Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός για την ακρίβεια
  • Οι 27 ηγέτες γύρισαν επιδεικτικά τις πλάτες τους στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και στήριξαν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών
  • Εντείνουν την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ενισχύουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής εντός και εκτός της ΕΕ
  • Το «όχι» του ιρλανδικού λαού καθυστερεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Απροκάλυπτο εμπαιγμό και ωμή κοροϊδία προς τους λαούς της ΕΕ συνιστούν οι αποφάσεις των ηγετών της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους, ως θεματοφυλάκων των συμφερόντων και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, οι 27 ηγέτες γύρισαν περιφρονητικά τις πλάτες στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται βάναυσα από τη βάρβαρη πολιτική τους.

Ουσιαστικά, έδωσαν το «πράσινο φως» να συνεχιστεί η ανελέητη επίθεση των πολυεθνικών αποκρούοντας την αγωνιστική απαίτηση για λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν έστω και λίγο τους λαούς.

Αντίθετα, επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να ενταθεί η κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων (65ωρο), με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των προσπαθειών για την τρομοκράτηση των λαών, εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Οργή προκάλεσε, ταυτόχρονα, η άθλια επιχείρηση «παράκαμψης» του «όχι» του ιρλανδικού λαού, προκειμένου να διασώσουν την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αν και οι «27» έριξαν το «μπαλάκι» στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για τη λήψη μέτρων κατά της φτώχειας, ωστόσο, την ίδια στιγμή, με τις κατευθύνσεις και οδηγίες που έδωσαν, ουσιαστικά απαγόρευσαν «να μοιράσουν χρήμα στους φτωχούς». Οπως προκύπτει σαφώς από το κείμενο των συμπερασμάτων, δεν επιτρέπεται να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ούτε να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες γιατί θα κινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτουν το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Ορισμένα κράτη - μέλη θεσπίζουν βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μετριάσουν την επίπτωση των πρόσφατων εξελίξεων των τιμών στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Προκειμένου να μπουν συγκεκριμένα όρια, εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν τα όποια μέτρα «για να αποφευχθεί η στρέβλωση των μηνυμάτων των τιμών (!) και για να μην προκληθούν γενικότερες έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς και στις τιμές, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και με συγκεκριμένο στόχο»! Φυσικά, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι οι «27» ενοχοποιούν τους μισθούς για την ακρίβεια...

Εξίσου σαφής είναι και η επόμενη παράγραφος που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θιγούν οι πυλώνες του ευρωοικοδομήματος (Σύμφωνο Σταθερότητας, ανταγωνιστικότητα, κ.ά.).

Επιτρέπουν να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα φτωχότερα στρώματα, αλλά επαναλαμβάνουν ότι «πρέπει να παραμένουν βραχυπρόθεσμα και με συγκεκριμένους στόχους», και ξεκαθαρίζουν: «Στρεβλωτικές φορολογικές κι άλλες πολιτικές παρεμβάσεις πρέπει ν' αποφεύγονται, επειδή εμποδίζουν την απαραίτητη προσαρμογή των οικονομικών παραγόντων»!

Στο πλαίσιο αυτό απέρριψαν πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και σε βασικά είδη διατροφής, αλλά, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, ανέθεσαν στην Κομισιόν να υποβάλει έκθεση στη σύνοδο του Οκτώβρη, και όποιος αντέξει...

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η διάθεση της αγιοποίησης της «διατροφικής» και «πετρελαϊκής κρίσης», προκειμένου να δοθεί ώθηση σε μια σειρά από αντιλαϊκά σχέδια, όπως η διάδοση των μεταλλαγμένων προϊόντων, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ειδικά για τις τιμές στα τρόφιμα, οι «27» αποσείουν κάθε ευθύνη από πάνω τους, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ έχει ήδη ενεργήσει για να μετριάσει την πίεση επί των τιμών των τροφίμων, με πωλήσεις από τα παρεμβατικά αποθέματα, με μείωση επιστροφών στις εξαγωγές, με την αναστολή παύσης καλλιέργειας για το 2008, με αύξηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων και με την αναστολή των εισαγωγικών δασμών επί των σιτηρών, βελτιώνοντας έτσι την προσφορά και συντελώντας στη σταθεροποίηση των γεωργικών αγορών»...

Στη συνέχεια όμως υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να εξακολουθήσει να βελτιώνεται ο προσανατολισμός της γεωργίας προς τον αγοραστή και κατά συνέπεια η ικανότητα των γεωργών της Ενωσης ν' ανταποκρίνονται στα μηνύματα της αγοράς»...

Εμμεσα «φωτογραφίζεται» η λύση των μεταλλαγμένων με την επισήμανση ότι «απαιτείται να συνεχιστούν οι εργασίες για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή της απόδοση, η αύξηση της παραγωγικότητας και η προσαρμοστικότητά της στην αλλαγή του κλίματος»...

Καθυστερεί η Ευρωσυνθήκη...

Η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, μετά το καίριο πλήγμα που δέχτηκε από το περήφανο «όχι» του ιρλανδικού λαού, ήταν το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι «27» στις Βρυξέλλες.

Οριστική λύση δε δόθηκε, καθώς βγήκαν στην επιφάνεια και οι χρόνιες υποβόσκουσες αντιθέσεις, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι «δε θα αφήσουν την Ιρλανδία να σταματήσει την ΕΕ»...

Υποχρεώθηκαν όμως σ' ένα συμβιβασμό, που επιχείρησαν να τον εμφανίσουν ως «σεβασμό στη βούληση του ιρλανδικού λαού».

Οι «27» παρέπεμψαν το θέμα της Ευρωσυνθήκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη, πιέζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Ιρλανδίας «προκειμένου να εισηγηθεί μια κοινή περαιτέρω πορεία».

Παράλληλα, προσπάθησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο την επικύρωση της Ευρωσυνθήκης απ' όλα τα κράτη - μέλη, αν και δεν κατάφεραν να επαναλάβουν το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για επικύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το «όχι» του ιρλανδικού λαού λειτούργησε ως καταλύτης για να εκδηλωθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ετσι η κυβέρνηση της Τσεχίας κατάφερε να προσθέσει στα συμπεράσματα μια υποσημείωση, ότι η επικύρωση της Ευρωσυνθήκης εξαρτάται από την έγκριση των συνταγματικών δικαστηρίων της χώρας αυτής, ενώ ακολούθησε και η Βρετανία, αδράχνοντας την ευκαιρία...

Θωράκιση του ευρωοικοδομήματος

Με δεδομένη την ένταση της βάρβαρης πολιτικής και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν τις συστηματικές προσπάθειες θωράκισης του καθεστώτος των μονοπωλίων. Προς «τα μέσα» ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής και «προς τα έξω» εντείνεται το ανελέητο κυνήγι των μεταναστών.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας λαμβάνονται προληπτικά μέτρα καταστολής της ριζοσπαστικοποίησης των λαών.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται η ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες στην υλοποίηση της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της ΕΕ», αλλά ζητείται η «ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Κομισιόν «να συνεχίσει το συντομότερο τις εργασίες της για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών».

Μάλιστα, ενθαρρύνεται η εξαγωγή «τεχνογνωσίας» σε τρίτες χώρες, με έμφαση τη Βόρεια Αφρική και Νότια Ασία, ώστε να συμβάλει η ΕΕ «στην πρόληψη της στρατολόγησης τρομοκρατών».

Παράλληλα, ενθαρρύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών και «η πρόσβαση των αρμόδιων αρχών και οργανισμών της ΕΕ στις οικείες πληροφορίες», στο πλαίσιο της «αρχής της διαθεσιμότητας».

Επίσης, εκφράζεται η βούληση «να ενισχυθούν οι ρόλοι της Ευρωαστυνομίας (europol) και της Ευρωδικαιοσύνης (eurojust) και να ενδυναμωθεί η μεταξύ τους συνεργασία», στο όνομα της καταπολέμησης του «διασυνοριακού εγκλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ταχεία έκδοση σημαντικών νομοθετικών προτάσεων που εκκρεμούν πριν από το τέλος του έτους ή πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. Ιούνης 2009).

Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα μέτρα καταστολής κατά των μεταναστών, με δημιουργία μηχανισμών φύλαξης των συνόρων (FRONTEX), φακελώματος και απέλασης.

Στο πλαίσιο αυτό οι «27» υποστηρίζουν τη βάρβαρη οδηγία των υπουργών Εσωτερικών που προβλέπει φυλάκιση μέχρι 18 μήνες, απέλαση και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια των «παράνομων» μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού και επανεισδοχής».

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο», ιδίως στη στρατηγική για «τη διαχείριση των συνόρων» και στην «ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες». Επαναλαμβάνεται η βούληση για την «περαιτέρω ανάπτυξη του FRONTEX», ενώ η Κομισιόν αναλαμβάνει να υποβάλει μέχρι τις αρχές του 2010 προτάσεις για το φακέλωμα των ταξιδιωτών, ώστε να δημιουργηθεί ένα «ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ