές των κατασκοπευτικών λογισμικών". Γιατί με ευρωενωσιακούς Κανονισμούς κι Οδηγίες ενεργοποιήθηκαν τέτοιοι αντιδραστικοί μηχανισμοί στο όνομα της καταπολέμησης της λεγόμενης "τρομοκρατίας" και του ριζοσπαστισμού. Οπως ο Κανονισμός που νομιμοποιεί την ανάπτυξη κι αγοραπωλησία κατασκοπευτικών λογισμικών, που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο το 2021.

Αυτό το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο στήριξε η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κι εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συγκάλυψη, για την κατάργηση του επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου ΕΕ, αστικών κρατών και των κυβερνήσεών τους ενάντια στον λαό και τους αγώνες του».

Στη χτεσινή συζήτηση μεταξύ άλλων μίλησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, Ν. Ανδρουλάκης.

Κατηγόρησε προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «στόχος τους ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ», αφού, όπως ανέφερε, «κατά διαβολική σύμπτωση η παρακολούθηση διήρκεσε όσο η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει τη δυνατότητα βάσει νόμου να άρει το απόρρητο και τον κάλεσε να αποκαλύψει τους λόγους της παρακολούθησής του, «αντί να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη διχάζοντας τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας». Ενώ παρακάμπτοντας το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώθηκαν τέτοια περιστατικά συνδιαμορφώθηκε απ' τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα, υποστήριξε πως «οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από τα παράνομα λογισμικά και όχι να καλύπτουν τη χρήση τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ