Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρση κυρώσεων κατά της Κούβας

Αλλά εμμένει στις απαράδεκτες πιέσεις περί ...«εκδημοκρατισμού»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης να άρει τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στην Κούβα, σημειώνοντας ότι επιδιώκει τον «πολιτικό διάλογο», συνδέοντάς τον, ωστόσο, με τα γνωστά περί «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, η αρμόδια επίτροπος, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ, τόνισε ότι η ΕΕ αισθάνεται την ανάγκη να ...ενθαρρύνει αλλαγές στην Κούβα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας ότι η Κούβα θα πρέπει να «απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να εργαστεί σκληρά για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ανάμεσα σ' αυτά, η ΕΕ ζητά και την πρόσβαση των Κουβανών στο διαδίκτυο, αλλά και τη δυνατότητα να συναντιούνται οι αντιπροσωπείες της ΕΕ που επισκέπτονται την Κούβα εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους λεγόμενους αντιφρονούντες. Τα όποια «βήματα» γίνουν εκ μέρους της Κούβας θα επανεξεταστούν σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 του Δεκέμβρη του 1996 το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τη λεγόμενη κοινή θέση, δύο μέρες μετά την κατάρριψη δύο μικρών αεροπλάνων που παραβίαζαν για τρεις μέρες τον εναέριο χώρο της Κούβας πετώντας φυλλάδια με αντικουβανικά συνθήματα. Στο κείμενο αναφέρεται ότι στόχος της ΕΕ «είναι η ενθάρρυνση της διαδικασίας μετάβασης στην πλουραλιστική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και η σταθερή ανάκαμψη και βελτίωση των όρων διαβίωσης του κουβανικού λαού».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2003, ύστερα από τη σχεδιασμένη ενίσχυση των πράξεων δολιοφθοράς στο κουβανικό έδαφος από τις ΗΠΑ, η Κούβα προχώρησε στη σύλληψη και την καταδίκη 75 ατόμων που δρούσαν ως μισθοφόροι των ΗΠΑ. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις ενάντια στην Κούβα και άρχισαν οι χώρες - μέλη της να καλούν σε εθνικές επετείους τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς στις πρεσβείες τους στην Αβάνα, ενώ δεν καλούνταν στις χώρες - μέλη της ΕΕ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν την κυβέρνηση της Κούβας να διακόψει τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2005 οι κυρώσεις έχουν παγώσει, κάτι που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται αλλά και δεν καταργήθηκαν. Και τώρα τις αντιρρήσεις τους στη συγκεκριμένη απόφαση εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Σουηδίας, που ήθελαν να διατηρηθούν οι κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ