ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Διεργασίες με αφορμή την απόφαση για την επανένωση

Ενώ φαίνεται ότι η απόφαση της Κρατικής Δούμας για την επανασύσταση της ΕΣΣΔ δεν άφησε τόσο "αδιάφορους" τους ηγέτες των χωρών που αφορά, σήμερα υπογράφεται συμφωνία ολοκλήρωσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στη Ρωσία και σε άλλες Δημοκρατίες της ΚΑΚ, δεν κοπάζουν οι συζητήσεις σχετικά με την καταγγελία από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και για τις δυνατότητες και τους τρόπους ενοποίησης των λαών της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία νέου ενιαίου κράτους. Συνέβησαν, εξάλλου, και ορισμένα περίεργα πράγματα, που είναι αντανάκλαση των κρυφών από την κοινωνία σοβαρών διεργασιών και μπορούν να έχουν επιπτώσεις. Ετσι, πρακτικά, αμέσως μετά την υιοθέτηση από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας των αποφάσεων για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο τις έκρινε θετικά, δηλώνοντας ότι ότι είναι ανάγκη "να διορθωθούν τα λάθη". Ωστόσο, όπως σημείωσαν ορισμένες ρωσικές εφημερίδες, η ενοποιητική έξαρση του Λευκορώσου Προέδρου έπεσε απότομα και οι δηλώσεις του έγιναν πιο συγκρατημένες. Κάτι περισσότερο, δημοσιογράφοι επισήμαναν ότι την περασμένη βδομάδα είχε δημιουργηθεί γύρω από τον Λουκασένκο ένα πληροφοριακό κενό. Πολλοί συνδέουν αυτό με τη "γνώμη του Κρεμλίνου". Και όμως, ο Λουκασένκο την περασμένη Παρασκευή, 22 Μάρτη, έφτασε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει στις 2 Απρίλη συμφωνία για το σχηματισμό ομοσπονδίας με τη Ρωσία. Θα δημιουργηθούν υπερεθνικά όργανα εξουσίας, οι αποφάσεις θα είναι υποχρεωτικές, θα υπάρχουν ενιαίο Κοινοβούλιο, κοινά εξωτερικά σύνορα, κοινό νόμισμα, προϋπολογισμός. Αυτή η συμφωνία για ένωση θα είναι ανοιχτή για υπογραφή και από άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Σήμερα, 29 Μάρτη, η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν και η Κιργισία θα υπογράψουν στη Μόσχα συμφωνία για το βάθεμα της ολοκλήρωσης. Αλλά, κυριολεκτικά, μερικές ώρες μετά τις εντυπωσιακές δηλώσεις του Λουκασένκο, ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, έκανε διορθωτικές διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενωσιακού κράτους! Και ο ίδιος ο Γιέλτσιν, τη Δευτέρα, αναχωρώντας για επίσκεψη στη Νορβηγία, είπε ότι "κάποιοι κάτι έχουν μπερδέψει" και πως δεν υπάρχει ζήτημα "σχηματισμού ενιαίου κράτους με τη Λευκορωσία"! Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βίκτορ Κόνοφ, υπεύθυνος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Επομένως, ο Λουκασένκο, στην πατρίδα του οποίου οι εθνικιστές (γύρω στις 30.000) πραγματοποίησαν την Κυριακή, 24 Μάρτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ένωσης με τη Ρωσία (προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της τηλεόρασης), δυο φορές μέσα στη βδομάδα, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, το οποίο προσπάθησε να διαψεύσει τις δηλώσεις του.

Σε σχέση με την εξέλιξη των γεγονότων, ο Βλαντίμιρ Ισακόφ έγραφε στις 26 Μάρτη στην εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία" ότι τα συμβαίνοντα τώρα στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχουν πολλά κοινά με την κατάσταση τον Αύγουστο 1991, όταν κρυφά από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΕΣΣΔ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι άλλοι Πρόεδροι των Δημοκρατιών συνέταξαν το σχέδιο νέας ενωσιακής συνθήκης, η οποία σήμαινε ουσιαστικά την καταστροφή του ομοσπονδιακού κράτους. Ο Ισακόφ διατυπώνει την άποψη ότι ο Γιέλτσιν δε θέλει την αποκατάσταση της ένωσης και παίζει το "λευκορωσικό χαρτί" για προεκλογικούς λαϊκίστικους σκοπούς. Πρώτον, ο Γιέλτσιν αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του Λουκασένκο. Δεύτερον, δεν μπορεί να ετοιμαστεί στα σοβαρά η δημιουργία ενωσιακού κράτους χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών. Τρίτον, χωρίς τα δυτικά χρήματα, ο Γιέλτσιν δε θα μπορέσει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και η Δύση υπ' ουδενί λόγο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την "ανασύσταση της Ενωσης". Κατά τον Ισακόφ, το πολύπλοκο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα ο Γιέλτσιν είναι "να δημιουργήσει στο λαό μια σταθερή εντύπωση για την κίνηση προς την ενοποίηση που ξεκίνησε και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τη Δύση ότι τίποτα το παρόμοιο δε συμβαίνει". "Επιβάλλοντας ένα ψεύτικο σχήμα ενοποίησης, ο Γιέλτσιν, αν δε σκοτώσει, τότε για πολύ καιρό θα δυσφημίσει την ίδια την ιδέα της αναβίωσης του ενιαίου ενωσιακού κράτους", συμπεραίνει ο Ισακόφ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας προέβη χτες ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, δύο χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών θεωρείται η τοποθέτηση του Τρέβορ Μάνουελ (ανώτατου στελέχους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου) στη θέση του υπουργού Οικονομικών, η ενίσχυση των εξουσιών του αντιπροέδρου, Θάμπο Μπέκι και η κατάργηση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η έντονη φημολογία που προηγήθηκε του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μαντέλα, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις νωρίς χτες το βράδυ, όταν έγινε αιφνιδίως γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μαντέλα θα απηύθυνε λόγο στα μέλη του Κοινοβουλίου αμέσως μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι κακές γλώσσες που υποστήριζαν ότι ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης ήταν πολύ δυσαρεστημένος από τη δίχρονη μη - ικανοποιητική πορεία λειτουργίας του υπουργείου Ανάπτυξης, μάλλον δικαιώθηκαν. Το ίδιο και οι φήμες που ήθελαν τον επαγγελματία τραπεζίτη και μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών, Κρις Λάιμπενμπεργκ, να παραιτείται από τη θέση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ανώτατο στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Ετσι, από σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης που επέβλεπε την πορεία του προγράμματος ανοικοδόμησης της μετά - Απαρτχάιντ Νότιας Αφρικής, παύει να υπάρχει. Οι αρμοδιότητες του υπουργείου αυτού διαχέονται σε άλλα, όπως τα υπουργεία Υγείας, Εκπαίδευσης, Οικισμού και Εργασίας. Πάντως, η βασική επίβλεψη πολλών από τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης ανατίθεται στον αντιπρόεδρο Θάμπο Μπέκι, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται ως ο μελλοντικός διάδοχος του Νέλσον Μαντέλα στην ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Διαδήλωση των Ζουλού

Χιλιάδες μέλη της νοτιοαφρικανικής φυλής των Ζουλού παρήλασαν χτες με τα παραδοσιακά όπλα και ενδυμασίες στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ αποτίοντας φόρο τιμής στα 50 άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά την αιματηρή καταστολή διαδήλωσης πριν από περίπου δύο χρόνια.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, που ολοκληρώθηκε ειρηνικά και χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο, συμμετείχαν πάνω από 7.000 Ζουλού. Ομως, φαίνεται πως ηρεμία επικράτησε χτες μόνον στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε επιβατικό τρένο που περνούσε από την επαρχία Νατάλ, τέσσερις οπαδοί του κόμματος των Ζουλού "ΙΝΚΑΘΑ" βρήκαν το θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση ενόπλων που έριξαν εναντίον τους πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Γενική επίθεση πριν τις "διαπραγματεύσεις"

ΜΟΣΧΑ.-

Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, μετά από σκληρές συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες, το χωριό Σαμάσκι, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από δυο βδομάδες 600 Τσετσένοι αυτονομιστές. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στα περίχωρα του χωριού. Η ρωσική αεροπορία είχε σφυροκοπήσει το Σαμάσκι στη διάρκεια της κατάληψής του από τους Τσετσένους μαχητές και σύμφωνα με το ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", έχασαν τη ζωή τους 500 άτομα. Σύμφωνα με τον διοικητή των ομοσπονδιακών δυνάμεων στρατηγό Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, στο Σαμάσκι σκοτώθηκαν 100 Τσετσένοι μαχητές. Στο Μπαμούτ, όπου παραμένουν ακόμα περίπου 150 μαχητές, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στο χωριό Αλζάχοβο, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί "μελλοθάνατοι, που είχαν ορκιστεί στο Κοράνι", επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ντόπιους κατοίκους και αποφεύχθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Διαπραγματεύσεις διεξάγονται στις κοινότητες Γκόισκογε και Κομσομόλσκογε.

Στο μεταξύ, τις ειρηνευτικές συμφωνίες, που συνάπτουν πολλές κοινότητες της Τσετσενίας με τις ρωσικές και τις τοπικές τσετσενικές αρχές, για τον τερματισμό του πολέμου, κατήγγειλε την Τετάρτη βράδυ ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ. Με βάση τις συμφωνίες αυτές, οι κοινότητες δεσμεύονται να παραδώσουν τα όπλα και να απαγορεύσουν στους Τσετσένους μαχητές την είσοδο στα χωριά. Σε συνέντευξή του, σε τηλεοπτικό δίκτυο των αυτονομιστών, ο Ντουντάγεφ δεν αιτιολόγησε πως αυτές οι συμφωνίες "θα δίνουν στους Ρώσους το πρόσχημα να επιτεθούν στα χωριά". "Δεν τρέφω καμιά ελπίδα ότι θα τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος, διότι δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους Ρώσους. Αν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, θα πρέπει να το κάνουν ερχόμενοι να μας συναντήσουν. Ο τερματισμός του πολέμου δεν εξαρτάται από τη Μόσχα, αλλά αποφασίζεται εδώ", τόνισε ο Ντουντάγεφ και κάλεσε τους Τσετσένους "να μην καμφθούν τώρα".

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του Ταταρστάν Μεντιμίρ Σαϊμίγεφ θεωρεί ότι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τσετσενία πρέπει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Ντουντάγεφ (η Μόσχα αρνείται κάτι τέτοιο), διότι οι τριμερείς συμφωνίες - ομοσπονδιακών αρχών, ντόπιων κατοίκων και κυβέρνησης του Ντοκού Ζαβγκάγεφ -που υπογράφονται τώρα, δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Οι Ζουλού διαδήλωσαν φορώντας τις παραδοσιακές στολές
Του ... κλείνουν την πόρτα

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βρισκόταν αυτές τις μέρες στο Λένινγκραντ, όπου δήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Την απόφασή του αυτή ο Γκορμπατσόφ ήθελε να την ανακοινώσει και να ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα από το εργοστάσιο "Κίροφ" της πόλης. Οι εργάτες, όμως, είχαν άλλη γνώμη και δεν του επέτρεψαν να μπει μέσα. Θυμούνται πολύ καλά το ρόλο που έπαιξε ο Γκορμπατσόφ στο να οδηγείται σήμερα αυτή η γνωστή μηχανοκατασκευαστική επιχείρηση σε αργό θάνατο. Κατά την επίσκεψή του στην Πετρούπολη ο Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε ότι φταίει για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά, ταυτόχρονα, είχε έτοιμη και τη δικαιολογία για τον εαυτό του: Αν προσπαθούσε να σώσει την ΕΣΣΔ, θα ξεσπούσε, δήθεν, εμφύλιος πόλεμος. Στο Λένινγκραντ δέχτηκαν τον Γκορμπατσόφ με ειρωνικά σχόλια και αδιαφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ