ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το "άνοιγμα" και ο έλεγχος κλειδί για την επιτυχία

Μια σχετική καθυστέρηση παρουσιάζεται στην Οικονομική Εξόρμηση της Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου, μετά από ένα καλό ξεκίνημα που έκανε το πρώτο διάστημα από την έναρξη της Εξόρμησης. Αυτή τη στιγμή η Οργάνωση έχει καλύψει τα 40% του συνολικού πλάνου της, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι, μας λέει ο γραμματέας της Περιοχής Δημήτρης Τζαβάρας που εξηγεί:

Κάναμε μια καλή αρχή αλλά στην πορεία εφησυχάσαμε, δε συνεχίσαμε το άνοιγμα στον κόσμο. Βεβαίως, προσθέτει, υπάρχουν οργανώσεις στην περιοχή που, υλοποιώντας τον προγραμματισμό που από την αρχή είχανε κάνει, ανεβάζουν τη δουλιά τους και προχωρούν ικανοποιητικά. Ετσι, η ΝΕ Αρκαδίας έχει ξεπεράσει το 50% του πλάνου της όπως και η Αχτίδα Καλαμάτας, των ΕΒΕ και της Κεντροανατολικής Καλαμάτας και η οργάνωση Θουρίας. Πολύ ανεβασμένες, σχετικά, είναι και οι οργανώσεις Ναυπλίου στην Αργολίδα όπως και του Αστρους Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Ολοι οι σύντροφοι συνειδητοποιούν πως δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κάνουμε το τιμητικό καθήκον μας και να υπερκαλύψουμε το πλάνο μας. Κι αυτό, είναι εντελώς ρεαλιστικό, καθώς πραγματικά υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι σε μας να τρέξουμε, να βρούμε τον κόσμο για να ζητήσουμε τη συνδρομή του στην Οικονομική Εξόρμηση. Το ζήτημα, αυτό, να ξεπεράσουμε δηλαδή όποια διστακτικότητα παρουσιάζεται σε συντρόφους, αντιμετωπίζεται με έκτακτες συνεδριάσεις των ΚΟΒ, με ένταση του ελέγχου και αυτοελέγχου όλων των συντρόφων ακόμα και σε καθημερινή βάση. Το κλειδί, υπογραμμίζει ο Δ. Τζαβάρας, είναι να ξανοιχτούμε χωρίς δισταγμούς στους εργαζόμενους, στους αγρότες, σ' όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, για να ξεπεραστεί ένα κάποιο μούδιασμα που παρατηρήθηκε, οι οργανώσεις προσανατολίζονται πολύ περισσότερο στις συσκέψεις σε συνδυασμό με την προσωπική δουλιά και τον έλεγχο της δουλιάς μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό, και σ' αυτήν την κατεύθυνση επιμένουμε όλοι, οι σύντροφοι να δραστηριοποιηθούν και, ταυτόχρονα, να αξιοποιήσουμε περισσότερους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, να διακινήσουν το κουπόνι μαζί με τα μέλη του Κόμματος. Τέλος, εκφράζοντας την αισιοδοξίαότι μπορούμε και θα υπερκαλύψουμε το πλάνο μας, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αν. Πελοποννήσου, υπογραμμίζει και την αυξημένη προσωπική προσφορά - ενίσχυση των κομμουνιστών.

Προσφορές
  • Ο Ανδρέας και η Φλώρα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 20.000 δρχ.
  • Ο Κώστας και η Μαρία Ανδριανού προσφέρουν από τη σύνταξή τους 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κυψέλης,
  • Ο Γαβρήλος Νικολάου προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλ. Αττικής - Βικτώριας.
  • Ο Νικόλαος Γκιουζέλης,από την Κρανιά Γρεβενών, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πλ. Αττικής - Βικτώριας, 10.000 δρχ.
  • Ο Δάρδανος Σαράντος αντιστασιακός και η Ευστρατία Σαράντου προσφέρουν ως πρώτη δόση 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης.
  • Αντιστασιακοί,από Κηφισιά, Ερυθραία και Δροσιά στην εκδήλωση για τα 53 χρόνια από τη μάχη της Πύλας, συγκέντρωσαν και πρόσφεραν 43.500 δρχ.
  • Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιούμη, στη μνήμη των γονιών του Χρήστου και Χαρίκλειας.
  • Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου,από το Γεωργικό Καρδίτσας, προσφέρει 15.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας στη μνήμη του πατέρα του Αναστάσιου Παπανικολάου, που εκτελέστηκε το 1948 στα Τρίκαλα.
  • Η Σταματούλα Δαμασιώτη προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας στη μνήμη των γονιών της Ειρήνης και Απόστολου Δαμασιώτη.
  • Η Η. Β. προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της Χρήστου και Μαρίας από το Γραμματικό Μεσολογγίου.
  • Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής επίτ. γεωπόνος - εκπαιδευτικός, συγγραφέας, προσφέρει ως πρώτη δόση 5.000 δρχ.
  • Ο Χ. Π. πρόσφερε 5.000 δρχ. στη μνήμη της Κίτσας Ηλιάδη, φοιτήτριας της Νομικής, που εκτελέστηκε το 1949 στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης.
  • Ο Φαίδων Αλεξιάδης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 20.000 δρχ.
  • Ο Κ. Α. Ν. πρόσφερε 15.000 δρχ.
  • Ο Ανασ. Αραμπατζής πρόσφερε, ως δεύτερη δόση, 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χαριλάου.
  • Ο Β. Μεγκίσογλου προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας.
Συζήτηση στο CNN για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, απάντησε σε ερωτήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς

Η νέα γενιά θέλει να προχωρήσει μπροστά, να μη μείνει κολλημένη στο παρελθόν και θέλει να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση του Κυπριακού, την ένωση της διαιρεμένης Κύπρου, την ένταξη της Κύπρου με τη συνεργασία των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου.

Σε ζωντανή συνέντευξη από το Λονδίνο, διάρκειας μισής ώρας, που μεταδόθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, πρόβαλε τις ελληνικές θέσεις και απάντησε σε ερωτήσεις του Ντενκτάς, ο οποίος τηλεφώνησε ως ακροατής από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, το κανάλι στην Ατλάντα, προκειμένου να υποβάλει τις ερωτήσεις του.

Και ο Πάγκαλος στο CNN

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ζωντανή συνέντευξη που έδωσε το πρωί στο Διεθνές Τηλεοπτικό Δίκτυο CNN, στην εκπομπή "This Morning".

Απαντώντας σε ερώτηση πότε η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ, ο Θ. Πάγκαλος είπε: "Πρώτα απ' όλα, θα σας πω ότι έχουμε λάβει μία ομόφωνη απόφαση, μόλις πριν δυο μέρες, ότι η Τουρκία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον. Και αυτό για προφανείς λόγους. Οι οικονομικές της δυνατότητες, η κοινωνική διάρθρωση και το πολιτικό της σύστημα, δεν της επιτρέπουν να το κάνει".

"Οπως γνωρίζετε - συνέχισε - η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο μία κοινή αγορά, είναι μία κοινή επιχείρηση που οι Ευρωπαίοι κατασκευάζουν όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει".

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου του CNN ότι αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, αυτό θα βοηθούσε στη σταθερότητα της περιοχής, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε: "Νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να είναι θετική για τη σταθερότητα της περιοχής, αν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν όλους τους άλλους. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, όλοι μας στην Ευρώπη έχουμε αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Είναι ένα δικαστήριο που διευθετεί διαφορές μεταξύ κρατών. Οπως όλοι στο Λονδίνο, υποθέτω, αποδέχονται τη δικαιοδοσία των βρετανικών δικαστηρίων. Η Τουρκία δεν το έχει κάνει αυτό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν οι Τούρκοι, αν δε θέλουν να είναι αποβλητέοι. Πρέπει να αποδεχτούν να ζουν όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί της ΕΕ".

Ελληνοβρετανική διαφωνία

Διαφώνησαν για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας, που συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο

Σταθερές στις απόψεις τους παρέμειναν η Ελλάδα και η Βρετανία ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σε σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τις συνομιλίες μιάμισης ώρας, που είχε με το Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις γιατί η συμμετοχή της Τουρκίας προϋποθέτει αποδοχή των κανόνων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις Βρετανών δημοσιογράφων, είπε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση να γίνονται αποδεκτές οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θέμα που δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει χρόνος να λυθεί το θέμα, εάν βεβαίως γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι γενικοί κανόνες που διέπουν τις σχέσεις όλων των χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν εκτεταμένα και για το Κυπριακό και επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να αρχίσουν και δεν προϋποτίθεται λύση του Κυπριακού, γιατί δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο θεμάτων.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών, την οποία ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ φιλική, αφορούσε τις εξελίξεις στην ΕΕ και κυρίως την πορεία προς την ΟΝΕ (αν θα εφαρμοστούν τα κριτήρια, όπως προβλέπονται από τις συνθήκες κλπ.). Ο Κ. Σημίτης είπε ότι σε όλα αυτά τα θέματα, όπως και στο ζήτημα της "Ατζέντας 2000" υπήρξε συμφωνία με τη Βρετανία, ωστόσο για το ζήτημα της διεύρυνσης η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με όλες τις υποψήφιες χώρες, η δε Βρετανία έχει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν δυο φάσεις, αλλά υπήρξε συμφωνία ότι δε θα αποκλειστούν χώρες από τις διαδικασίες και δε θα υπάρξουν διαχωρισμοί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Κ. Σημίτης είπε ότι στη συζήτηση για τα θέματα των Βαλκανίων υπήρξε συμφωνία πως θα πρέπει να αποσταλεί μήνυμα προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης ότι αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και ότι η πορεία της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή και τη διασύνδεση με τις χώρες αυτές.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ

Εξωφρενικοί ισχυρισμοί του υφυπουργού Αμυνας

ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της νέας δομής του εμφανίστηκε κατά την προχτεσινή ενημέρωση αποστράτων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης,όπου φαίνεται πως το θέμα της κατάργησης των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ερωτήσεων αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την ανησυχία τους για όσα έχουν δρομολογηθεί.

Ο υφυπουργός Αμυνας, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού και προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες..., κατηγόρησε όσους "μιλούν για "μειοδοσία" από την επιλογή της κυβέρνησης για ένταξη στη νέα δομή" ότι αυτοί ουσιαστικά προτείνουν την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στάσης μίλησε για "δικλείδες ασφαλείας" που θα διασφαλίσουν ότι ποτέ Τούρκος διοικητής δε θα διευθύνει επιχειρήσεις στο Αιγαίο "ιδιαιτέρως σε εθνικό χώρο"!

Το σημείο αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η συγκυριαρχία, όσον αφορά την επιχειρησιακή ευθύνη στο διεθνή χώρο του Αιγαίου, που όμως ταυτίζεται με το FIR Αθηνών και τους διαδρόμους επικοινωνίας των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και απλά η... "μάχη", σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δ. Αποστολάκη, δίνεται για να εξασφαλιστεί να μη διευθύνει Τούρκος διοικητής επιχειρήσεις σε... ελληνικό εθνικό χώρο! Δηλαδή η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αγωνίζεται να εξασφαλίσει να μην ανατεθεί από το ΝΑΤΟ η φύλαξη των ελληνικών νησιών σε Τούρκο διοικητή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ