ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός για την ακρίβεια
  • Οι 27 ηγέτες γύρισαν επιδεικτικά τις πλάτες τους στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και στήριξαν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών
  • Εντείνουν την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ενισχύουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής εντός και εκτός της ΕΕ
  • Το «όχι» του ιρλανδικού λαού καθυστερεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Απροκάλυπτο εμπαιγμό και ωμή κοροϊδία προς τους λαούς της ΕΕ συνιστούν οι αποφάσεις των ηγετών της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους, ως θεματοφυλάκων των συμφερόντων και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, οι 27 ηγέτες γύρισαν περιφρονητικά τις πλάτες στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται βάναυσα από τη βάρβαρη πολιτική τους.

Ουσιαστικά, έδωσαν το «πράσινο φως» να συνεχιστεί η ανελέητη επίθεση των πολυεθνικών αποκρούοντας την αγωνιστική απαίτηση για λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν έστω και λίγο τους λαούς.

Αντίθετα, επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να ενταθεί η κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων (65ωρο), με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των προσπαθειών για την τρομοκράτηση των λαών, εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Οργή προκάλεσε, ταυτόχρονα, η άθλια επιχείρηση «παράκαμψης» του «όχι» του ιρλανδικού λαού, προκειμένου να διασώσουν την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αν και οι «27» έριξαν το «μπαλάκι» στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για τη λήψη μέτρων κατά της φτώχειας, ωστόσο, την ίδια στιγμή, με τις κατευθύνσεις και οδηγίες που έδωσαν, ουσιαστικά απαγόρευσαν «να μοιράσουν χρήμα στους φτωχούς». Οπως προκύπτει σαφώς από το κείμενο των συμπερασμάτων, δεν επιτρέπεται να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ούτε να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες γιατί θα κινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτουν το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Ορισμένα κράτη - μέλη θεσπίζουν βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μετριάσουν την επίπτωση των πρόσφατων εξελίξεων των τιμών στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Προκειμένου να μπουν συγκεκριμένα όρια, εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν τα όποια μέτρα «για να αποφευχθεί η στρέβλωση των μηνυμάτων των τιμών (!) και για να μην προκληθούν γενικότερες έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς και στις τιμές, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και με συγκεκριμένο στόχο»! Φυσικά, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι οι «27» ενοχοποιούν τους μισθούς για την ακρίβεια...

Εξίσου σαφής είναι και η επόμενη παράγραφος που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θιγούν οι πυλώνες του ευρωοικοδομήματος (Σύμφωνο Σταθερότητας, ανταγωνιστικότητα, κ.ά.).

Επιτρέπουν να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα φτωχότερα στρώματα, αλλά επαναλαμβάνουν ότι «πρέπει να παραμένουν βραχυπρόθεσμα και με συγκεκριμένους στόχους», και ξεκαθαρίζουν: «Στρεβλωτικές φορολογικές κι άλλες πολιτικές παρεμβάσεις πρέπει ν' αποφεύγονται, επειδή εμποδίζουν την απαραίτητη προσαρμογή των οικονομικών παραγόντων»!

Στο πλαίσιο αυτό απέρριψαν πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και σε βασικά είδη διατροφής, αλλά, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, ανέθεσαν στην Κομισιόν να υποβάλει έκθεση στη σύνοδο του Οκτώβρη, και όποιος αντέξει...

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η διάθεση της αγιοποίησης της «διατροφικής» και «πετρελαϊκής κρίσης», προκειμένου να δοθεί ώθηση σε μια σειρά από αντιλαϊκά σχέδια, όπως η διάδοση των μεταλλαγμένων προϊόντων, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ειδικά για τις τιμές στα τρόφιμα, οι «27» αποσείουν κάθε ευθύνη από πάνω τους, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ έχει ήδη ενεργήσει για να μετριάσει την πίεση επί των τιμών των τροφίμων, με πωλήσεις από τα παρεμβατικά αποθέματα, με μείωση επιστροφών στις εξαγωγές, με την αναστολή παύσης καλλιέργειας για το 2008, με αύξηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων και με την αναστολή των εισαγωγικών δασμών επί των σιτηρών, βελτιώνοντας έτσι την προσφορά και συντελώντας στη σταθεροποίηση των γεωργικών αγορών»...

Στη συνέχεια όμως υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να εξακολουθήσει να βελτιώνεται ο προσανατολισμός της γεωργίας προς τον αγοραστή και κατά συνέπεια η ικανότητα των γεωργών της Ενωσης ν' ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς»...

Εμμεσα «φωτογραφίζεται» η λύση των μεταλλαγμένων με την επισήμανση ότι «απαιτείται να συνεχιστούν οι εργασίες για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή της απόδοση, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προσαρμοστικότητά της στην αλλαγή του κλίματος»...

Καθυστερεί η Ευρωσυνθήκη...

Η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετά το καίριο πλήγμα που δέχτηκε από το περήφανο «όχι» του ιρλανδικού λαού, ήταν το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι «27» στις Βρυξέλλες.

Οριστική λύση δε δόθηκε, καθώς βγήκαν στην επιφάνεια και οι χρόνιες υποβόσκουσες αντιθέσεις, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι «δε θα αφήσουν την Ιρλανδία να σταματήσει την ΕΕ»...

Υποχρεώθηκαν όμως σ' ένα συμβιβασμό, που επιχείρησαν να τον εμφανίσουν ως «σεβασμό στη βούληση του ιρλανδικού λαού».

Οι «27» παρέπεμψαν το θέμα της Ευρωσυνθήκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, πιέζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Ιρλανδίας «προκειμένου να εισηγηθεί μια κοινή περαιτέρω πορεία».

Παράλληλα, προσπάθησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο την επικύρωση της Ευρωσυνθήκης απ' όλα τα κράτη - μέλη, αν και δεν κατάφεραν να επαναλάβουν το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για επικύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το «όχι» του ιρλανδικού λαού λειτούργησε ως καταλύτης για να εκδηλωθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ετσι η κυβέρνηση της Τσεχίας κατάφερε να προσθέσει στα συμπεράσματα μια υποσημείωση, ότι η επικύρωση της Ευρωσυνθήκης εξαρτάται από την έγκριση των συνταγματικών δικαστηρίων της χώρας αυτής, ενώ ακολούθησε και η Βρετανία, αδράχνοντας την ευκαιρία...

Θωράκιση του ευρωοικοδομήματος

Με δεδομένη την ένταση της βάρβαρης πολιτικής και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν τις συστηματικές προσπάθειες θωράκισης του καθεστώτος των μονοπωλίων. Προς «τα μέσα» ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής και «προς τα έξω» εντείνεται το ανελέητο κυνήγι των μεταναστών.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας λαμβάνονται προληπτικά μέτρα καταστολής της ριζοσπαστικοποίησης των λαών.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται η ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες στην υλοποίηση της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ», αλλά ζητείται η «ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Κομισιόν «να συνεχίσει το συντομότερο τις εργασίες της για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών».

Μάλιστα, ενθαρρύνεται η εξαγωγή «τεχνογνωσίας» σε τρίτες χώρες, με έμφαση τη Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία, ώστε να συμβάλει η ΕΕ «στην πρόληψη της στρατολόγησης τρομοκρατών».

Παράλληλα, ενθαρρύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών και «η πρόσβαση των αρμόδιων αρχών και οργανισμών της ΕΕ στις οικείες πληροφορίες», στο πλαίσιο της «αρχής της διαθεσιμότητας».

Επίσης, εκφράζεται η βούληση «να ενισχυθούν οι ρόλοι της Ευρωαστυνομίας (europol) και της Ευρωδικαιοσύνης (eurojust) και να ενδυναμωθεί η μεταξύ τους συνεργασία», στο όνομα της καταπολέμησης του «διασυνοριακού εγκλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ταχεία έκδοση σημαντικών νομοθετικών προτάσεων που εκκρεμούν πριν από το τέλος του έτους ή πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. Ιούνης 2009).

Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα μέτρα καταστολής κατά των μεταναστών, με δημιουργία μηχανισμών φύλαξης των συνόρων (FRONTEX), φακελώματος και απέλασης.

Στο πλαίσιο αυτό οι «27» υποστηρίζουν τη βάρβαρη οδηγία των υπουργών Εσωτερικών που προβλέπει φυλάκιση μέχρι 18 μήνες, απέλαση και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια των «παράνομων» μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού και επανεισδοχής».

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο», ιδίως στη στρατηγική για «τη διαχείριση των συνόρων» και στην «ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες». Επαναλαμβάνεται η βούληση για την «περαιτέρω ανάπτυξη του FRONTEX», ενώ η Κομισιόν αναλαμβάνει να υποβάλει μέχρι τις αρχές του 2010 προτάσεις για το φακέλωμα των ταξιδιωτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα «ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης συνόρων».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εναρμονισμένος» στην ευρω-κοροϊδία των λαών

Από τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Ενεργό ρόλο στον εμπαιγμό των λαών από τους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα της ακρίβειας παίζει ο Κ. Καραμανλής, ενώ δεν υστερεί ούτε στην επιχείρηση παράκαμψης του «όχι» του ιρλανδικού λαού.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμάσησε την προκλητική «επιχειρηματολογία» της ΕΕ, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή της προστασίας της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Μάλιστα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να επιλυθεί κι όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν «να μειώσουμε τις επιπτώσεις».

Πεισματικά όμως απέφυγε να ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, παραπέμποντας στις ...εκθέσεις που θα ετοιμάσει η Κομισιόν για τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη. Μέχρι τότε οι λαϊκές μάζες θα πρέπει να τρώνε... τις βαρύγδουπες διαπιστώσεις των 27 κυβερνήσεων και να υπερηφανεύονται για την «εμπεριστατωμένη συζήτηση», που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής...

Επιθετικός εμφανίστηκε αναφορικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας χαρακτηρίζοντας «εμπόδιο» το «όχι» του ιρλανδικού λαού, δίχως αυτό να τον εμποδίσει να δηλώσει ότι «είναι σεβαστή βεβαίως η απόφαση του ιρλανδικού λαού».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «κανείς δε θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» στο ερώτημα πώς θα προχωρήσει η επικύρωση της Ευρωσυνθήκης, λέγοντας ότι «κοινή ευχή» είναι να ολοκληρωθεί «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρατήσει αποστάσεις από την οδηγία για το 65ωρο, δίχως όμως να μπορέσει να απαντήσει γιατί δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίρρηση στη «θερμή» υποστήριξή της από τους ηγέτες της ΕΕ, μέσω του κειμένου των συμπερασμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «δε θα κάνει χρήση της ρήτρας εξαίρεσης» που προβλέπει για την εφαρμογή του 65ωρου, δίχως όμως να εξηγήσει πώς θα αντιμετωπίσει τον «ανταγωνισμό» από τ' άλλα κράτη - μέλη που θα την εφαρμόσουν.

Επιχειρώντας να εμφανίσει ένα «κοινωνικά ευαίσθητο» πρόσωπο ανέφερε ότι η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία στη χρήση του 65ωρου...

Δικαιολογώντας την «αποχή» της υπουργού Απασχόλησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ είπε ότι αυτή είχε συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες που διαφωνούν «να εκφραστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο»...

Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη θέση που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο αναφορικά με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά» η υπόθεση της ονομασίας αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Αρση κυρώσεων κατά της Κούβας

Αλλά εμμένει στις απαράδεκτες πιέσεις περί ...«εκδημοκρατισμού»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης να άρει τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στην Κούβα, σημειώνοντας ότι επιδιώκει τον «πολιτικό διάλογο», συνδέοντάς τον, ωστόσο, με τα γνωστά περί «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, η αρμόδια επίτροπος, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ, τόνισε ότι η ΕΕ αισθάνεται την ανάγκη να ...ενθαρρύνει αλλαγές στην Κούβα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας ότι η Κούβα θα πρέπει να «απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να εργαστεί σκληρά για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ανάμεσα σ' αυτά, η ΕΕ ζητά και την πρόσβαση των Κουβανών στο διαδίκτυο, αλλά και τη δυνατότητα να συναντιούνται οι αντιπροσωπείες της ΕΕ που επισκέπτονται την Κούβα εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους λεγόμενους αντιφρονούντες. Τα όποια «βήματα» γίνουν εκ μέρους της Κούβας θα επανεξεταστούν σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 του Δεκέμβρη του 1996 το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τη λεγόμενη κοινή θέση, δύο μέρες μετά την κατάρριψη δύο μικρών αεροπλάνων που παραβίαζαν για τρεις μέρες τον εναέριο χώρο της Κούβας πετώντας φυλλάδια με αντικουβανικά συνθήματα. Στο κείμενο αναφέρεται ότι στόχος της ΕΕ «είναι η ενθάρρυνση της διαδικασίας μετάβασης στην πλουραλιστική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και η σταθερή ανάκαμψη και βελτίωση των όρων διαβίωσης του κουβανικού λαού».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2003, ύστερα από τη σχεδιασμένη ενίσχυση των πράξεων δολιοφθοράς στο κουβανικό έδαφος από τις ΗΠΑ, η Κούβα προχώρησε στη σύλληψη και την καταδίκη 75 ατόμων που δρούσαν ως μισθοφόροι των ΗΠΑ. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις ενάντια στην Κούβα και άρχισαν οι χώρες - μέλη της να καλούν σε εθνικές επετείους τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς στις πρεσβείες τους στην Αβάνα, ενώ δεν καλούνταν στις χώρες - μέλη της ΕΕ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν την κυβέρνηση της Κούβας να διακόψει τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2005 οι κυρώσεις έχουν παγώσει, κάτι που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται αλλά και δεν καταργήθηκαν. Και τώρα τις αντιρρήσεις τους στη συγκεκριμένη απόφαση εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Σουηδίας, που ήθελαν να διατηρηθούν οι κυρώσεις.

Με αποφασιστικότητα ενισχύουμε την πάλη των λαών ενάντια στην ΕΕ

To ηχηρό OXI του ιρλανδικού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα καταψήφισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ, ακυρώνει και καθιστά ανεφάρμοστη την Ευρωσυνθήκη, δημιουργώντας νέες αναταράξεις στο ευρωενωσιακό πολιτικό εποικοδόμημα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη διεύρυνση της αντίφασης που υπάρχει μεταξύ του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, από τη μια, και την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, από την άλλη, καθώς και τα όρια της αστικής δημοκρατίας.

Γενική διαπίστωση από όλους είναι ότι το ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανεξάρτητα από την προσπάθεια χειραγώγησής του, αποτελεί σημαντική ήττα για την ΕΕ, τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους οπορτουνιστές γενικότερα.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες 19/20 Ιούνη 2008, να κρατήσει στο προσκήνιο τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με στόχο την επιβολή της, συνιστά πράξη περιφρόνησης της εκφρασμένης βούλησης των λαών και του δικαιώματός τους, να αποφασίζουν και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Η απόφαση να συζητηθεί το ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβρη προδιαγράφει την ένταση των πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος των εργατών και αγροτών που αποτέλεσαν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία ακύρωσης της Ευρωσυνθήκης.

Με απύθμενο θράσος και αλαζονεία, η ΕΕ και οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου προβάλλουν αντιδραστικά - φαιδρά ιδεολογήματα που αμφισβητούν την ικανότητα του λαού να κρίνει και να παλεύει ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου. Θεωρούν ως αδιανόητη την ύπαρξη ευρωπαϊκού κράτους εκτός της ΕΕ, εκβιάζουν τους λαούς να υποταχθούν στην καπιταλιστική ολοκλήρωση της ΕΕ.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί είναι συνένοχοι για τις επιλογές της ΕΕ και στηρίζουν ενεργά τις μεθοδεύσεις της σε βάρος των λαών, στηρίζουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τη συνέχιση των διαδικασιών επικύρωσής της.

Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ που, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη ύπαρξης Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εγκαλώντας την ΕΕ που δεν το έχει κάνει ακόμη πραγματικότητα!

Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει την ΕΕ, τον ευρωμονόδρομο, παρά την προσπάθειά του να κρυφτεί πίσω από εθνικιστικές δημαγωγικές κορόνες.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η μικρομεσαία αγροτιά είχαν καθοριστική συμβολή στην απόρριψη της Ευρωσυνθήκης στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και, μαζί με τους λαούς στα άλλα κράτη - μέλη, στο αυξανόμενο κίνημα αμφισβήτησης και απόρριψης της Συνθήκης της Λισαβόνας, της ίδιας της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, με ταξική συνέπεια, αντιτάχθηκε στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ/ΕΕ, επισημαίνοντας στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα ότι οποιαδήποτε ευρωσυνθήκη που θα διαμορφώνει αυτή η διακρατική ένωση του κεφαλαίου, η ΕΕ, μόνο δεινά θα επιφέρει στους εργαζόμενους.

Η αχαλίνωτη ακρίβεια, η ανεργία, οι προσωρινές ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνθέτουν τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Η πάλη σε εθνικό επίπεδο για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και την αποδέσμευση από την ΕΕ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Ευρώπης του σοσιαλισμού.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ
Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ