Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΕΥΠ
Μεγαλύτερη θωράκιση της δράσης των μηχανισμών παρακολούθησης

Προς επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής οδεύει σήμερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, για την «εύρυθμη» λειτουργία της ΕΥΠ, επιχειρώντας να θωρακίσει το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις, θεσμικό πλαίσιο που μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε από την αρχή που αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση.

Η ΠΝΠ κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να καμουφλάρει ότι οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη θωράκιση της δράσης της ΕΥΠ και στην ενίσχυση αυτού του ήδη αντιδραστικού μηχανισμού του αστικού κράτους.

Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, τέτοιου είδους «μακιγιαρίσματα» της ΕΥΠ «δεν πρόκειται να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο αυτών των μηχανισμών που λειτουργούν για να υπερασπίζονται την εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου, δηλαδή τα συμφέροντα της αστικής τάξης, κόντρα στους ανταγωνιστές της και σταθερά ενάντια στον λαό και τα δικαιώματά του».

Γι' αυτό, εξάλλου, όπως τόνισε, το άθλιο θεσμικό πλαίσιο (νόμων, διακρατικών συμφωνιών, Οδηγιών της ΕΕ), με βάση το οποίο λειτουργούν η ΕΥΠ και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, εγχώριοι και μη, που θέτουν τους πάντες υπό παρακολούθηση, εμπλουτίζεται και διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και αφήνουν στο απυρόβλητο τα άλλα αστικά κόμματα.

Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, φαίνονται καθαρά στα άρθρα του νομοσχεδίου. Με το πρώτο άρθρο η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι η ΕΥΠ θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που όμως είναι καθαρά γνωμοδοτικό όργανο, όπου τον πρώτο λόγο έχει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και επιπλέον η κυβέρνηση προβάλλει απέναντι στην Επιτροπή το απόρρητο για την ΕΥΠ. «Εδώ δεν μιλάμε καν για φύλλο συκής, μιλάμε για προκλητικό εμπαιγμό και υποκρισία», σχολίασε.

Το δεύτερο άρθρο προβλέπει ότι θα πρέπει δύο εισαγγελείς (όπως ίσχυσε ως το 2018) αντί για έναν να δώσουν την έγκρισή τους για την άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Στην ουσία, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, ενισχύεται «περισσότερο το άθλιο πλαίσιο των υποκλοπών, δηλαδή η με τη "βούλα του νόμου" καταπάτηση ενός βασικού λαϊκού δικαιώματος, αυτού της απόρρητης επικοινωνίας. Στο οποίο έτσι κι αλλιώς όλοι συμφωνείτε και διαφοροποιείστε μόνο στο αν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα ή όχι και σε ποιο βαθμό».

Οπως επισήμανε, σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς θα εφαρμόζουν το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο και θα πατούν «στη συνταγματική κάλυψη μιας σκόπιμα γενικής έννοιας, όπως είναι αυτή της "εθνικής ασφάλειας", η οποία χωράει κάθε λογής ερμηνεία», ώστε «ουδείς να εξαιρείται των παρακολουθήσεων», όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα πως είναι τέτοιο το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας που δεν καταργεί έστω την απαράδεκτη διάταξη που νομοθέτησε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ ακόμα και να πληροφορεί τον οποιονδήποτε ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει όχι για την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τις «εποικοδομητικές» του προτάσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον εισηγητή του, Χρ. Σπίρτζη, που καλλιεργούν την αυταπάτη της «δημοκρατικοποίησης» της ΕΥΠ. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι κοκορομαχίες, με τον Χρ. Σπίρτζη να χαρακτηρίζει την ΠΝΠ «κουρελόχαρτο», που έδειξαν και τα όσα πρόκειται να εκτυλιχθούν σήμερα στην Ολομέλεια. Πάντως, ο υπουργός Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας στον Χρ. Σπίρτζη είπε ότι αν και κουρελόχαρτο η ΠΝΠ, «δεν προέκυψε ότι διαφωνείτε στις δύο αυτές διατάξεις»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφού «έθαψαν» τις υποθέσεις υποκλοπών, κάνουν και το μνημόσυνο... (2022-10-25 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ΕΥΠ (2022-09-09 00:00:00.0)
Σκηνικό συγκάλυψης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (2022-09-02 00:00:00.0)
Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (2022-08-10 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις που κρύβουν το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων (2022-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ