Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες προβλέψεις για εκδήλωση κρίσης στη Γερμανία

Εκτιμήσεις για τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών από το 1970

Το Ινστιτούτο Ifo προβλέπει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2023, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,7%

Copyright 2018 The Associated

Το Ινστιτούτο Ifo προβλέπει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% το 2023, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,7%
Νέες εκτιμήσεις και προβλέψεις αστικών επιτελείων για την εκδήλωση ύφεσης στις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης προστίθενται καθημερινά.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ifo αντιστρέφει τις εκτιμήσεις του για το 2023, προβλέποντας πλέον ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, αντί της προηγούμενης εκτίμησής του για ανάπτυξη 3,7%, λόγω των παραπέρα περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το καλοκαίρι και των δραστικών αυξήσεων στις τιμές που ακολούθησαν. Παράλληλα, αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό το 2023 αυξάνοντάς τον κατά 6%, με εκτίμηση στο 9,3%. Ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Ινστιτούτο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 11%.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, το Ifo αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη από το 2,5% στο 1,6%, ενώ για τον πληθωρισμό στο 8,1% από το 6,8%.

Αποτυπώνοντας το τεράστιο χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων, ο επικεφαλής των οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser, τόνισε ότι «η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση των πραγματικών κατά κεφαλήν μισθών φέτος και στο επόμενο έτος κατά 3% ετησίως, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά το 1970, όταν εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών».

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι «προειδοποιήσεις» για αυξημένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός, στασιμότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Φλ. Τόνκαρ.

Επικαλούμενος την εκτόξευση της ακρίβειας, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη «συμφόρηση» σε τμήματα της παραγωγής - ζητήματα όλα που προϋπήρχαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - ο Τόνκαρ επισήμανε πως οι προβλέψεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν «αισθητά προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω (...) Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού».

Προανήγγειλε δε επιστροφή σε «αυστηρότερη» δημοσιονομική πολιτική το 2023: «Συμμορφωνόμαστε με το φρένο στο χρέος, δαπανώντας λιγότερα. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τον πόλεμο και για την κρίση θα μειωθούν το επόμενο έτος».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ακόμα χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλη. Συγκεκριμένα, κατέγραψε οριακή άνοδο μόλις 0,2% σε σχέση με τον Ιούνη, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,4% σε μηνιαία βάση.

Τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι η Βρετανία θα περιέλθει σε ύφεση στο τέλος του 2022 και δεν θα βγει από αυτή μέχρι τις αρχές του 2024.

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για νέες αυξήσεις στη βενζίνη

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε προχτές τους καταναλωτές στις ΗΠΑ για νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης τον χειμώνα, συνδέοντας αυτήν την εξέλιξη με τον σημαντικό περιορισμό της αγοράς ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη, στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ίδια επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν και του G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, παρότι η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις υδρογονανθράκων σε όποιες χώρες και εταιρείες υιοθετήσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου (απέναντι στην οποία η Μόσχα απευθύνει αντίστοιχες προειδοποιήσεις) απορρίφθηκε στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Καθώς διάφορες πλευρές στην ΕΕ θέτουν θέμα επιβολής πλαφόν στην τιμή συνολικά για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε πως αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την εν λόγω πρόταση - με φόντο τα τεράστια έσοδα που αποκομίζει η Νορβηγία, έχοντας ξεπεράσει πλέον τη Ρωσία ως μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Ευρώπης. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Νορβηγός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δεν θα αλλάξει τίποτα στο θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή ότι υπάρχει ελάχιστο αέριο στην Ευρώπη».

G7: Διεργασίες και πιέσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Χτες, πάντως, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε πως τα μέλη του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς) έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες γύρω από την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασής τους για πλαφόν (ανώτατη τιμή πώλησης) στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Γέλεν, είπε πως το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 5 Δεκέμβρη, με σκοπό να μειώσει τα ρωσικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου «χωρίς» να μειωθούν οι διεθνείς εξαγωγές (και πάλι παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις που επισημαίνονται παραπάνω).

Οι χώρες του G7 πασχίζουν παράλληλα να πείσουν και άλλες χώρες που εισάγουν μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και επωφελούνται από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως η Κίνα και η Ινδία, να υιοθετήσουν το πλαφόν. Ο Μπεν Χάρις, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών για την Οικονομική Πολιτική, επέμεινε πως ακόμη και εάν δεν υιοθετήσουν το πλαφόν Κίνα και Ινδία, θα επωφεληθούν άλλες χώρες της Ασίας επειδή ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθούσε να μειωθούν οι τιμές. «Εάν η Κίνα διαπραγματευτεί ξεχωριστά μία μείωση τιμής στο 30% με 40% στο ρωσικό πετρέλαιο (...) εμείς θα το θεωρήσουμε νίκη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών, Λόρα Λόχμαν, μιλώντας στο 6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην «επιθυμία» των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ευρώπη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, επιβεβαιώνοντας πως το 70% του εισαγόμενου LNG προέρχεται πλέον από τις ΗΠΑ. Η ίδια προέβλεψε πως η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω από το 2024, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια» στην ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί «με αύξηση» των τοπικών ΑΠΕ και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ρωσικό πετρέλαιο σκέφτονται στην Ινδονησία

Ακολουθώντας πάντως το παράδειγμα της Κίνας, της Ινδίας και άλλων χωρών, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, έδειξε να στρέφεται και αυτός στην αγορά ρωσικού πετρελαίου.

«Πάντα εξετάζουμε όλες τις επιλογές. Εάν υπάρχει κάποια χώρα και μας προσφέρει καλύτερη τιμή, φυσικά», δήλωσε ο Ουιντόντο σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ινδονησία να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται. Τον Αύγουστο ξεπέρασε σε αξία τα 738 εκατ. δολάρια, ανέφερε το πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο στοιχεία από την Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων. Η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι είναι της τάξης του 87,2%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο (2023-12-06 00:00:00.0)
Νέες αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Κίνας στον ΠΟΕ (2022-12-15 00:00:00.0)
Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία (2022-07-27 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί επιταχύνουν σχεδιασμούς και μέτρα για όλες τις μορφές Ενέργειας (2022-04-21 00:00:00.0)
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις (2008-09-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η κρίση των τιμών πετρελαίου (2006-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ