Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ακρίβεια και κέρδη

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης έχουν και όνομα και - πολύ συγκεκριμένο - αίτιο.

Είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική παραπέρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας που ευαγγελίζονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, όπως σήμερα αυτή της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία ισολογισμών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Στο α΄ τρίμηνο του 2008, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται - σε μέσους όρους - με το αστρονομικό ποσοστό 278,3%. Στη σχετική λίστα, φιγουράρουν και επιχειρήσεις που πέτυχαν να «αυγατίσουν» τα κέρδη τους ακόμη και με τετραψήφια ποσοστά μέχρι και 3.416% (!). Η τέτοια συσσώρευση κέρδους σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την αύξηση των πωλήσεών τους. Αντίθετα, η μάζα της λαϊκής κατανάλωσης - και εξαιτίας των απανωτών ανατιμήσεων - υποχωρεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν καταφέρει να αποσπούν ολοένα και περισσότερα κέρδη για μικρότερη μάζα πωλήσεων. Το γεγονός αυτό καταμαρτυράται και στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους: Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση του τζίρου τους είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την ενίσχυση της κερδοφορίας τους...

Είναι απόλυτα φανερό ότι τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ακόμη και ...1.041 ανάλογου περιεχομένου, είναι γράμμα κενό περιεχομένου.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ