Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΑΝΙΑ
Με μεγάλο ενδιαφέρον η βιβλιοπαρουσίαση για το αστικό Σύνταγμα

Με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως νέοι μετανάστες συμμετείχαν στην εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση για την πρώτη έκδοση της νέας σειράς της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ για το Αστικό και Σοσιαλιστικό Δίκαιο: «Η Συνταγματική Εκφραση της Δικτατορίας του Κεφαλαίου», που διοργάνωσε την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κοπεγχάγη.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ζωή Λαμπράκου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Δανίας, καλωσορίζοντας τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και ιδιαίτερα αυτούς που ήρθαν πρόσφατα στη Δανία. Σημείωσε εισαγωγικά τη σημασία μελέτης και διάδοσης των σύγχρονων επεξεργασιών του Κόμματος γύρω από τις κρίσιμες πτυχές του Αστικού Συντάγματος και του Αστικού Δικαίου, καθώς και την ανάγκη συζήτησής τους με περισσότερους νέους και παλιούς μετανάστες, σε μια χώρα σαν τη Δανία, όπου οι αυταπάτες περί «κράτους Δικαίου» και «κράτους Πρόνοιας» δίνουν και παίρνουν.

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη τα μεθοδολογικά εργαλεία και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μελέτη του βιβλίου να γίνουν κτήμα περισσότερων Ελλήνων μεταναστών στη Δανία και σε κάθε χώρα, ώστε να διαμορφώσουν κριτήριο για την εξέταση ζητημάτων που συζητιούνται έντονα και βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ερτόλ Ζούρντα, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Δανίας, που έκανε την κεντρική ομιλία, στην οποία μεταξύ άλλων σημείωσε την αναγκαιότητα της αφαίρεσης του προσωπείου της «δημοκρατίας και προόδου» από το πρόσωπο της δικτατορίας του κεφαλαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δανία.

Μέσα από επιλεγμένα τμήματα του βιβλίου για το Ελληνικό Σύνταγμα και Δίκαιο αλλά και μέσα από την παράθεση και ανάλυση άρθρων από το Δανέζικο Σύνταγμα, αποκάλυψε τον από χέρι αντιλαϊκό χαρακτήρα των Συνταγμάτων και της Δικαιοσύνης συνολικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δανία, που με τη σειρά τους κατοχυρώνουν και αντανακλούν την εξουσία των εγχώριων αστικών τάξεων πάνω στους λαούς.

Ανέδειξε επίσης τη σημασία της αποκάλυψης του ρόλου του αστικού κράτους και των θεσμών του, την ανάγκη για σύγκρουση με κοινοβουλευτικές αυταπάτες εντός του καπιταλιστικού συστήματος, τη λογική του «μικρότερου κακού», που οδηγεί αναπόφευκτα στην υποταγή του λαού στα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τόνισε πως μόνο σε σύγκρουση με το αστικό κράτος και το αστικό Δίκαιο, σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, τα κόμματά της, μπορούν οι λαοί να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους τόσο στην Ελλάδα όσο στη Δανία και κάθε άλλη καπιταλιστική χώρα.

Μόνο σε ρήξη με το σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ελευθερία, για τον σοσιαλισμό, αναδεικνύοντας τη σημασία και την ανάγκη της προβολής του μόνου δρόμου που ταιριάζει στη ζωή και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής κοινωνίας.

Κλείνοντας, κάλεσε τους φίλους του Κόμματος να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των λαών, να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους για να στηρίξουν το ΚΚΕ τόσο στις εκλογές όσο και στις μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση, ενώ τα αντίτυπα της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» που είχε προμηθευτεί η ΚΟΒ Δανίας έγιναν ανάρπαστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ